CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN BİDEN’E TEPKİ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN BİDEN’E TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çeşitli ülkelerin yönetimleri ve parlamentoları tarafından güya tanınan Ermeni iddialarına ilişkin ifadelerin bizim nezdimizde hiçbir hükmü yoktur. ABD Başkanının açıklamasını da bu şekilde g?

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Çesitli ülkelerin yönetimleri ve parlamentolari tarafindan güya taninan Ermeni iddialarina iliskin ifadelerin bizim nezdimizde hiçbir hükmü yoktur. ABD Baskaninin açiklamasini da bu sekilde görüyor ve tamami yalan yanlis bilgiler üzerine kurulu oldugu için üzerinde durmaya deger bile bulmuyoruz. Sayin Biden önce Ermenilerle ilgili olan bu tarihi ögrenmesi lazim. Bunlari bilmeden kalkip da Türkiye’ye meydan okumaya kalkmasini bizim bagislamamiz mümkün degil” dedi.

Cumhurbaskanligi Kabinesi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda bugün toplandi. Erdogan, toplantinin ardindan özetle su açiklamalari yapti:

“Önce küresel finans krizi ardindan küresel salgin kriziyle dengeleri bozulan, belirsizlik ve risklerin arttigi bir dönemden geçiyoruz. Türkiye’nin demokrasi ve kalkinma hedeflerine siki sikiya sarilarak bu muhatarali dönemi her alanda yeni bir atilimin vesilesi haline dönüstürmekte kararliyiz. Salgin sürecinde gelismis ülkelerin bile kirilgan bir yapiya sahip olduklari ortaya çikmistir. Elbette bu süreçte sikintilar yasadik. Küresel ekonomideki bozulmalari petrolden dogal gaza, gidadan demir çelige her alanda fiyatlarda yol açtigi yükselisler ister istemez ülkemize de yansidi.

Dogal gaz ve elektrik basta olmak üzere pek çok üründe ciddi sübvansiyonlarla vatandasimizi korumamiza ragmen ortaya çikan fiyat artislarinin can yakici düzeyde oldugunun farkindayiz. Üstelik bunun yaninda 2018’deki kur tuzagiyla baslayan dalgalanmalarla ugrasmak zorunda kaldik. Aldigimiz tedbirlerle kurun istikrarinin saglamis olsak da bu süreçte gerçeklesen yükselisin fiyatlar üzerindeki etkisi kalici olmustur. En çok üzüldügümüz nokta da küresel ekonomideki ve kurlardaki dengesizlikleri bahane eden kim aç gözlülerin ülke içindeki fiyatlari asiri yükselterek haksiz kazanç pesine düsmeleridir. Bu tablonun müsebbiplerinin iki dünyada da elimiz yakalarinda olacaktir. Yaz aylarinin saglayacagi rahatlamaya simdiden gözünü dikenlere karsi da teyakkuz halindeyiz.

“YASLI VE ENGELLI MAASLARINI ÖNE ÇEKEREK CUMA GÜNÜNDEN ITIBAREN ÖDEYECEGIMIZI DE SIZLERLE PAYLASMAK ISTIYORUM”

Milletimizin temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarini sebepsizce artiranlara karsi en küçük bir müsamaha göstermeyecegimizi, acima duymayacagimizi buradan açikça ilan ediyorum. Sadece fiyat artislariyla mücadele ile yetinmiyoruz destege ihtiyaç duyan tüm vatandaslarimizin yanindayiz. Ayrica engelli, yasli, dul, yetim, sehit yakini ve gazi gibi kesimlere yönelik özel desteklerimiz var. Bu vesileyle Ramazan Bayrami günlerine denk gelen yaklasik 1,5 milyar lira tutarindaki yasli ve engelli maaslarini öne çekerek Cuma gününden itibaren ödeyecegimizi de sizlerle paylasmak istiyorum. 15 milyar liralik ilave sosyal yardim paketiyle ilgili çalismalarin sonuna gelinmistir, yakinda uygulamaya geçecegiz.

