İşte Türkiye'nin dindarlık haritası! FETÖ'nün en büyük darbesi

MAK DANIŞMANLIK, 30 büyükşehir ve 23 il, 154 ilçe de 5400 kişi ile görüşerek 'TÜRKİYE'DE TOPLUMUN DİNE VE DİNİ DEĞERLERE BAKIŞI' nı araştırdı.

Güncel 27.11.2017 15:14:32 0
İşte Türkiye

 

Anket, Türkiye'nin dindarlık haritasını ortaya çıkarırken 15 Temmuz darbe girişiminden sonra aslında FETÖ'nün en büyük darbeyi aslında dindarlara yaptığı ortaya çıkıyor. İşte çarpıcı anketin sonuçları...

 

ALLAH'A İNANAN BİR TOPLUM MUYUZ?

Yıllardır %99 u Müslüman diye ifade ettiğimiz toplumun % 86 sı Allah'a inanıyor. İnanmayanların oranı ise % 4.

'Evet, Allah?ın sadece varlığına bizi yarattığına inanıyorum ama her şeye karıştığını karışacağını düşünmüyorum' diyen literal anlamda DEİST diye ifade edilebileceklerin oranı ise % 6. 

 


Meleklere inanların oranı % 75 olurken, Kur'an-ı Kerim ve diğer kitapların vahiyle geldiğine inanların oranı ise  % 76'da takılıp kalıyor. 

'Evinizde Kur'an-ı Kerim var mı? ve düzenli aralıklarla okuyor musunuz?' sorusuna toplumun % 25 i Evet, 'evimizde Kur'an-ı Kerim var ve düzenli aralıklarla Kur'an-ı Kerim okuyoruz' cevabını verirken, 'Evet, evimizde Kur'an-ı Kerim var ama pek okuduğumuz söylenemez.' diyenlerin oranı ise hiç de küçümsenmeyecek boyutta: %33

 

 

?Peygamberlere inanıyor musunuz? Hz. Muhammed (SAV) sizin için her anlamda örnek alınacak rol model / örnek insan mıdır?? sorusuna katılımcıların % 63'i Evet derken,  % 20 si Evet, ?Peygamberlere inanıyorum ama bazı konularda örnek alsam da her konuda Hz. Muhammed (SAV) örnek alınacak rol model /örnek değildir.? cevabını veriyor. Peygamberlere inanmayanların oranı ise  % 9.

 

 

Kadere (Hayır ve Şerrin Allah'tan geldiğine) inananların oranı %55?te kalırken, öldükten sonra dirileceğimize  ve bu dünyada yaptıklarımızdan hesaba çekileceğinize inanların oranı ise %73?te kalmış.

 

KUR'AN-I KERİM'İ OKUYOR MUYUZ?

Maalesef günde 5 vakit namaz kılan insanlarında her gün 5 vakit namazda ortalama 40 defa okudukları ve bunu yıllarca fasılasız tekrarladıkları halde fatiha'nın anlamını bilmedikleri bir toplumda yaşıyoruz. İşte isbatı: Kuran-ı Kerim'in Türkçe mealini hiç okudunuz mu? sorusuna katılımcıların % 17 si EVET, % 60 ı HAYIR, % 23 ü ise KARARSIZ / GÖRÜŞ YOK şeklinde yaklaşım sergiliyor.

Son bir kaç yıldır okullarda seçmeli ders haline getirilen Kur'an-ı Kerim dersi orjinal hattıyla okumada artış sağlasa da yine de Müslüman bir toplum olarak kutsal kitabımızı Arapça olarak okuyanların oranı oldukça az olduğu görülüyor. Kuran'ı arapça okuyanların oranı % 32 iken, % 54 ü ise Kur'an-ı Kerim'i orjinal haliyle okumuyor.

 

 

Hiçbir Kur'an Kursu'na eğitim almak amacıyla gittiniz mi? soruya verilen cevapların içinde yaz dönemlerinde camilerde verilen Kur'an dersleri dahil ancak yine de oran oldukça düşük. Anket sırasında özellikle geçmişte bu kurslara katılan pek çok kişinin 'kötü hatıralarını' anlatmış.


Ankete katılanlara 'Cennete gideceğiniz kesin olsa; şu an Cennete gitmek için ölmeyi düşünür müsünüz?' sorusu da soruluyor.  Bu soruya % 15 evet derken, %65 ise hayır diyor.  Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) hayatını okuyanların oranı ise % 23'te takılı kalmış.

