Manisa 97. kurtuluş yıldönümünü kutluyor

Türk ordusu 8 Eylül 1922 günü, yanmış, harabeye çevrilmiş kenti teslim alırken, düşman İzmir yönüne doğru kaçıyordu. Türkiye'nin en gelişmiş kentleri arasına giren Manisa, bugün düşman işgalinden kurtuluşunun 97'ıncı yıldönü

Kültür-Sanat 8.09.2019 12:13:00 0
Manisa 97. kurtuluş yıldönümünü kutluyor

Türk askeri, 8 Eylül 1922'de yanmış, harabeye dönmüş haldeki Manisa'nın merkezine girdi. 97 yıl önce bugün askerler şehri kurtardı. Yunan birlikleri Manisa'yı yakarak, bombalayarak terk ettiler. İşte o günlerde Manisa'da yaşananları iki ünlü isim, tarih kitaplarında anlattı.

'ŞEHRİ YAKTILAR'

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Manisa'nın her tarafından duman ve feryatlar yükseldiğini belirterek, şunları naklediyor: 'Yarım saat zarfında şehrin 5-10 noktasında birden başlayan ve müteakiben birbirine kol atagenişleyen yangın Manisa'yı bir yanardağ haline sokmuştu. Derinden derine yakılan evlerin çatırıları, bağrışan halkın vaveylası, silah sesleri ve bomba tarakaları hep bir araya karışarak bir bora esnaında ormanda duyulan mahuf uğultuları hatırlatıyordu. Kumandan Filipis, kendi şerefine ayin seyreden bir tacidar gibiydi.

TÜRK ASKERİ KENTTE

Falih Rıfkı da yanmış yıkılmış Manisa'yı şu cümlelerle anlatır: 'Gece mehtap var. Pencereden büyük, geniş bir harabeye bakıyorum. Geçen mehtapta burası bir şehirdi ve kim derdi ki bugün o mehtaptan bir ay sonra, Manisa'da bulunacağız. Bu şevki Manisa haında teneffüs etmek istiyorum. Ciğerlerimi yanmış ve müteaffin şeylerin keskin kokulan yakıyor. Geçen mehtapta taarruz başladığı vakit Manisalılar, gelecek asker için helva ziyafetleri nezretmişlerdi. Herkes bu şehri ayin için biraz para ayırıyor, genç kızlar gizli gizli Türk bayrağı dikiyordu. Şimdi en zengin Manisalı bir dilim ekmeğe muhtaçtır. Şimdi genç kızlar, 'bayrak' bulsalar, ayaz altında titreyen vücutlarını örtecekler ve altmış bin nüfustan artan aç, çıplak insanlar bu mehtapta koının ve ocaklarının enkazı içinde oyulmuş kavuklarında yatıyor. Evsiz, barksız kalan Manisalılar yanmış eşyaları içinde otururken Türk ordusu 8 Eylül 1922'de Manisa'yı düşmandan böyle teslim aldı.'

MODERN BİR KENT DOĞDU

İşte böylesine yakılmış, harabeye çevrilmiş bir Manisa, Cumhuriyet döneminde, aradan geçen 97 yıl sonunda bugün tarımda ve sanayide ürettikleri ile öncü oldu.

Sanayisi, tarımı, sosyal aktiviteleri, tarihi, kültürel zenginlikleri ile de Manisa her geçen gün yurt genelinde öne çıkmaktadır. Manisa, sanayi ve tarımdaki gelişmişliğinin yanı sıra, kültürel yönden de çok zengin bir il. Manisa, bugün düşman işgalinden kurtuluşunun 97'ıncı yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşıyor.

 

kaynak: yeniasir/tarihtarih


Salı 37.9 ° / 24.8 °
Çarşamba 39.4 ° / 25.3 °
Perşembe 41.5 ° / 26.9 °