HSK ile ilgili kritik kararlar Resmi Gazete'de

Hakim ve savcılara ilişkin yeni kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Güncel 16.03.2021 09:03:26 0
HSK ile ilgili kritik kararlar Resmi Gazete'de

Adli yargı hakimi, cumhuriyet başsavcısı ve savcıları ile idari yargı hakimlerinin isim listelerinden oluşan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. 

HSK kararlarında, birinci dereceye yükselip 31 Aralık 2020'den geçerli olmak üzere ilk defa birinci sınıfa ayrılma incelemesine tabi tutulan adli ve idari yargı hakimleri ile cumhuriyet başsavcı ve savcılarının isimlerinden oluşan listelere yer verildi. 

Sürelerini bitirdikleri halde bu listede isimlerini göremeyenler, yayım tarihinden itibaren 30 gün içinde HSK'ye yazılı başvuruda bulunmak suretiyle durumlarının incelenmesini isteyebilecek.

Bir diğer kararda da 2020 Aralık dönemi sonuna kadar sürelerini bitirip, HSK tarafından yükseltilmeleri uygun görülen adli yargı hakim, cumhuriyet başsavcı ve savcıları ile idari yargı hakimlerinin adlarının bulunduğu listeler yayımlandı.

HSYK NE ZAMAN DEĞİŞTİ? HSK ÜYELERİ NASIL ATANIYOR?

HSYK, referandum sonrasında HSK olarak baştan düzenlendi. 

HSYK olarak bilinen yargı kurulu, sonrasında HSK olarak değiştirilip üyelerin seçilmesi ve belirlenmesi açısından değişikliklere gidildi. HSK üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanıyor. Yapılan değişiklikten sonra ilk atama 7 Haziran 2017 tarihinde yapıldı. İlk atamada yeni sisteme göre adı HSK olan eski HSYK'da  sadece bir kadın üye  vardı. AK Parti Beyoğlu Belediye Meclisi üyesi Songül Yazar HSK üyeliğine atandı. 

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 7 Haziran Çarşamba günü mesaiye yeni sistemi ile başladı. 2010’daki anayasa referandumu ile üye sayısı 7’den 22’ye çıkarılan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 3 daireli olarak duyurulmuştu. 16 Nisan’daki anayasa değişikliği ile HSYK’nın adı HSK olarak değiştirilirken, 22 olan üye sayısı 13’e, daire sayısı ise 3’ten 2’ye indirildi. 2010 referandumundaki değişiklikler de en radikal değişikliklerden biri olarak dikkat çekti.

REFERANDUMDAN SONRA HANGİ İSİMLER HSK'YA ATANDI?

Referandum sonuçları resmi olarak duyurulduktan sonra HSYK üyeleri kim olacak, sorusu ile ilgili net tahminler bulunuyordu ve atanan HSYK üyeleri, bir süre sonra tıpkı tahminlerdeki gibi ortaya çıktı.

1- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ (Başkan).
2- Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek (Tabii üye).
3- Mehmet Yılmaz: HSYK eski Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı’ydı
4- Halil Koç: HSYK eski üyesi ve 1. Daire Başkanı’ydı.
5- Hüseyin Şahin: Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili’ydi.
6- Mehmet Akif Ekinci: İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili’ydi.
7- Cafer Ergen: Danıştay üyesiydi.
8- Alp Arslan: HSYK üyesiydi.
9- Hamit Kocabey: MHP ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin avukatı. MHP MYK üyesiydi.
10- Songül Yazar: Avukat. AK Parti Beyoğlu Belediye Meclisi üyesiydi.
11- Yaşar Şimşek: Yargıtay Genel Sekreteri’ydi.
12- Ali Cengiz Köseoğlu: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesiydi.
13- Mehmet Ademoğlu: Yargıtay üyesiydi.

ESKİ HSYK SİSTEMİNDE ÜYELER NASIL BELİRLENİYORDU?

Kurul 22 üyeden oluşurdu. Adalet Bakanı ve müsteşarı kurulun üyeleridirler. Dört üye fiilen 15 sene avukatlık yapmış veya üniversitelerde 15 yıl hukuk alanında çalışma yapmış akademisyenler arasından Cumhurbaşkanı’nca seçilir. Üç üye Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca seçilir. Bir üye kendi üyeleri arasından Türkiye Adalet Akademisi’nce seçilir. Yedi üye meslekten adli yargı hakim ve savcıların seçimiyle birinci sınıf hakimler ve savcılar arasından seçilir. 3 üye meslekten idari yargı hakim ve savcıların seçimiyle birinci sınıf hakim ve savcılar arasından seçilir. Üyeler dört yıl için seçilebilirler ve süresi biten üyeler tekrar seçilme hakkına sahip oldular.


Perşembe 9.3 ° / 5.6 °
Cuma 7.6 ° / 5.1 °
Cumartesi 7.4 ° / 3.3 °