Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Berlin'de başlayan 52. Berlin Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı'na katıldı. Fuar'da Türkiye standının açılış töreninde yaptığı konuşmada, erken rezervasyonla birlikte Almanya'dan yaklaşık 5 milyon ziyaretçinin ülkemize gelmesini beklediklerini belirtti.
Kurtulmuş,turizmin son derece stratejik bir sektör haline geldiğini vurgulayarak ''Turizm sektöründeki firmaların, ülkelerin ürünlerini en iyi şekilde dünya piyasalarında tanıtılabilmeleri ve tanıttıkları ürünler üzerinden dünya piyasasında rekabet edebilmeleri günümüz turizm endüstrisinin önceliklerindendir.'' diye konuştu.
Türkiye 2017'de geri dönüş gerçekleştirdi
Türk turizminde 2017 yılında büyük bir geri dönüş gerçekleştiğine dikkati çeken Kurtulmuş, ''2015 ve 2016 da yaşadığı kötü günleri geride bıraktı. Geçen yıl sonu itibarıyla 32 milyonu aşkın turist ziyaretçisi sayısı, 26,5 milyar dolar turizm gelirine ulaştı. Turizm sektörünün krizlere ne kadar dayanıklı olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Aynı şekilde Türkiye dostlarının Türkiye'den kolay kolay vazgeçmeyeceğini göstermesi bakımından son derece önemlidir. Bu sonuçta emeği geçen tüm sektör bileşeni ve çalışanları tebrik ediyorum'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin geleneksel turizm pazarları olan Avrupa ülkelerindeki dostların yeniden Türkiye'yi ziyaret etmeye başlamalarının sevindirici olduğunu kaydeden Numan Kurtulmuş, özellikle Almanların iki yıllık bir düşüşten sonra yeniden Türkiye'yi ziyaret etmeye başlamaları ve geçen yıl sonu itibarıyla 3,5 milyonu aşkın Alman'ın Türkiye'ye gelmesinin fevkalade önemli ve güzel işaretler taşıyan sevindirici bir sonuç olduğunu belirtti.
Türkiye 2018 yılında 38 milyon turist bekliyor
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, 2018 yılının turizm açısından parlak dönemlere geri dönülecek bir yıl olacağını beklediklerinin altını çizerek ''2018 yılı sonu itibarıyla Almanya'dan gelecek ziyaretçi sayısının 5 milyonu bulmasını ümit ediyoruz. Erken rezervasyon sonuçları itibarıyla böyle bir ümidi taşıyoruz. Rus turistlerinin İngiliz ve diğer Avrupalı turistlerin Türkiye'ye gelişlerindeki rakamlar süratle yukarıya çıkmaktadır. 2018 yılı sonu toplam turist rakamında 38 milyonu aşkın turisti ağırlayacak bir sonuca ulaşacaktır.'' değerlendirmesinde bulundu.
Kurtulmuş, turizmin ülkeler arasındaki ilişkilere pozitif anlamda katkısı olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:
''Turizmin dili başka bir şey, siyasetin dili başka bir şey. Turizmin dilini iyi kullanmayı başarırsak siyasetteki gerginliklerin yumuşamasına vesile olmak mümkündür. Örnek olarak Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler geçtiğimiz yıllarda çeşitli nedenlerle oldukça ciddi bir gerilim süreci yaşadı. Özellikle Avrupa'daki seçim süreçlerinin, artan aşırı sağcı akımların ve birçok başka siyasi sebeplerin Türkiye ile Almanya arasında ilişkilerde gerilime sebep olduğunu biliyoruz. Ama çok şükür Alman turistler Türkiye'ye geldikçe ya da turizm sektöründeki karşılıklı olumlu yaklaşımlar sürdükçe siyasetin dilinde de yumuşama oluştuğunu görüyoruz. Almanya ile aramızda bazı konularda farklılıklar bulunmasına rağmen süratle aramızdaki siyasi ilişkilerin de son derece normalleşmeye başladığını görüyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Siyasi ilişkilerin normalleşmesi, halklar arasındaki ilişkilerin de normalleşmesi bakımından turizmi yumuşak güç olarak görüyoruz.'
Almanya ile Türkiye arasındaki problemleri konuşarak halletme yolunda önemli adımlar atılacağını söyleyen Kurtulmuş, 'İlişkilerimizin daha sıkı geliştirilmesi ortak bir hedefe yürüme konusunda geçmiş birlikteliklerin de turizmin de gücünü kullanarak olumlu adımlar atacağını ümit ediyorum. Alman turizmcilerinin son derece önemli katkıları olmuştur. Bundan sonraki süreçte Alman turizm sektör temsilcileriyle profesyonellerle yakın çalışmaya devam edeceğiz. Ortak tanıtımlar yapmayı sürdüreceğiz. Türkiye turizm sektörünün gelişmesinde Alman tur operatörlerinin ve sektörün diğer çalışanlarının katkılarını alarak yolumuza hızlıca devam edeceğiz.' ifadelerini kullandı.
52. Uluslararası Berlin Turizm Fuarı'na katılan diğer bir isim Dışişleir Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanlığının Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısıyla ilgili, 'Türkiye, birçok Avrupa ülkesinden daha az güvenli değil.' açıklamasında bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Antalya ve İstanbul Avrupa şehirlerinden daha az güvenli değil'
Çavuşoğlu, Alman Dışişleri Bakanlığının Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısına ilişkin bir soru üzerine, Bakan Gabriel'in bu uyarıyı tekrar ele aldığını belirtti.
Söz konusu uyarının Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ilişkilerin seviyesini yansıtmadığını dile getiren Çavuşoğlu, 'Türkiye, birçok Avrupa ülkesinden daha az güvenli değil. Antalya ve İstanbul, Paris, Berlin, Brüksel gibi Avrupa'daki birçok noktadan daha az güvenli değil.' ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin terörist saldırıların önüne geçmek için birçok önlem aldığını belirterek Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunun altını çizdi.
Almanya'nın Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısında bulunmasına gerek olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, Alman turistin Türkiye'ye geldiğinde kendisini rahat ve güvende hissettiğini vurguladı.
Çavuşoğlu, Alman halkının, söz konusu seyahat uyarısına en iyi cevabı verdiğini vurgulayarak, bu yıl rezervasyonlarına bakıldığında geçen yıla oranla yüzde 80'lik artış görüldüğünü ifade etti.