 

CAMİLERE GİDİYOR MUYUZ?

Türkiye'de 84 bin 684 cami bulunuyor. Bu camilerin pek çoğu maalesef sadece Cuma, Bayram ve kandil gecelerinde doluyor. Diğer zamanlarda ise pek çoğunda 1 saf bile cemaat olmuyor. Peygamberimiz zamanında camiler ibadet dışında 'camide yaşama' olarak daha iç içe kullanıldığını düşünürsek Diyanet İşleri Başkanlığının camileri yeniden daha fonksiyonel hale getirilmesi gerekmektedir. 

 

 

Anket namaz kılma oranını da gösteriyor.  'Hangi sıklıkta namaz kılıyor musunuz?' sorusuna katılımcıların % 22 si '5 vakit namaz kılıyorum.' derken, % 26 sı arada sırada fakat cumaları ve bayram namazlarını kaçırmıyor. Hiç namaz kılmayanların oranı ise % 22.

 

 

DİNİMİZİ DE İNTERNETTEN ÖĞRENİYORUZ!

Bilgiye ulaşmanın çok kolaylaştığı günümüzde her konuda olduğu gibi din konusunda da bilgiye en hızlı ve en kolay ulaşım aracı internet yine birinci sırada...  Ancak kolay ulaşılan bu bilginin doğruluğu kadar internet üzerinden
sapkın fikirlerde din kisvesi altında karşımıza çıkabilmektedir. Doğru bir analiz için temel dini bilginin mutlaka doğru kanallardan elde edilmesi gerekir. Halk arasında meşhur bir atasözünü unutmamak gerekir. Yarım doktor candan, yarım hoca dinden eder.

Sosyal medyada bile fetvaların verildiği günümüzde Diyanet'te sosyal medyanın ve internet mecasını daha aktif kullanması ihtiyacı ortaya çıkıyor.

 

 

ORUCU SADECE RAMAZAN'DA MI TUTUYORUZ?

Ankette katılımcılara 'Ramazan ayında oruç tutuyor musunuz?' diye de soruldu. Bu  soruya EVET, tüm ramazan
boyunca oruç tutarım diyenlerin oranı % 45, 'EVET ama tüm ramazan boyunca değil ramazanın bir kısmında oruç tutarım.' diyenlerin oranı % 25, HAYIR, 'hiç tutmam' diyenlerin oranı % 20, Cevap yok / Kararsız oranı % 10.

 


 

15 TEMMUZ SONRASI ARTIK CEMAAT VE TARİKATLARA KUŞKU İLE BAKILIYOR

Anket 15 Temmuz darbe girişimi sonrası toplumun cemaat ve tarikatlara kuşkuyla baktığı yönündeki algıyı bir kez daha kanıtladı. Katılımcılar 'Herhangi bir dini cemaate veya tarikate bağlı bulundunuz mu / bulunuyor musunuz?' sorusuna cevap verirken çok çekingen ve tereddütlü yaklaştıkları, bir kısmının bir tarikat yada cemaat bağlantısı olmasına karşılık bunu ifadeden çekindikleri gözlemlendi.

 

 

FETÖ dini istismar ederek hiç hüphesiz en büyük zararı dindarlara verdi.

 

 

SEÇMEN 'DİNDARLIĞA' BAKIYOR!

Ankette din-siyaset ilişkisi çerçevesinde dikkat çeken bir soru da soruldu: Siyasi bir seçimde(belediye- milletvekili vs.) adayın dinine düşkün biri olması sizin için ne kadar önemli? 

Katılımcıların verdiği cevapların % 51 i ÇOK ÖNEMLİ, % 24 ü KISMEN ÖNEMLİ, % 20 si ÖNEMLİ DEĞİL..

 

 

Anketin en dikkat çeken sorularından biri de 'İslam ülkelerinin (Hıristiyan ülkelerin dini lideri papalık gibi) HALİFELİK benzeri bir dini liderliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz? ' sorusu...

 

 

HABER: YASEMİN ALTUN 

 

 

 

 

 

 

 


Pazartesi 35 ° / 23.1 °
Salı 35.2 ° / 23.5 °
Çarşamba 36.7 ° / 22.6 °