Daha iyi konsantrasyon için 6 tavsiye

'Konsantre olmak, bir konu üzerinde yoğunlaşmak öğrenmenin de, öğrenilenleri derin belleğe adam gibi kaydetmenin de vazgeçilmezi ama öyle her zaman kolayca başarılabilecek bir iş değil. '

Güncel 10.01.2018 18:10:55 0
Daha iyi konsantrasyon için 6 tavsiye

 

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu, daha iyi konsantrasyon için 6 şey tavsiye etti.

İşte bugünkü yazısı... 

Konsantre olmak, bir konu üzerinde yoğunlaşmak öğrenmenin de, öğrenilenleri derin belleğe adam gibi kaydetmenin de vazgeçilmezi ama öyle her zaman kolayca başarılabilecek bir iş değil. Yapılması gereken bazı şeyler, alınması gereken tedbirler, uygulanması gereken stratejiler, kısacası burada da bilinmesi gereken detaylar var. Mesela mı? Buyurun...

 

 

Ara verin!
Bende konsantrasyon problemi yok diyen birinin bile konsantrasyonda üst sınırı 90 dakikayı asla geçmiyor. Yani konsantrasyon şampiyonlarının bile her 90 dakikada bir en az 15 dakikalık molalar vermeleri gerekiyor. Daha kolayı ve etkilisi ise şu: İşi uzatmadan konsantrasyon gücünü devam ettirmek için o sürece ani aralar vermek gerekiyor. Böyle yapıldığında birkaç milisaniyelik ?bırakmalar? bile yeterli olabiliyor. Mesela okuduğunuz veya yaptığınız şeye ara verip pencereden dışarıya birkaç saniye bakın. Bu bile yeterli.

 

 

Eğlenceli hale getirin!
Konsantrasyonu güçlendirmenin bir yolu da aşırı ciddiyetten uzaklaşıp yapılan işe, yürütülen sürece birazcık eğlence katmak. Zaten bu nedenle de işyerlerinde daha keyifli, neşeli, eğlendirici, hatta şakacı ortamları teşvik eden kurumlar var. Mesela Google bunlardan biri ve işyerinde eğlence kültürü yaratma konusunda son derece usta bir yapılanma. 

 

Karmaşa yaratın!
Daha çok konsantre olmanın bir yolu da daha çok karmaşa yaratmak. ?Olur, mu hocam? demeyin, olur! Aslında siz de haklısınız, iyi bir konsantrasyon için dikkati dağıtacak ögeleri sınırlamak doğru bir yaklaşım. Ne var ki bunun da bir sınırı olmalı. 
Uzmanlar dağınık ve karmaşık ortamlarda çalışmanın, sessiz, düzenli ve tertipli mekanlarda çalışmadan daha fazla konsantrasyon gücü sağladığını göstermiş. Şaşırtıcı ama denemeye değer.

 

 

Çıkıp biraz dolaşın!
Konsantrasyon sorununu çözümlerken ?bırakıp ara vermeler? de yeterli olmayabilir. Çıkıp biraz dolaşmak, bu mümkün olmasa bile sandalyenizden kalkıp odanızda küçük bazı fiziksel egzersizler yapmak işte bu durumlarda müthiş işe yarayabiliyor. Kısa süreli de olsa fiziksel egzersizlerin odaklanmayı güçlendirdiği ise kesin.

 

Bırakın dağınık kalsın!
Konsantre olduğunuz daha doğrusu olmaya çalıştığınız şeyi bırakıp zihninizi başka şeylere yönlendirmeniz yani bir tür zihinsel dağınıklık hali yaratmanız da önemli bir yardımcı. Konsantrasyon sorununuz olduğunda ısrarcı olmayıp uğraştığınız işi bırakın ve ilgisiz konuları düşünün. 
Başka sorunları aklınıza getirip onları çözmeye çalışın. Daha sonra da yeniden işinize dönün. 

 

 

Gerekirse takviye alın!
Bilinen en güçlü ve ucuz hatta keyifli konsantrasyon takviyesi çay ya da kahve. Çay ?teanin+kafein? kombinasyonu sayesinde kahveden bir tık önde. Hatta içindeki kateşinler nedeniyle bellek gücüne de tavan yaptırabiliyor. Ama ne var ki kahveye oranla kafeini daha az. Zaten bu nedenle de hızlı bir konsantrasyon hevesinde olanlar çayı değil kahveyi tercih ediyor. Omega-3 takviyelerinin, sitikolin, fosfatidil serin desteklerinin, rhodiola, ginseng, aşvaganda gibi adaptojenlerin de konsantrasyon desteği olarak kullanılabilecekleri belirtiliyor. 

 

Gıda paketlerine kalorilerini de yazsak olmaz mı?
Obezite sorunu büyüyor. Mücadelenin en önemli unsurlarından birinin daha az kalori tüketmek olduğu da kesin. Günlük kalori tüketimi fazlaysa yenilip içilenler faydalı da olsalar kilo problemi önlenemiyor.

 

 


Diğer taraftan özellikle sağlık zararlısı olabilecek gıdaların çoğunun aynı zamanda birer kalori bombası oldukları da kesin. Mesela evlere servis edilen pizzalar ve benzeri fast food ürünler, her markette satılan cipsler, gofretler, bisküviler, kolalı içecekler, gazozlar, meyve suları sadece şeker içerikleri nedeniyle değil, trans yağ ve un/nişasta yükleri nedeniyle de son derece riskli besinler.


Bence Sağlık Bakanlığı ve Gıda Bakanlığı?nın bu konuya biraz daha ciddi yaklaşması, en azından obezite ile mücadele adına fast food yiyeceklerin ve paketlenmiş gıdaların üzerinde kalori içeriğinin belirtilmesini zorunlu kılması lazım. 

 

 


Cumartesi 7.4 ° / 3.3 °
Pazar 6.7 ° / 3 °
Pazartesi 8.1 ° / 3.9 °