Tarih: 08.02.2020 14:13

99 Yıllık Gurur

Facebook Twitter Linked-in

1921 yılındaki 'Gazi' unvanından sonra, halkın Milli Mücadele'de gösterdiği takdire şayan hizmetlerinden dolayı TBMM tarafından, mücadeleden 87 yıl sonra 7 Şubat 2008'de çıkarılan 5734 sayılı kanunla Gaziantep'e 'İstiklal Madalyası' verildi.  Prof. Dr. Bigehan Pamuk, Kurtuluş Savaşı’nda destan yazan Antep’in ‘Gazi’ unvanını almasını anlattı. Pamuk, destan yazan şehrin destansı hikayesini ve ‘Gazi’ oluşunu şu şekilde anlattı:
 “Osmanlıların Şehr-i Cihan-ı Ayntab olarak isimlendirdikleri Antep, 1918 yılından 1921 yılına kadar sergilediği direnişi ile 8 Şubat 1921 tarihinden itibaren Gazi Ayntab olarak anılmaya başlanmıştır. “Gazi” kelimesi, ekseriyetle din uğrunda gaza eden kumandalar ve hatta hükümdarlara şeref unvanı olarak verilmiştir. İslamiyet’in ilk dönemlerinde Müslüman memleketinin düşman saldırısına uğraması halinde cihad; farz-ı ayın, uzaktaki düşman üzerine yapılan gaza; farz-ı kifayeydi. Gerçi cihad savunma, gaza sefer anlamına gelse de zaman içerisinde birbirinin yerine kullanılmıştır. Zira bu iki kelime; Osmanlılar zamanında da birbirinin yerine kullanılmış, gerek savunan olsun ve gerekse sefere çıkan olsun, gazi unvanı ile onurlandırılmışlardır. Tarihi süreç içerisinde daha ziyade şahıslara verilen gazilik unvanın ilk defa bir şehre layık görünmesi oldukça ilgi çekicidir.”

“İMKÂNSIZLIKLAR İÇERİSİNDE MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYEN ŞEHİR”
Gaziantep’in bu unvanı birçok imkânsızlığa rağmen verdiği olağanüstü mücadele ile hak ettiğini aktaran Pamuk, “Vatan savunmasını her şeyden aziz tutarak varını yoğunu harcamaktan gözünü kırpmayan ve inandığı dinin yükümlülüğünü yerine getirmeye çalışan Antep şehrinin “Gazi” unvanını alışının 93. yılını idrak etmenin kıvancı içerisindeyiz. Hürriyete inanan, çaresizliğini bildiği halde kenetlenmenin en güzel örneğini sergileyerek, akıllara durgunluk veren bir özveri ile insanlık âlemini hayran bıraktıran onurlu bir milletin mücadelesinin TBMM tarafından da takdir edilerek gazilik unvanının verilişinin yıl dönümünü iftihar ile karşılamaktayız. Düşmanına teslim olmayarak sarsılmaz bir irade ortaya koyan yürekleri yurt sevgisiyle Antep şehrinin; sloganının Gazilik unvanı ile taçlandırılmasının kıvancı içerisindeyiz” dedi.

“YİRMİ ALTI AY BOYUNCA VATAN, HÜRRİYET VE NAMUS UĞRUNA MÜCADELE EDEN ŞEHİR”
26 ay gibi uzun bir süre onuru için mücadele eden Gazi şehrin bu unvanı almasının Türk milletinin bağımsızlık tavrını ortaya koyduğunu kaydeden Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, “Yirmi altı ay boyunca vatan, hürriyet ve namus uğruna mücadele eden şehir, Türk milletinin bağımsızlık konusundaki tavrını ortaya koymuştu. Antep direnişi, kamuoyunun yürekten ilgisine mazhar olmuştu. İmkânsızlıklar içerisinde mücadeleden vazgeçmeyen şehir, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından takdir ile karşılanmıştı. Mustafa Kemal Paşa’nın da dediği üzere “Ya istiklâl ya ölüm” sloganın somutlanmış hali Antep’te gerçekleşmekteydi. Dönemin Bakanlar Kurulu Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Fevzi (Çakmak) 6 Şubat 1921 tarihinde TBMM’nin 147. toplantısında Meclis Başkanlığına bir önerge verdi. TBMM’nin 147. toplantısının ilk celsesinde Antep’e Gazilik unvanı verilmesi, büyük bir coşku içerisinde oy birliğiyle kabul edildi. Teklif, 8 Şubat 1921 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: milliyet/wikipedia
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —