Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Ukrayna NATO Üyesi Olsaydı Savaş Çıkmazdı

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar “Eminim Ukrayna NATO üyesi olsaydı böyle bir savaş çıkmazdı. O zaman savaşmaya gerek olmadan üye ülkelerin birliğini ülkemizde konuşlandırmamız yeterli olurdu. Biz şu an 2008 yılının meyvesin

Dünya 24.02.2022 15:50:00 0
Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Ukrayna NATO Üyesi Olsaydı Savaş Çıkmazdı

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar, büyükelçilikte yeniden basın toplantısı düzenleyerek Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin dokuzuncu maddesi gereği Boğazların kapatılması gerektiğini savundu. Bodnar şunları söyledi:

“Boğazların kapatılması talebimi Türk tarafına ilettim. Türk tarafı söz konusu talepleri değerlendirerek en yakın zamanda cevabını verecektir. Erken konuşmak istemem ama Türk tarafından dayanışma tezahürünü bekliyoruz. Bize göre Montrö Anlaşması’nın dokuzuncu maddesi uygulamaya konulmalı. Ki o maddeye göre savaşın bir tarafı olan devletin ve bu bağlamda boğazlardan geçilmesine yasak konulmalı.

“RUS DİPLOMASİSİ DİPLOMASİ OLMAKTAN ÇIKTI”

Maalesef askerlerimiz kendi vatanları için hayatlarını feda ediyor ve onları öldüren Rus ordusu ve Rus silahları. Tüm uluslararası toplumla adımlarımızı koordine ediyoruz. Bugün iki saat sonra buradaki AB büyükelçileriyle bir görüşme yapacağım. Aynı şekilde Dışişleri Bakanım ve Cumhurbaşkanımız da uluslararası ortaklarıyla iletişimde. Burada en önemli olan şey yaptırım ve kısıtlamaların uygulanması ve saldırıların kurbanı olan Ukrayna’ya yardım etmek.

Bu bağlamda bir Rus diplomatının aşağılayıcı açıklamalarına da dikkat çekmek istiyorum. Rusya Federasyonu BM Elçisi şöyle bir açıklama yaptı; ‘Ukraynalılar Rus ordusunun onları serbest bırakması sonucunda mutlu olacaklar.’ İfade etmek istiyorum ki Rus diplomasisi, diplomasi olmaktan tamamen çıktı. Bu, savaş suçlusu olan Putin’in hizmetçileridir. Rusya şimdiden zor sonuçlarla karşı karşıya. Çünkü borsa gerçekten çöktü ve Rus rublesi de çok kötü durumda. Ne hızlı davranış ne de Ukrayna’nın işgali mümkün değil. Seferberliğin yanı sıra bölgesel birlik kuvvetlerimiz de ilgili askerleri topluyor ve şu an eli silah tutan herkes oraya yazılıyor. Sivil halkımız da seferber bir şekilde kan bağışında bulunarak ellerinden geleni yapıyorlar.

“TÜRKİYE TARAFSIZ KALMAMALI”

Bizim için önemli olan Türk dostlarımızdan destek mesajı almak. Bu seslerin kamuoyuna açıkça duyurulması ve uluslararası toplum tarafından duyulması önemlidir. Bu ihtilafta Türkiye tarafsız kalamamalı. Çünkü söz konusu ihtilaf bölgenin hayati çıkarlarını etkiliyor, bölgedeki istikrar ve güvenlik istikrarını etkiliyor. O yüzden aktif ve proaktif olmaya çağırıyoruz. Ukrayna ve Ukraynalılara bu zor zamanda yardım etmeye çağırıyoruz. Aynı zamanda TBMM’de Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluğu Grubu’na da başvurdum. Bu gruba üye olan her milletvekilinin açıklamalar yapmasını ve Ukrayna’ya destek ve yardım kapsamında ilgili adımların atılmasını bekliyorum. Çok teşekkür ediyorum ve Türkiye halkına güveniyorum.”

Büyükelçi Bodnar gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Montrö Anlaşması ile ilgili soru karşısında Bodnar şöyle konuştu:

“Montrö Anlaşması özellikle boğazların kapatılması konusunda ilgili hukuki temeller oluşturuyor. Silahlı saldırıların ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başladığına dair bunu teyit eden belgeler göndermeye hazırız. Ama basın üzerinden Türk tarafına baskı yapmak istemiyorum. Şu an Türk tarafının kararını bekliyoruz.”

“UKRAYNA NATO ÜYESİ OLSAYDI SAVAŞ ÇIKMAZDI”

Bodnar, NATO ile ilişkilere yönelik soruya şu cevabı verdi:

“Eminim Ukrayna NATO üyesi olsaydı böyle bir savaş çıkmazdı. O zaman savaşmaya gerek olmadan üye ülkelerin birliğini ülkemizde konuşlandırmamız yeterli olurdu. Biz şu an 2008 yılının meyvesini yiyoruz. NATO ülkelerinin söz konusu hatayı düzeltme şansı var. Madrid Zirvesi kapsamında Ukrayna’yı NATO’ya kabul edebilirler. Ukrayna NATO’ya kabul edilirse eminim o zaman Ukrayna galip çıkar ve Rusya kaybeder. Ukrayna halkı şu an tüm Avrupa’nın güvenliği için kendi kanıyla bedel ödüyor. Bu bağlamda AB ülkeleri ve Türkiye’nin bu anlayışı paylaşmalarını bekliyoruz.”

 


Pazar 31 ° / 21.8 °
Pazartesi 29.3 ° / 20.3 °
Salı 25.1 ° / 18.2 °