Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türkleri, eğitim alanında sahip oldukları hakları kazanmak için mücadelelerine devam ediyor.
Yunanistan’da zorunlu olan anaokulu eğitiminde Azınlık çocuklarına sadece Yunanca olarak anadil eğitimi verilirken, kendi Anadilleri olan Türkçe eğitimi alamıyorlar. Azınlık kurumları, yeni düzenlemeye göre anaokulu eğitimine dahil edilecek İngilizce’nin yanı sıra Türkçe’nin de yer almasını talep etti.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yayımlayan Dostluk Eşitlik Barış Partisi, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ve Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği, Türkçe’nin de anaokullarına dahil edilmesi talebinin dikkate alınmasını istedi.
“ZORUNLU ANAOKULU EĞİTİMİ İÇİN TÜRKÇE-YUNANCA EĞİTİMİNE MÜSAADE EDİLMEMİŞTİR”
Açıklamada 1923 yılında imzlanan Lozan Antlaşması’nda Azınlık eğitiminin özerk olduğu hatırlatılarak, “1923 Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a bırakılan Azınlığımızın eğitim özerkliği ve hakları, bahsi geçen antlaşmanın 40. ve 41. Maddelerinde yerini bulmuştur. Ancak antlaşmanın imzalandığı tarihte anaokulu eğitimi henüz ülkelerin eğitim sistemleri içinde olmadığından bu husus açık bir şekilde azınlığımıza kendi dilinde eğitim hakkı tanıyan maddelerin içinde yer almamıştır. Ancak 40. Madde de azınlığa harcamaları kendilerince yapılmak üzere, her türlü okul ve benzeri öğretim ve eğitim kurumları kurma, yönetme, denetleme ve buralarda kendi dillerini özgürce kullanma hakkı verilmiştir. İlk defa 3518/ 2006 sayılı yasa ile başlatılan zorunlu anaokulu eğitimi için, azınlığın Türkçe-Yunanca eğitimi verecek anaokulları açmasına müsaade edilmemiştir” ifadelerine yer verildi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi’nden doğan bir hak olduğu belirtilen açıklama şöyle:
“AZINLIĞIMIZIN BU TALEBİ İVEDİLİKLE YUNANİSTAN’IN YETKİLİ MAKAMLARINDA ARTIK KARŞILIK BULMALIDIR”
“Azınlığımız 2010 yılından bugüne kadar antlaşmadan doğan bu eğitim hakkını ileri sürerek, azınlık eğitim sistemi içerisinde çift dilde Türkçe Yunanca eğitim verecek anaokulu talebini defalarca dile getirmiştir. Avrupa Birliği (AB) içerisinde çift dilli eğitim veren sayısız anaokulu olduğu gerçeğinden de hareketle, hem Lozan Antlaşması’ndan elde edilen bir eğitim hakkı hem de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi’nden doğan bir hak olarak azınlığımızın bu talebi ivedilikle Yunanistan’ın yetkili makamlarında artık karşılık bulmalıdır.
Tüm bunların ışığında Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Taslak Kanunu ve özellikle ilgili Kanunun 2. Maddesi 'Anaokulunda İngilizce Dil Etkinlikleri' ile ilgili olarak yapılan istişarede Azınlık kurumları olarak şunları talep etmekteyiz:
Seçilmiş pilot okullarda, İngilizce dilinde çeşitli faaliyetlerin organize edilmesi ve uygulanması şeklinde tasarlanan 2. madde, çok dilliliğin bebeklik / okul öncesi döneminden temelinin atılmasına/sağlamlaşmasına katkıda bulunan olumlu bir eğitimsel adımdır.
Bununla birlikte, Azınlık tarafından ifade edilen hassasiyetler de göz önüne alınarak bu uygulamaya azınlığın yaşadığı bölgelerdeki anaokullarında yer verilmesi ve İngiliz Dilinin yanı sıra Türk Dilinin de aynı yaratıcı faaliyetlerle öğretilmesi talebimizi yetkili bakanlığa iletmek isteriz.
İki dilli anaokullarının kurulması konusunda uzun yıllardır süregelen talebimize ek olan bu talebimizin bu kez yetkililer tarafından dikkate alınacağını ümit ediyoruz.”