AKP'NİN AVUKATLIK KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖREN TEKLİFİ, TBMM ADALET KOMİSYONU’NDA KABUL EDİLDİ

AKP’nin Avukatlık Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Muhalefetin çoklu baro ile ilgili düzenlemelerini eleştirdiği teklif üzerinde verdiği önergeler AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP

Güncel 14.04.2022 17:14:30 0
AKP

TBMM Adalet Komisyonu’nda, AKP’nin 3 maddelik ‘Avukatlik Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’nin görüsmeleri bugün birinci madde üzerinden devam etti. Teklifin geneli üzerindeki görüsmeler dün yapilmisti.

CHP’NIN STAJYER AVUKATLARIN ASGARI ÜCRET ALMASI IÇIN VERDIGI ÖNERGE REDDEDILDI

Teklifin birinci maddesinde, herhangi bir iste sigortali çalisilmasi avukatlik stajina engel teskil etmemesi öngörüldü.

Komisyon Üyesi ve CHP Istanbul Milletvekili Zeynel Emre, “Stajyer avukatlara adi yardim mi olur destek mi olur en azindan asgari düzeyde ücretin saglanmasi lazim. Avukatlar açisindan düzenleme sart. Bugün hiçbir stajyere hiçbir avukat asgari ücret düzeyinde ücret vermiyor çünkü o kadar fazla mezun var ki” dedi.

Komisyon Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Fiilen hangi isler staja engel degildir, bunun belirlenmesi gerekiyor. Aslinda tamamen metinden çikarilmasi lazim. Bunun yerine çalismak zorunda olan genç arkadaslarimiza ücret ödenmesi gerektigini düsünüyorum” dedi.

CHP, herhangi bir iste çalismayan avukat stajyerlerine Adalet Bakanligi bütçesinden asgari ücret seviyesinde ücret verilmesi için önerge verdi, ancak reddedildi.

Birinci madde, kabul edildi.

CHP VE HDP’NIN IKINCI MADDENIN TEKLIFTEN ÇIKARILMASINA ILISKIN ÖNERGESI REDDEDILDI

Teklifin ikinci maddesi ile birden fazla baronun bulundugu illerde her bir baro tarafindan ‘adli yardim bürosu’ olusturulmasi ve yargi mercilerinin talebi üzerine yapilacak görevlendirmelerin Türkiye Barolar Birligi tarafindan olusturulan elektronik bilisim sistemi üzerinden ildeki avukatlar arasinda esitlik gözetilerek yapilmasi düzenlendi.

CHP Adiyaman Milletvekili Abdurrahman Tuttere, “Bu madde karisikliga sebebiyet verecek. Vatandas 1 No’luya mi 2 No’luya mi gitsin? Adli yardim bürolari, vatandasa adli yardim destegi vermek için var. Birden fazla adli yardim bürosu olusturulmasi vatandasa nasil hizmet edecek” diye sordu.

CHP ve HDP ikinci maddenin teklif metninden çikarilmasi için ayri ayri önerge verdi.  Önergeler reddedildi.

Ikinci madde, teklifteki haliyle kabul edildi.

MUHALEFET, 2 NOLU BARO TEPKISINI SÜRDÜRDÜ

Teklifin üçüncü maddesinde Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan Türkiye Barolar Birligi hesabina aktarilan ödenegin barolar arasindaki dagitim esaslari düzenlendi. Ödenekten gönderilen paralarin barolar arasinda dagitiminda puanlamanin esas alinmasi ve puanlamalarda barolarin üye sayilari ve il nüfuslari baz alinmasi öngörüldü.

CHP’li Zeynel Emre, “Sizin iktidarinizda getirilen yasalar yine sizin iktidariniz döneminde kaldirildi. Bu düzenlemeyi de daha sonraya birakmaya gerek yok. Emin olun bunu da düzeltseniz yanlistan dönme erdemini yasamis olursunuz” dedi.

Komisyon Üyesi ve CHP Istanbul Milletvekili Turan Aydogan, “Vicdaniniz el veriyorsa bu maddeyi savunun. Bir baro bir barodan dört kati para alacak. Agabeyimize ne verelim baska? Bu 2. barolar ne istiyor? Maaslarimizin da yarisini verelim! Bizim iktidarimizda bu maddeler de bu barolar da kaldirilacak” tepkisi gösterdi.

Üçüncü madde kabul edildi.

Iki gün süren teklifin müzakereleri, saat 15.57 itibariyle tamamlandi. Teklif, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.


Pazar 31 ° / 21.8 °
Pazartesi 29.3 ° / 20.3 °
Salı 25.1 ° / 18.2 °