Doğu Akdeniz krizi: Türkiye hamle yaparken ABD, İsrail, Güney Kıbrıs anlaştı

Doğu Akdeniz'de yaşanan doğal kaynak arama krizinin yaşandığı dönemde bir araya gelen Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) enerji alanında işbirliğini artırma mesajı verdi.

Dünya 8.08.2019 10:20:00 0
Doğu Akdeniz krizi: Türkiye hamle yaparken ABD, İsrail, Güney Kıbrıs anlaştı

Yunanistan, ABD, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin enerji bakanları başkent Atina'da bir araya geldi. Yapılan görüşmelerde birçok konuda anlaşma sağlandı ve işbirliğinin daha da arttırılması kararlaştırıldı.

İngiliz haber ajansı Reuters'da yer alan habere göre, Yunanistan Enerji Bakanı Kostis Hatzidakis, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Yunanistan, İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi ve ABD'nin enerji, siber ve altyapı güvenliğindeki işbirliğini ilerletme kararı aldığını söyledi.

Kıbrıs Rum Kesimi Enerji Bakanı Yiorgos Lakkotrypis gazetecilere verdiği demeçte, ülkesinin doğal kaynakları arama hakkı konusunda meslektaşlarından güvence ve tam destek aldıklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Enerji Kaynaklarından Sorumlu Müsteşarı Frank Fannon ise, enerjinin bölgede daha geniş siyasi istikrar için bir köprü olabileceğini dile getirdi.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz de, bu projenin Avrupa'nın enerji çeşitliliği açısından çok önemli olduğunu belirtti. Rum yönetimine destek verdiklerini söyleyen Steinitz, İsrail?in Ürdün ve Mısır ile iş birliğinde bulunduğunu anlatarak, 'İsrail gazı yaklaşık bir ay içinde Mısır'a ihraç edilecek. Bu doğal gazın bir kısmı da Mısır'daki enerji tesislerinden Avrupa'ya gönderilecek' diye konuştu.


kaynak: reuters


Pazar 31 ° / 21.8 °
Pazartesi 29.3 ° / 20.3 °
Salı 25.1 ° / 18.2 °