“YASADIGIMIZ SIKINTILAR DÜNYANIN VE ONUNLA BIRLIKTE ÜLKEMIZIN IÇINDEN GEÇTIGI TARIHI DEGISIM VE DÖNÜSÜM SÜRECININ SANCILARIDIR”

Küçük engeller bizi büyük hedeflere ulasmaktan alikoyamayacak. Son 10 yilda nice toplumlarin felaketlerine yol açan senaryolar ülkemizde basariya ulasamayacak. Bu ülkenin ve milletin enerjisini sömürenlerin devri geri gelmeyecek. Geçtigimiz 20 yilda milletimizin her kesimine ulastirdigimiz demokrasi, hak ve özgürlük devrimlerini bunu için yaptik. Içerde ve disarda nice sinsi tezgahlardan ülkemizi kurtarmak için gerek her adimi bu gayeyle attik. Simdi de vatandaslarimiza diyoruz ki; yasadigimiz sikintilar dünyanin ve onunla birlikte ülkemizin içinden geçtigi tarihi degisim ve dönüsüm sürecinin sancilaridir. Sabredersek, azmedersek, saglam durursak bu yolun sonu cumhuriyetimizi kuran Gazi Mustafa Kemal’in muasir medeniyet seviyesinin üstü tarif ettigi büyük ve güçlü Türkiye’ye çikiyor.

“ÜLKEMIZI TERÖR ÖRGÜTLERININ PENÇESINDEN KURTARDIK ÇARSI PAZARDAKI ATESI DE SÖNDÜRECEGIZ”

Ülkemizi vesayetin zincirlerinden kurtardik enflasyonu da yenecegiz, ülkemizi darbelerin utancindan kurtardik hayat pahaliliginin da üstesinden gelecegiz. Ülkemizi terör örgütlerinin pençesinden kurtardik çarsi pazardaki atesi de söndürecegiz. Çünkü biz bu ülkeye güveniyoruz. Dünyada da bölgemizde de Türkiye’de de ne olup bittiginden gelismelerin nereye gittiginden habersiz olanlar varsin masa, sandalye, sira kavgasiyla kendilerini avutup dursunlar.

“BUNLARI BILMEDEN KALKIP DA TÜRKIYE’YE MEYDAN OKUMAYA KALKMASINI BIZIM BAGISLAMAMIZ MÜMKÜN DEGIL”

Tarihimizin her günüyle biz gurur duyuyoruz. Geçtigimiz asrin baslarinda büyük kayiplar verip, derin acilar çekerken bütün bunlarla beraber asla mücadele azmimizi kaybetmemis bir milletiz. Birinci Dünya Harbi yani 600 asirlik bir cihan devletinin varlik yokluk savasi sürerken Anadolu’daki Ermeniler yabanci devletlerin kiskirtmasi ve donatmasiyla isyan baslatip Müslüman ahaliye saldirdilar. Anadolu’da hayatini kaybeden Ermenilerin kat be kat fazlasi Müslümanin bu çeteler tarafindan hunharca sehit edildigi bir gerçektir. Inanci ne olursa olsun tek bir masum canin, sivil insanin bile öldürülmesi trajedidir. Birinci Dünya Savasi’nin zorlu sartlarinda hayatini kaybetmis olan Osmanli Ermenileri için üzüntülerimizi ve taziyelerimizi bildirmeyi insani bir vazife olarak görüyoruz. Ancak tarihin ve onun ilmiyle ugrasan tarihçilerin yapmasi gereken bir tartismanin siyasi çekismelerin mezesi haline dönüstürülmesine de asla riza göstermeyecegiz. Çesitli ülkelerin yönetimleri ve parlamentolari tarafindan güya tanina Ermeni iddialarina iliskin ifadelerin bizim nezdimizde hiçbir hükmü yoktur. ABD Baskani’nin açiklamasini da bu sekilde görüyor ve tamami yalan yanlis bilgiler üzerine kurulu oldugu için üzerinde durmaya deger bile bulmuyoruz. Sayin Biden önce Ermenilerle ilgili olan bu tarihi ögrenmesi lazim. Bunlari bilmeden kalkip da Türkiye’ye meydan okumaya kalkmasini bizim bagislamamiz mümkün degil.

“HDP ASILSIZ ERMENI IDDIALARININ BAYRAKTARLIGINA SOYUNARAK ADETA BU ÜLKENIN PARTISI OLMAK ISTEMEDIGINI SÖYLEMEKTEDIR”

Bu densizligin kendi ülkemizin Meclis’inde sergilenmesini ise saygisizligin ötesinde açik bir ihanet olarak görüyoruz. Geçmiste kimi zaman sözlü olarak ortaya konulan bu ihanetin kanun teklifi seviyesine yükseltilmis olmasi ister istemez bu alçaklari kimlerin cesaretlendirdigi sorusunu akillarimiza getirmektedir. Geçtigimiz aylarda Meclis’teki gurubunun bir diger üyesinin eli kanli teröristin biriyle yakin iliskisinin ortaya çikmasi sebebiyle milletvekilligi düsürülen HDP asilsiz Ermeni iddialarinin bayraktarligina soyunarak adeta bu ülkenin partisi olmak istemedigini söylemektedir. Evet bizde dogrusu bunlari bu parlamentonun bir mensubu olmaya yakistiramiyoruz. TBMM’nin bu alçakligin hesabini müsebbibinden soracagina ve geregini yapacagina inaniyorum.

