BU LAHANA YENMİYOR! ÇÜNKÜ...

Lahana deyince akla, önce kokusu sonra da gözümün önüne bir mis gibi bir dolma tabağı gelir. Ancak şimdi size anlatacağımız bu lahana yenmiyor; çünkü süs!

Güncel 10.01.2018 17:32:41 0
BU LAHANA YENMİYOR! ÇÜNKÜ...

 

Pembe, mor, yeşil, sarı, krem, kırmızı...  Hepsi çok süslü ve güzel... 

Türk mutfağının şüphesiz en güzel lezzetlerinden bir olan lahananın süslü halinin adıdır:  Süslü Lahana.

Birbirinden güzel renkleriyle bizi cezbeden bu güzel ve süslü bitki; sonbahar aylarında tohumdan yetişen bir bitkidir. İşte bu yüzden de  aşırı su ihtiyacı olmaz, toprağın nemli olması büyümesi için kafidir. 

 

 

Daha çok şehir içi süslemede kullanılan Süs Lahanalarını, yol kenarlarında görebilirsiniz. Bu süs lahanasının, kirli havaya dayanıklı olduğunun en güzel kanıtıdır. 

 

 

Egosu oldukça yüksek olan bu bitkimiz, çok fazla ilgiye de ihtiyaç duymaz. Açlığa dayanır, sürekli su istemez. Şehirlerin keşmekeş ve kirli yapısına uygundur. Bakımsız taşlı yerler de dahi yetişebilen süs lahanası, curuciferae ailesinin en süslü ferdidir.

Otsu yapıya sahip, dayanıklı bir bitki olan süslü lahana bitkisi, 30 santimetreye kadar uzar.  

 

                    

 

Bu nazlı çiçeğimiz, dikimi yapıldığı yıl hemen açmaz, hayranlarını tam bir yıl bekletir. Diğer çiçeklere nazaran süs lahanası, ilk bahabar aylarında değil, sonbahar ve kış aylarında çiçek açar.

Yapraklarının uç kısmı kıvrımlı, beyaz renkli, pembe, mor, lila ve yeşilin farklı tonlarından oluşan bir bitki olan süs lahanasının en güzel zamanı ise kasım ve şubat aylarıdır. Bu günlerde çevrenize, yol kenarlarına daha dikkatli bakın, süslü lahanasının size gülümsediğini göreceksiniz. 

 

 

Ne Zaman Dikilir?

Çok fazla bilinmeyen bir bitki olan süs lahanası, özellikle kış aylarında güzelliği ortaya çıktığı için kış bahçelerinin en has misafiridir. Tohum ile çoğalan bu bitkinin ekim zamanı ise temmuz aylarıdır.  Sıcak ve güneşli havalarda süs lahanası, büyür ve tohumlanır.

 

 

Süs Lahanası Yenir Mi?

Kış aylarında vitamin değeri yüksek olduğu için çok tüketilen bir bitki olan lahana; süs bitkisi olarak da süs lahanası kullanılır.

Kavşaklarda ve yol kenarlarında peyzaj amaçlı kullanılan süs lahanası, yemek için uygun hijyenik bir ortamda bakılır ise yenilebilir. Aman ha yollarda tozlanmış süs lahanasının tadına bakmaya kalkmayın! Mikrop kapabilirsiniz!

 

HABER: YASEMİN ALTUN

 

 

 


Salı 31.6 ° / 21.3 °
Çarşamba 31.5 ° / 21.3 °
Perşembe 31 ° / 19.9 °