Ramazanda sporu aksatmayın!

17 saat boyunca oruç tuttuğumuz şu günlerde spor sağlığımız için olmazsa olmaz aktivitelerin başında geliyor. Köşe yazarımız Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yrd.Doç.Dr. Savaş Duman Ramazanda sporun önemini kaleme aldı.

Güncel 15.06.2016 17:04:11 0
Ramazanda sporu aksatmayın!

Ramazan ayında sağlıklı spor yapmak isteyenler için Yrd. Doç. Dr. Savaş Duman'ın tavsiyeleri şöyle:
 

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında aşırı sıcaklara maruz kalınması, günlerin uzun olması, vücudumuzun daha fazla su kaybına uğramasına neden olmaktadır. Sağlıklı yaşam için spor yapanlar,  iftarı takip eden 1-1,5 saat sonrasında yapılacak yürüyüşler veya 30dk lık yüzme seansı egzersiz olarak tercih edebilirler. Çünkü iftar sonrası kan şekerinin yükselmesi kilo almanıza neden olacaktır.

Kilo almamak için kan şekerini dengeleyecek hafif egzersizler tercih edilmelidir. Ramazan ayı süresince, yapılacak egzersizler temposu düşük, süresi kısıtlanmış ve aralıklı şekilde olmalıdır. Şayet salon sporları tercih ediliyorsa fazla enerji sarf edilmeyecek hafif kilolarla kısa süreli aktiviteler seçilmeli, salon sporu yapmayanlar için ise hafif tempolu açık hava yürüyüşleri uygun olabilmektedir. Tüm egzersizler 30 ila 45 dakika arasında yapılmalıdır. 

Sahur, mutlaka yapılmalıdır. Sahur öğününü atlamak hem metabolizmayı yavaşlatır hem de uzun süre aç kalınacağından kan şekerinin düşmesine sebep olabilmektedir. Sahurda protein ağırlıklı beslenme tercih edilmelidir. Ramazan öncesi düzenli spor yapanlar ramazan boyunca da hafif egzersizlerle de spora devam etmelidir.

Bu dönemde spor yapmayı bırakanların, genel fizik düzeyinde yüzde 30- 40'a varan kayıplar yaşanabilmektedir. 
İftardan sonra bol su tüketilmeli. Gün içinde susuz kalınacağı için sıvı ihtiyacı çok iyi karşılamalıdır. 

Özellikle su tüketimi önemlidir. Suyu ortalama 2- 2,5 litre içmeye ve bununla birlikte enerji verebilecek, faydalı olacak sıvılarla da sıvı ihtiyacının karşılanmasına dikkat edilmelidir. Özellikle mineral kaybını önlemek için iftardan sonra bir tane sade maden suyu içilmelidir.

Yeraltı maden suyu kaynaklarının zenginliği bağlamında oldukça yüksek bir orana sahip olan ülkemizde maden suyu içme oranının düşük olması düşündürücüdür.

Ülkemizde sadece yemeklerden sonra içilen maden suyu aslında gün içinde kaybettiğimiz mineral kaybını gidermek adına her zaman içilmesi bilhassa egzersiz esnasında ve sonrasında tüketilmesi gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir. 

Her zaman söylediğimiz gibi, belirli aralıklarla hekimlerimiz tarafından sağlık kontrolü yaptırmak, sağlıklı spor için önem arzetmektedir.


Cuma 31.3 ° / 21.1 °
Cumartesi 32.7 ° / 21.8 °
Pazar 31 ° / 21.8 °