Cumhuriyet Başsavcılarından Manisa Cezaevinde ahde vefa programı

Milli Mücadelenin önde gelen kahramanlarından Parti Pehlivan Manisa E Tipi Ceza İnfaz Kurumunda düzenlenen söyleşi programında anıldı. Şehitler Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen söyleşide Yazar Dr. Serra Menekay ve Bünyami

Güncel 30.03.2022 10:29:00 0
Cumhuriyet Başsavcılarından Manisa Cezaevinde ahde vefa programı

Milli Mücadelenin önde gelen kahramanlarindan Parti Pehlivan Manisa E Tipi Ceza Infaz Kurumunda düzenlenen söylesi programinda anildi. Sehitler Haftasi etkinlikleri kapsaminda gerçeklestirilen söyleside Yazar Dr. Serra Menekay ve Bünyamin As Ceza Infaz Kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklulara Milli Mücadele döneminde büyük fedakarliklar gösteren dönemin kayramanlarini anlattilar. Cumhuriyet Bassavci Vekili Abdullah Kössekoglu, Ceza Infaz Kurumlarindan Sorumlu Cumhuriyet Savcisi Kamil Yilmaz, E Tipi Ceza Infaz Kurumu Müdürü Mehmet Akgüç ve Denetimli Serbestlik Müdürü Nurullah Mentese’nin katilim sagladigi programda Manisa Cezaevinde Basgardiyan olarak çalismakta iken gönüllülerle birlikte direnisin ilk kivilcimlarini yakan Parti Pehlivan’in hikayesi ilgiyle dinlendi. Program sonunda Cumhuriyet Bassavci Vekili Abdullah Kössekoglu ve Cumhuriyet Savcisi Kamil Yilmaz, günün anisina konferansin konugu Bünyamin As ile Serra Menekay’a tesekkür belgesi ile hediyelerini takdim etti.

Anadolu’yu isgal eden düsman kuvvetlerine düzenledikleri baskinlarla dönemin özel kuvvetleri olma özelligi tasiyan Kuva-yi Milliye hareketinin bölgedeki en büyük gücü Parti Pehlivan Balkanlardan Manisa’ya göçerek Cezaevinde Basgardiyanlik yapmistir. Bu görevi devam ederken Manisa’nin isgal edilmesiyle birlikte yanina aldigi gönüllü hükümlülerle bölgedeki ilk düzenli direnis olan Bergama Baskini gerçeklestirmistir. Demirci, Gördes, Sindirgi, Seledi, Kula’dan Alasehir’e kadar uzanan savunma hattinda düsmanla çarpisan Istiklal Madalyali kahraman Parti Pehlivan milli mücadeleden sonra Hacihalliller Köyüne yerleserek yasamina devam etmistir. Torunu Mehmet Baskak’in aktardigina göre mücadelede bir gözünü kaybeden Parti Pehlivan, savasta kendisini yaralayan bir rivayete göre 3, bir rivayete göre 9 mermi ile birlikte 1941 yilinda defnedilmistir.


Salı 35.2 ° / 23.5 °
Çarşamba 36.7 ° / 22.6 °
Perşembe 39 ° / 24.2 °