Tarih: 26.08.2016 18:31

Yavuz Sultan Selim köprüsü açılıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Yapımına 39 ay önce başlanan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışı için artık sadece dakikalar kaldı. İstanbul Boğazı'na inşa edilen dünyanın en geniş  köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nun hizmete açılış  töreni başladı.

Birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için  büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki köprü ile otoyolun açılışı  dolayısıyla, Sarıyer Garipçe'de tören düzenleniyor.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali  Yıldırım, helikopterle geldi.

Vatandaşların sevgi gösterileri arasında kürsüye gelen Erdoğan'a eşi  Emine Erdoğan da eşlik etti.

Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın yanı  sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11.  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet  Davutoğlu, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi  Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan  Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim  Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katılıyor.

Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim  tilavetiyle devam ediyor. Törene katılan vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla tarihi ana  tanıklık ediyor.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

'15 Temmuz bizim omuzumuza yeni bir yük yüklemiştir. Artık dünden daha çok çalışacağız. Dünden daha çok bu milletin hizmetinde olacağız. Kamu kaynağı kullanmadan bunun gibi daha çok projelere imza atacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ülkemize hayırlı uğurlu olsun.'

AÇILIŞA DAKİKALAR KALA YAĞMUR SÜRPRİZİ

Açılışa dakikalar kala yağmur sürpriziAçılışa dakikalar kala yağmur sürpriziAçılışa dakikalar kala yağmur sürprizi Yavuz Sultan Selim Köprüsünün açılış törenine kısa bir süre kala sağanak yağmur vatandaşlara ve gazetecilere zor anlar yaşattı.

Yağmur saat 15.45?te aniden bastırdı. Vatandaşlara tören alanına girişinde yağmurluk dağıtıldı. Hemen herkes yağmurlukları giyme telaşına girdi. Üzeri kapalı olan protokol çadırının dışında kalanlar yağmurlukları giyerek ıslanmaktan kurtulmaya çalıştı.

PLATFORM ALTINA SIĞINDILAR

Gazeteciler de kendileri için kurulan basın platformunun altına sığınmak zorunda kaldı. Yaklaşık 5 dakika süren ve etkisini yitiren yağmurun ardından güneş açtı ve resmi program başladı. İlk olarak sahneye TSK mehteran takımı çıktı.

UÇAKSAVARLAR VE RADAR SİSTEMİ YERLEŞTİRİLDİ

Köprünün açılış töreni öncesinde güvenlik önlemleri de üst seviyeye çıkarıldı. Tören için havadan, karadan ve denizden önlem alındı. Jandarma helikopteri köprü üzerinde sürekli uçuş yaparken, köprüye karşı yapılacak olası saldırı ihtimallerine karşı da ayrıca üs bölgelerine uçaksavarlar ve radar sistemi yerleştirildi. Bir savaş gemisi ve sahip güvenlik ekipleri de boğazda tur atarak güvenliği sağlıyor. Törende ayrıca Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi'ne (JAKEM) bağlı 6 atlı jandarma, tören alanına giren vatandaşların geçiş güzergahında güvenlik önlemi aldı.

DEV EKRANLAR KURULDU

Vatandaşların alana girişleri saat 14.30 itibarıyla başladı.

Kendileri için ayrılan güvenlik kapılarından geçerek tören alanına giren vatandaşlara Türk bayrakları dağıtıldı. Törenin yapılacağı Garipçe'ye çıkan yollarda trafik yoğunluğunun arttığı görüldü. Polis helikopteri de güvenlik amaçlı uçuşlar gerçekleştiriyor.

Konuşmaların yapılacağı kürsünün her iki yanına dev ekran kuruldu. Başta Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmak üzere birçok yere Türk bayrakları asıldı.

Vatandaşların ihtiyaçları için tuvalet ve mescit gibi alanlar oluşturulurken, çok sayıda ambulans da hazır bekletiliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —