Milletin annesi: Nene Hatun

Milletin annesi: Nene Hatun

Daha 20 yaşındayken 3 aylık bebeğini evde bırakarak vatan aşkıyla kendini meydanlara atmasıyla kazındı hafızalara Nene Hatun...

1955 yılında Nene Hatun İlk Anneler Gününde Yılın Annesi Seçildi. Türk Kadınlar Birliğinin girişimleri ile 1955 yılında ilk defa ülkemizde kutlanmasına karar verilen anneler günü o senenin ikinci pazar günü olan 5 mayısa denk gelmekteydi. Ve bu özel günü daha da özel kılmak için Nene Hatun yılın annesi seçildi.  93 harbinin meşhur kahramanlarından olan Nene Hatun henüz hayattaydı ve bu ödülü herkesten çok hak etmişti. Neden mi  Nene Hatun işte ayrıntılar...

Anneler günü nasıl başladı?
Anneler Günü'ne ilişkin ilk resmi öneri, 1872'de ABD'li Julia Howe'dan geldi ve bunun üzerine alınan kararla mayıs ayının ikinci pazar günü dünyadaki bazı ülkelerle beraber ülkemizde de anneler günü olarak kutlanmaya başladı. 93 Harbi olarak da anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında gösterdiği üstün başarılarla adı tarihe kazınan Nene hatun ölümünden 3 ay önce Türk Kadınlar Briliği tarafından yılın annesi seçildi.

93 harbi
Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunmasında etkin rol oynayan Nene Hatun o zaman henüz 20 yaşındaydı. Onun bu genç haliyle 3 aylık bebeğini evde bırakarak savaş meydanlarına kendini atması gözleri yaşartan bir tablodur.
8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gece, Osmanlı vatandaşı olan Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na baskın yapmışlardı. Türk askerlerini uykuda yakalayıp kılıçtan geçirdiler. Bu sırada arkadan gelen Rus askerleri ise hiçbir zorlukla karşılaşmadan tabyayı ele geçirmişlerdi. Bunu duyan Erzurumlular kendilerini ateşin önüne atıp tabyaya koştular. Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi açtı. Ön sıradakiler o anda şehit oldular. 
İşte Nene Hatun'un destanlaşan hikayesi o gece başladı. Erzurum'un her karış toprağında cephâne taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak insan üstü bir fedakarlık gösteren Nene Hatun'u bu millet unutmayacaktır.

 

Kaynak: kadinhaberleri.com