Aydemir, Antibiyotik Kullanımı Konusunda Uyardı

Özel Kastamonu Anadolu Hastaneleri Eczacı Mehmet Aydemir, antibiyotiklerin doğru kullanılmaması durumunda bakterilerin daha da artmasına neden olacağını söyledi.

Sağlık 18.02.2016 19:37:10 0
Aydemir, Antibiyotik Kullanımı Konusunda Uyardı
Özel Kastamonu Anadolu Hastaneleri Eczacı Mehmet Aydemir, antibiyotiklerin doğru kullanılmaması durumunda bakterilerin daha da artmasına neden olacağını söyledi.
Eczacı Aydemir, ?Yapılan araştırma sonuçlarına göre ülkemiz en çok antibiyotik kullanan ülkeler sıralamasında birinci sırada bulunmaktadır. Bunun ne gibi sonuçlar doğuracağını toplumumuza anlatmak ve bilinçlendirmekte biz eczacılara büyük görev düştüğünü düşünmekteyim? dedi.
İdeal antibiyotik kullanımı için doğru tanı sonrası doğru antibiyotik, en uygun yoldan, etkin dozda, uygun süreyle verilmesi gerektiğini ifade eden Aydemir, ?Doğru antibiyotik kullanımı için, mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış bakteriyel bir enfeksiyonun varlığı mutlaka sorgulanmalıdır. Tanı açısından gerekli değerlendirme yapılmadan ve enfeksiyon olmaksızın antibiyotik kullanılması, seçilen antibiyotiğin yanlış olması, antibiyotik dozunun yetersiz veya aşırı olması, doz aralıklarının uygunsuz olması durumlarında antibiyotikler uygun kullanılmamış olur. Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabilir? diye konuştu.
Antibiyotiklerin ateş düşürmeyeceğini, ağrı dindirmeyeceğini ve virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemeyeceğini belirten Aydemir, şöyle konuştu:
?Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hastaların, daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmaması gerektiği konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutulmamalıdır. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır. Aksi taktirde faydadan çok zarar getirecektir. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı artırmamız gerekmektedir?

Pazar 31 ° / 21.8 °
Pazartesi 29.3 ° / 20.3 °
Salı 25.1 ° / 18.2 °