Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Servisi Bölümünde hayata geçirilen projeyle, istedikleri kitaplara ulaşan çocukların tedavi süreçleri eğlenceli hale dönüştürülüyor.
Çocukların hastane korkusunu azaltmak ve tedavilerine olumlu katkı sağlamak isteyen hastane yönetimi, rektörlüğün de desteğiyle önce çocuk servisi bölümünün duvarlarına çizgi film karakterleri çizdirdi ardında da gezici kütüphane projesini uygulamaya koydu.
Proje kapsamında tek tek odaları dolaşan hemşireler, tedavi gören çocuklara istedikleri kitapları hediye ediyor, onlarla birlikte yakınları da hasta odalarında kitap okuyor.
Başhekim Yardımcısı Mücahit Kapçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların, yetişkinlerden farklı bir ruh ve hayal alemi içerisinde bulunduğunu, bunun da sürekli beslenmesi gereken bir ihtiyaç olmasından yola çıkarak projeyi başlattıklarını söyledi.
Çocukların tedavisine olumlu katkıda bulunacak çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kapçı, gezici kütüphane projesinin de bunlardan biri olduğunu kaydetti.
'Tedavilerine katkı sağlıyor'
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Fahriye Tosun, hastalıkları dolayısıyla okuldan uzaklaşmak zorunda kalan öğrenciler için uygulamanın yararlı olduğunu söyledi.
Tosun, 'Çocukların hastanede olduğunu unutturacak faaliyetler içerisindeyiz. Projeyle, çocukların mevcut durumdan uzaklaşmaları ve motivasyonlarının da bununla birlikte artmasından dolayı tedavilerine olumlu bir şekilde yansıdığını düşünüyoruz.' dedi.
'Burada sıkılmıyorum'
Böbrek hastalığı nedeniyle tedavi gören 15 yaşındaki Özge Genek, Muğla'da lise birinci sınıfta okuduğunu, tedavisinden ötürü okuldan uzak kaldığı için üzüldüğünü belirtti.
Kitap okumayı çok sevdiğini anlatan Genek, 'Okuldan çok uzakta kalıyordum, okulumu özlüyordum ama böyle çok güzel oldu. Burada sıkılmıyorum. Böyle çok mutluyum.' dedi.
Anne Nuray Genek de çocuğuyla birlikte kitap okuduğunu, uygulamadan dolayı mutlu olduklarını belirtti.
'Böyle bir ortam bulacağımı tahmin etmiyordum'
Diyabet hastası 11 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Sıla Erez, uzun zamandır hastanede tedavi gördüğünü, okulunu çok özlediğini, bunu gidermek adına kitap okuduğu için kendisini huzurlu hissettiğini dile getirdi.
Erez'le aynı odada tedavi gören Beril Çete de burada hastane ortamını unuttuklarına dikkati çekerek, 'Hastaneye yatmadan önce böyle bir ortam bulacağımı tahmin etmiyordum. Burada sanki okul ortamında gibiyiz. En azından burada canımız sıkılmıyor. Çünkü sıkılma ve stres hastalığı daha da tetikleyebiliyor.' ifadesini kullandı.
Çocuklara kitap dağıtan hemşire İfaket Meşealan, proje başladığından beri çocukların yüzlerindeki ifadelerin değiştiğine dikkati çekerek, 'Çocukların kafasındaki hastane korkusunun yıkıldığını görüyoruz. Odaya kitaplarla girdiğimde onların yüzündeki o mutluluk beni de çok mutlu ediyor.' sözlerine yer verdi.