DSÖ'den 'yeni varyant' uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüsün hayvanlar aleminde yayılmasının yeni varyantlara neden olabileceğine karşı, virüsün hayvandan hayvana geçişini takip ettiklerini duyurdu.

Dünya 8.03.2022 10:13:51 0
DSÖ

Dünya Sağlık Örgütü ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ortak yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Koronavirüsün hayvanlar arasında yayılması konusu ele alındı.

Açıklamada, virüsün genellikle insandan insana bulaştığı gibi bazı hayvan türlerine de bulaştığının gözlemlendiği belirtilerek, 'Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar başta olmak üzere büyük kedi, vizon, gelincik ve ak kuyruklu geyik gibi çiftlik hayvanları veya yabani hayvanlara da virüs bulaşabiliyor' ifadesi kullanıldı.

Bu hayvanlardan ak kuyruklu geyiklerin insana virüs bulaştırma ihtimalinin halihazırda incelendiği kaydedildi.

Covid-19 salgınının yaban hayatına girmesinin, doğada enfekte olmuş kalabalık hayvan havzaları oluşturabileceği endişesi dile getirildi.

TEDBİR ALMAYA ÇAĞIRDI

Koronavirüsün incelemeleri sonucu ABD'deki ak kuyruklu geyiklerin üçte birine, Koronavirüse neden olan virüsün insan aracılığıyla bulaştığı bilgisi aktarıldı.

Bu virüsün, ak kuyruklu geyiklerin bulunduğu doğal alana yakın yerleşim yerlerinde bazı insanlara da bulaştığı tespit edildi.

Açıklamada 3 örgüt, hayvan ile insan arasında virüs dolaşımı ve Koronavirüsün, bulaştığı hayvanlarda evrilme riskinin azalması için tüm ülkeleri tedbir almaya çağırdı.

DSÖ'nün bundan önceki raporlarında da Koronavirüsün insandan hayvana bulaşma riski ele alınmıştı.


Cuma 41.1 ° / 29.3 °
Cumartesi 40.5 ° / 27 °
Pazar 38.1 ° / 24.2 °