“PENÇE KILIT OPERASYONUN AMACI ZAP BÖLGESINI TERÖRISTLERDEN TÜMÜYLE TEMIZLEMEKTIR”

Irak'ta yeni safhasi baslayan Pençe-Kilit operasyonuna katilan askerlerimize basarilar diliyorum. Operasyon sirasinda sehit düsen askerlerimize Allah'tan rahmet, yakinlarina bassagligi diliyorum.  Sadece 2022 yilinda güney sinirlarimizda etkisiz hale getirilen terörist sayisi 1000'i bulmustur. Pençe Kilit operasyonun amaci Zap bölgesini teröristlerden tümüyle temizlemektir. Arazi ve hava sartlarinin oldukça zorlu oldugu bu bölge terör örgütü tarafindan girilemez diye nitelendirilmistir.

“YARIN SAYIN PUTIN'LE BIR TELEFON GÖRÜSMESI GERÇEKLESTIRECEGIM”

Rusya-Ukrayna savasinin suhuletle sonuçlanmasi için taraflar ve kurumlar nezdindeki girisim ve görüsmelerimizi sürdürüyoruz. Bugün de Rusya ve Ukrayna tarafiyla görüsmek üzere bölgeye gitmeden önce Birlesmis Milletler Genel Sekreteri ile bir araya geldik. Bundan sonra atilabilecek adimlari etraflica kapsamli sekilde degerlendirdik. Sayin Zelenesky ile geçtigimiz günlerde telefon görüsmesi yaptik. Yarin da sayin Putin'le bir telefon görüsmesi gerçeklestirecegim.

Istanbul'da yapilan görüsmeler Ukrayna-Rusya krizinin çözümündeki en önemli zemin olmaya devam ediyor. Amacimiz Istanbul sürecini liderler düzeyine tasiyarak savasi bitirecek nihai imzalamalarinin atilmasini saglamaktir. Bugüne kadar Ukrayna'dan 17 bin vatandasimizin ve bizden yardim isteyen dost ülkelerin vatandaslarinin tahliyelerini gerçeklestirdik. Ülkemize gelen Ukraynalilarin 85 bini geçti.

“14 MAYIS'TA RIZE-ARTVIN HAVALIMANIMIZIN AÇILISINI YAPACAGIZ”

Türkiye'nin dört bir tarafinda 26 olan havalimani sayisini 57'ye çikardik. Havalimani yapmaya arazisi uygun olmayan sehirlerimiz için denizi doldurarak bu imkani sagladik. Yine denizi doldurarak yaptigimiz Rize-Artvin havalimanimiz bitme asamasina gelmistir. 14 Mayis'ta da Rize-Artvin havalimanimizin açilisini yapacagiz. Havalimanimiz kendi vatandaslarimiza sagladigi kolaylikla yaninda bölge ülkeleriyle aramizdaki sosyal ve ekonomik baglantiyi da güçlendirecektir. Bayburt ve Gümüshane havalimani da süratle devam ediyor. Insallah onu da en kisa zamanda bitirecegiz.

“32 BIN 572 ÇIFTÇIMIZLE TARIMA DAYALI YATIRIMLAR IÇIN 418 GIRISIMCIMIZE 1.1 MILYAR LIRA HIBE DESTEGI SAGLAYACAGIZ”

Kirsal kalkinma yatirimlarin desteklenmesi programi kapsaminda son 16 yilda 15 bin 636 projeye 4,1 milyar lira hibe destegi vererek 115 bin 300 kisilik istihdam sagladik. Fire vermeden insallah bu bayram sevincini farkli sevinçlerle bütünleserek bu program kapsaminda 2022 yili için makine ekipman alimi ve kirsal altyapi için de 32 bin 572 çiftçimizle tarima dayali yatirimlar için 418 girisimcimize 1.1 milyar lira hibe destegi saglayacagiz.”