Türkiye sessiz! ABD'den Çin'e 'Uygur' yaptırımı: 28 kuruluş kara listeye alındı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uygur'lara karşı yapılan 'insan hakları ihlallerine' karıştıkları gerekçesiyle 28 Çinli kuruluşu kara listeye aldı.

Güncel 8.10.2019 14:27:00 0
Türkiye sessiz! ABD

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uygur'lara karşı yapılan 'insan hakları ihlallerine' karıştıkları gerekçesiyle 28 Çinli kuruluşu kara listeye aldı.  

 'Varlık Listesi'ne alınan bu kuruluşlardan her hangi birisinin ABD'den ürün satın alabilmesi için artık Washington'ın izni gerekecek.

Listeye alınan kuruluşların 20'si güvenlikle ilgili devlet kurumu iken 8 tanesi izlemede uzmanlaşmış teknoloji şirketinden oluşuyor. Bu şirketler arasında video ile takip şirketi Hikvision ile yüz tanıma teknolojisinin önde gelen firmalarından SenseTime Grup ve Megvii Teknoloji de yer alıyor.

'Müslümanlara karşı İnsan hakları ihlallerine bulaştılar'


ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Bu işletmeler Çin'in Uygurlara, Kazaklara ve diğer Müslüman azınlıklara karşı baskı, keyfi toplu tutuklamalar ve insan hakları ihlalleri kampanyasının uygulanmasına bulaşmışlar.' denildi. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ise 'Hükümet ve Ticaret Bakanlığı Çin'in içindeki azınlıklara uygulanan şiddetli baskıyı hoş görmeyecektir.' dedi.

Uluslararası insan hakları savunucusu gruplar Pekin yönetiminin Uygur müslümanlarına toplama kamplarında zulmettiğini söylerken Çin bu kampları 'mesleki eğitim merkezleri' olarak tanımlıyor.

Türkiye'nin eleştirilen tavrı

Müslüman Uygur Türklerine, Çin tarafından yıllardır uygulanan sistematik zulme Türkiye halkı güçlü bir tepki verirken, hükümet ve devlet boyutunda güçlü bir ses, tavır ve duruş sergilenmedi. Ayrıca, Kahramanmaraş ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin Çin'e gösterdikleri özel ihtimam tepkilerin odağı oldu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi  Çin'in 70. kuruluş yıldönümü (Çin Milli Bayramı) nedeniyle İstanbul'a tatile gelen 400 bin civarındaki turiste yönelik şehri Çince afişlerle donatırken, Kahramanmaraş'ta ise Belediye Meclisi, Urumçi Katliamının gerçekleştiği Yiwu şehrini 'kardeş şehir' ilan etmişti. 

Kahramanmaraş Türk Ocakları, konuya sert tepki göstermiş, yöneticileri şöyle uyarmıştı:

' Uygur Türkü ailelere yönelik sinsice planlanmış zulümler ise her Müslüman Türk'ün yüreğini sızlatmaktadır. Bütün dünya medyasına yansıyan resimlerden birisinde biliyorsunuz erkekleri kamplara gönderilmiş Uygur ailelerin evlerine, sözde 'kardeş aile projesi gereği' yerleştirilen genç Çinli erkekler, genç ve mazlum Uygur hanımlarıyla ayni battaniyenin altında sırıtarak görüntü vermektedir. Böyle bir ?kardeşlik projesi'ni dünyaya yutturmaya çalışan Komünist Çin, şimdi de Müslüman Anadolu kentlerinde, gözüne kestirdiği stratejik önemdeki şehirlere aynı ?kardeşlik' kavramını kullanarak el atmış durumda ve ülkemizin ekonomik dar boğazını fırsat bilerek güya ticarî işbirliklerini geliştirme bahanesiyle ?kardeş şehirler' ilân etme şampiyonluğuna soyunmaktadır.  Böylesi tuzaklara hangi Müslüman Anadolu şehri düşüyorsa vahim bir hata işliyordur.' 


kaynak: euronews

haber: enpolitik


Pazar 31 ° / 21.8 °
Pazartesi 29.3 ° / 20.3 °
Salı 25.1 ° / 18.2 °