Kılıçdaroğlu: Çiftçinin devletten 210 milyar lira alacağı var

Kılıçdaroğlu: Çiftçinin devletten 210 milyar lira alacağı var

Kanaat önderleri buluşmasında konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Tarım kanunu 2006'da çıktı. Her yıl milli gelirin yüzde 1'i oranında çiftçiye destek verilir diyor. Çiftçiye verilmeyen destek 210 milyar lira. Çiftçinin d

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kanaat önderleri buluşmasında konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

'Esnaf, zincir marketleri kuran siyasi otoriteyi iktidara taşımak için oy kullandı mı? Kullandı. Şimdi kullanmaması lazım. Her yerde zincir marketler var. Üstelik zincir marketler ara sokaklara da girdi. Peki bu esnaf nasıl geçinecek?

İktidar olduğumuzda stopaj vergisini 1 haftada çıkaracağız.

Krediler alındı ama ödenemiyor. Uzatıldı ama daha yüksek faizle uzatıldı. Ama dükkan yine kapalı. Çözüm üretilmesi lazım. Biz ne söyledik? Esnafın bankadan pandemi döneminde aldıkları kredilerin faizlerini sıfırlayacağız. Esnaf şunu düşünmüyor. Bu Halk Bankası esnaf bankası değil mi? Peki neden esnafa destek olmuyor? Bunları her birimizin sorgulaması gerekiyor.

Zincir marketlerle ilgili kanun teklifi verdik. 45 gün geçtikten sonra genel kurulda görüşülecek. İzleyin Meclis televizyonunu. Bakalım kim esnaftan yana kim esnafa karşı.

Muhtarlık kurumu demokrasinin kaynağını oluşturur. Peki siyaset kurumu muhtarlara gerekli önemi verdi mi? Biz aylık bağlayın dedik, ödenek bağladılar. Sizi seçen halk belediye başkanını seçmedi mi, milletvekilini seçmedi mi, cumhurbaşkanını seçmedi mi? O zaman bu çifte standart neden? Neden muhtarlık kanunu yok? 

Ev baskınlarından muhtarı da götürüyorlar, neden götürüyorlar muhtarları? İtiraz edeceksiniz.

Güçlü olun. güçlü olmak için de birlik olmak zorundasınız.

Yumurta satılarak şeker fabrikası kurulduğunu biliyorsunuz. Peki o şeker fabrikalarının çiftçiyi mağdur etmek için özelleştirildiğini biliyor musunuz? Biliyorsunuz.

Dünyada uçak ihraç eden 5 fabrikadan biriydi bu ülke. Etimesgut'ta uçak motoru fabrikaları vardı. Eskişehir'de de vardı. Ne oldu bunlar? Kendi gemimizi yapıyorduk. 1940'lardan bahsediyorum. Ne oldu bize?

Hiç kimseye minnet etmeyen bir devlet düşünün. Bütün mazlum milletlere örnek olan bir devlet düşünün. Mustafa Kemal'in kurduğu Türkiye budur.

Okuduğu Kuran'ı anlasın diye Türkçe meali hazırlatan da Mustafa Kemaldir.

Sivil toplum örgütlerinin görüşü alınsın diyor sayın Şeker. Mesela esnaflar ilgili kanun çıkıyor, esnafın haberi yok. Komisyonlarda ilgili kanun teklifi görüşülürken ilgili sivil toplum örgütünün davet edilmesi lazım. 

Tarım kanunu 2006'da çıktı. Her yıl milli gelirin yüzde 1'i oranında çiftçiye destek verilir diyor. Çiftçiye verilmeyen destek 210 milyar lira. Çiftçinin devletten alacağı var. Peki kanun gereğini kim yerine getirmemiş? Siyasi otorite. Çiftçinin çıkıp dava açması lazım.

18. yüzyılın kavramlarıyla 21. yüzyılın sorunları çözülemez. Hala 18. yüzyılın kavramlarının arkasına sığınıp sorunları çözmeye çalışıyoruz. 21. yüzyılın ayrışma noktası otoriter rejimler ile demokrasi ayrımıdır.

Milli Gelir artışından emekliye pay verilmez dediler. Biz itiraz ettik. Şimdi Emeklilikte Yaşa Takılanlar var. İş bulsa dahi çalışamıyor. Ancak kayıt dışı çalışır. Çünkü daha fazla prim öderse daha az emekli aylığı alacak. Az çalışan daha yüksek, çok prim ödeyen daha az emekli aylığı alacak. Bunu topluma reform olarak sundular. 

Bir takım tutar gibi parti tutulmaz. Bir parti yanlış yapıyorsa vatandaş oy vermeyecek. Siyasi partiler devlet olmak için iktidar olmazlar. Devleti yönetmek için iktidar olurlar. Devlette liyakat esastır. Devletle siyasi parti farklıdır. devlet bir tüzel kişiliktir. Devlet vatandaşa hizmet etmek için kurulan bir tüzel kişiliktir. Adına Türkiye Cumhuriyeti Devleti diyoruz. 

Hepimiz sağlık çalışanlarına şükran borçluyuz. Biz doktorlara şiddet uyguluyoruz. Koronadan çok sayıda sağlık çalışanı hayatını kaybetti. biz ne yaptık? Sokakta, Meclis'te alkışladık. Yeter mi?

Can güvenliğini demokrasi korur. Demokrasi varsa yatırımcı gelip yatırım yapar. Türkiye'de yargı bağımsızlığı yok. Yabancı geliyor mu gelmiyor. Peki büyük ihaleler alanlar paraları nereye götürüyor? İngiltere'ye. Bu tabloyu ortaya çıkaran atmosferi hepimizin sorgulaması lazım.

Bir insan düşüncesi nedeniyle hapse mi atılır? Üniversitelerden hocalar mı atılır Allah aşkına?

Siyasi partiler kanununun da değişmesi lazım. Sizler milletvekili seçtiğinizi sanıyorsunuz. Milletvekili listesi geliyor, siz onu seçiyorsunuz. Milletin vekilini millet seçsin diye neden söylemiyoruz? Bu esası darbeciler getirdi. Biz sandıkta milletvekili seçtiğimizi düşünüyoruz. Tamamen kandırmaca.

Kavgadan bu millet bıktı artık. Eski kavgaları bırakalım. Neden 10 milyonun üstünde işsiz var? İktidarların başarısı istihdamla ölçülür. 

Millete hesap veren bir siyasete ihtiyacımız var.'