Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, biyo çeşitliliği korumak için gümrüklerde biyolog bulundurulması gerektiğini söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, biyo çeşitliliği korumak için gümrüklerde biyolog bulundurulması gerektiğini söyledi.
Bir ülkenin geleceğine sahip çıkmak o ülkede bulunan canlı çeşitlerine sahip çıkmakla eş değer olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nazmi Polat, 'Eğer siz biyolojik çeşitlerinizin farkında değilseniz, biyolojik çeşitliliğinizin dününü bugününü ve içinde bulunduğu durumu hesap edemiyorsanız o ülkenin sizin sınırlarınızın içinde olmasının pek bir kıymeti harbiyesi yok. Çünkü biyolojik çeşitliliğinizin farkında değilseniz bu farkında olmamazlık o türlerin yok olmasına göç etmesine ve tükenmesine neden olmaktadır. Kısa bir zaman diliminde bile orta yaşlı insanlar bile bir çok türün dünle bugünün arasında yok olduğuna şahit olmaktadır. Bugün nesli tükenme noktasında olan türlerin mevcudiyetini, nerede yaşadıklarını, hangi şartlarda ürediklerini ve gelecekleriyle ilgili bir strateji belirlemeniz için bu çeşitliliğin farkında olmalısınız. Birçok tür günümüzde sadece ülkemizde bulunan endemik türlerdir. Bu türlerden bir kısmı bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde; bazen yurt dışından gelen kişiler tarafından bazen yurt içindeki kişiler tarafından yasa dışı yollardan yurt dışına çıkarılmaktadır. Birçok bitkimizin ve hayvanımızın bu yolla kaçırıldığına her gün basında şahit oluyoruz' dedi.
'SIRA İNSANA GELEBİLİR'
Türlerin korunmasının hayati önem taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Nazmi Polat, 'Türlerin geleceğiyle ilgili bir eylem planınız yoksa azalan her tür beraberinde onunla birlikte yaşayan karşılıklı ilişki içerisinde olan canlı ve cansız ortamın bozulmasına, canlıların yok olmasına sebep olur. Bugün A türü yok olur yarın sıra B türüne gelecektir. Bu sıra zincirdeki azalmalara paralel olarak bir müddet sonra insana gelebilir. Doğada ki her hangi bir tür azalıyorsa insan bugün zararını görmese de yarın belki çocukları belki torunları bu tehlikenin onlara geldiğini görecekler. Onlarda bunlardan olumsuz etkileneceklerdir. Onun için mevcut, türlerin envanterini çıkarmalı. Sonra nesli tehlikede olan azalmakta olan ya da dışarıdan gelen türlerden bu kapsamda olmalıdır. Nasıl bizim türlerimiz kaçırılıyor ise zararlı türlerde doğal faunamızda olmayan türler faunamıza eklenmektedir. Biyo kaçakçılık noktasında; nasıl ki öz değerlerimizi koruma noktasında belli tedbirler alıyorsak bu yönde de tedbirler almamız gerekiyor' şeklinde konuştu.
'BİYOLOJİ ÇAĞA DAMGASINI VURACAK BİR BİLİM DALIDIR'
Son yıllarda biyo kaçakçılıkla ilgili bazı önlemlerin alındığını söyleyen Prof. Dr. Nazmi Polat, 'Fakat faunamızda bulunan türlerin yurt dışına kaçırılmasını önlemek kadar yurt dışındaki zararlı türlerinde yurt içine sokulmasının önüne geçilmelidir. Çünkü dışarıdan gelen ekolojik ortamda olmayan türler doğal faunanın bozulmasına neden olur. Biyoloji çağa damgasını vuracak bir bilim dalıdır. Ne kadar Türkiye?de bunun farkında olmasak da biyolojik savaşlar artık dünyanın gündeminde. Birçok tür birçok engeli doğal olarak aşamaması gerekirken o engelleri aşarak ülkemize geliyor. Bu türler ülkemizde büyük zararlara yol açabiliyor. Gümrüklerde biyologlar çalıştırılmalıdır. Gümrüklerden geçen türler uzmanlar tarafından incelenmelidir. Mutlaka gümrüklerde ihtisas yapmış biyolog kadrolarına yer açılmalıdır. İnsanımıza sahip çıktığımız kadar bitki ve hayvanımıza da sahip çıkmamız gerekiyor. Çünkü insanı var eden çevresidir. Çevre tahrip olursa bir gün sıra insana gelir' diye konuştu.