Batı Trakya Türk Cumhuriyeti 107. Kuruluş Yıldönümüne Gelecek Partisi damga vurdu

30 Ağustos 1913’te Kuva-yı Milliye’nin bir ateşi de Batı Trakya’da, Cebel’de yakıldı. Fedailer Süleyman Askeri, Kuşçubaşı Eşreflerin başlattığı bağımsızlık mücadelesi Avrasya Bir Vakfı’nın düzenlediği ”Batı Trakya Tü

Güncel 29.08.2020 22:27:30 0
Batı Trakya Türk Cumhuriyeti 107. Kuruluş Yıldönümüne Gelecek Partisi damga vurdu

Avrasya Bir Vakfı‘nın düzenlediği ve Tarihte ilk Türk Cumhuriyeti ünvanıyla bilinen ”Batı Trakya Türk Cumhuriyeti 107. Kuruluş yıldönümü anma programı”na Gelecek Partisi Genel Merkez düzeyinde katılım sağladı. Programa Gelecek Partisi‘ni temsilen Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden sorumlu başkan yardımcısı ve aynı zamanda Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Varol‘da katılarak ayrıca bir konuşma yaptı.

Balkan Savaşlarının hemen akabinde, Osmanlı’nın Rumeli topraklarından çekildiği esnada 1913’te kurulup üç ay kadar ayakta kalan Batı Trakya Bağımsız Hükûmeti (Garbi Trakya Hükûmet-i Müstakilesi), ilk Türk cumhuriyeti olarak tarihe geçti.

İlk önce Batı Trakya Geçici Hükûmeti (Garbi Trakya Hükûmet-i Muvakkatesi) adıyla kurulan ve yalnızca üç ay kadar (52 gün) ayakta kalabilen bu cumhuriyet, Yunanistan tarafından Dedeağaç kendisine teslim edilerek sıcak bakılsa da (Bulgaristan’a karşı), Osmanlı Devleti ve Bulgaristan Krallığı tarafından siyasi sebeplerle tanınmamıştır.

Batı Trakya’da Türkler ve Pomaklar başta olmak üzere çoğunluğu Müslüman ahali tarafından bu devlet ayrıca Kuva-yi Milliye tabirinin ilk defa Batı Trakya mücadelesinde kullanılmasıyla da tarihe geçmiştir. Nitekim bu cumhuriyeti ileride kurulacak meşhur Teşkilat-ı Mahsusa’nın bünyesinde yer alacak Türk subaylar tarafından kurulmuştur. Kendi posta puluna ve posta teşkilatını, ordusunu, resmi gazetesini hatta milli marşını dahi oluşturmuş Batı Trakya Cumhuriyeti, 29 Eylül 1913’te Osmanlı Devleti ile Bulgaristan arasında yapılan İstanbul Antlaşması ile Batı Trakya’nın Bulgaristan’a terk edilmesine tepki olarak tarih sahnesine çıkmıştı. General Lazarof komutasındaki Bulgar kuvvetleri 30 Ekim 1913 tarihinde bölgeyi tamamen işgal ederek bu cumhuriyete son verdi.

 


Pazar 31 ° / 21.8 °
Pazartesi 29.3 ° / 20.3 °
Salı 25.1 ° / 18.2 °