METRO İSTANBUL 'EŞİTLİK BURADA' PROJESİ BAŞLATTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Metro İstanbul, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile İstanbul Planlama Ajansı (İPA) iş birliğiyle ‘Eşitlik Burada’ projesi başlattı. Proje kapsamında Metro İstanbul, İPA ve EBRD,

Güncel 28.04.2022 18:38:01 0
METRO İSTANBUL

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) istiraki Metro Istanbul, Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) ile Istanbul Planlama Ajansi (IPA) is birligiyle ‘Esitlik Burada’ projesi baslatti. Proje kapsaminda Metro Istanbul, IPA ve EBRD, cinsiyet esitligi, önyargilari kirma ve kadinlarin sehir içi hareketliligi konularinda ortak çalismalar yapacak.

Türkiye’nin en büyük kent içi rayli sistem isletmecisi Metro Istanbul, IPA, BIMTAS ve EBRD’nin katkilariyla düzenlenen ‘Ulasim Sektöründe Toplumsal Cinsiyet Esitligi’ paneline ev sahipligi yapti.

Metro Istanbul Alibeyköy Yerleskesi'nde yapilan panelde cinsiyet kaliplarindan arinmis adil, esit ve özgür bir toplum insasi için hedef ve projeler paylasildi. Panelde, bugüne kadar toplumsal cinsiyet esitligi konusunda birçok adim adan Metro Istanbul, 13 yildir Türkiye’de faaliyet gösteren EBRD ve IPA is birligiyle ‘Esitlik Burada’ projesine basladiklarini ilan etti. 

'KADIN TREN SÜRÜCÜSÜ SAYIMIZI 18 KAT ARTIRDIK'

‘Ulasim Sektöründe Toplumsal Cinsiyet Esitligi’ panelinde söz alan Metro Istanbul Genel Müdürü Özgür Soy, 16 hatta, 189 istasyon ve 949 araçlik filolari ile günde 2 milyonu askin yolcuya ev sahipligi yaptiklarini ve 5 binden fazla kisiye de istihdam sagladiklarini belirtti. Metro Istanbul’da kadin çalisan oranini 2019 yilindan bu yana yüzde 8 seviyelerinden yüzde 11’e çikardiklarini kaydeden Soy, sunlari söyledi:

'Metro Istanbul’da çalisan kadin oranimizi kisa vadede yüzde 25’e çikarmayi, ardindan da tabii uzun vadede esitlemeyi, yüzde 50 oranini yakalamayi hedefliyoruz. 2019 yilinda 8 olan kadin tren sürücüsü sayimiz yaklasik 18 kat artarak 2022 itibariyla 143’e ulasti. Son iki yilda ise alinan tren sürücülerinin yüzde 68’i kadin oldu. 2022 yilinda ise alacagimiz tren sürücülerimizin ise yüzde 60’i kadinlardan olusacak. Bunun yaninda kadin çalisanlarimiz, daha önce ön yargi ile bakilarak 'Kadinlar yapamaz' denilen bütün is alanlarina girerek çok basarili oldular. 2020 yilindan bu yana sirketimizde çalisan kadinlarin yüzde 12,46’si terfi etti. 2019 yilinda bu oran yalnizca yüzde 0,64 idi. Toplumsal cinsiyet esitligini saglamanin kadinlara sadece kariyer basamaklarinda esit firsatlar sunmaktan ibaret olmadigini biliyoruz. Bütün yolcularimizin Metro Istanbul logosu gördükleri her yerde kendilerini emniyette hissetmeleri ve günün hangi saatinde olursa olsun istasyon ve araçlarimizda güvenle seyahat edebilmesi, mükemmel yolculuk deneyimi hedefimizin ilk siralarinda yer aliyor.'

'IS GÜCÜNDE CINSIYET DENGESININ SAGLANMASI HEDEFLERIMIZ ARASINDA'

Toplantinin ikinci konusmacisi EBRD Toplumsal Cinsiyet Esitligi ve Ekonomik Kapsayiciliktan Sorumlu Direktör Barbara Rambousek, sürdürülebilir kalkinma hedefleri çerçevesinde gerçeklestirdikleri yatirimlarda kalkinma etkisi yaratmayi hedeflediklerini söyledi. Toplumsal cinsiyet esitligini gözeterek herkesin ekonomik firsatlara erismesini desteklediklerini kaydeden Rambousek, söyle konustu:

'Kadin temsiliyetinin özellikle teknik pozisyonlarda düsük seyrettigi ulasim sektöründe kadin istihdamini artirarak is gücünde cinsiyet dengesinin saglanmasi EBRD’nin kalkinma hedefleri arasinda. Kullanicilarin toplu tasima hizmetlerine ulasiminda esitligi saglayarak hareketliliklerinin desteklenmesi ve ekonomik firsatlara erisimlerinin artirilmasi da EBRD için ayri bir hedef. Bu çerçevede Ümraniye-Göztepe-Atasehir Metro Hatti finansmani kapsaminda EBRD, Metro Istanbul ve IBB ile is birligi yaparak ulasim sektöründe kadinlar için daha fazla istihdam yaratilmasina ve Istanbul’da güvenli ve toplumsal cinsiyete duyarli toplu tasima sistemlerinin güçlendirilmesine destek verecektir.'

'ISTIHDAMDA FIRSAT ESITLIGINI YÜREKTEN SAVUNUYORUM'

IBB Genel Sekreter Yardimcisi Pelin Alpkökin ise Istanbul gibi yogun nüfuslu bir metropolde ulasim hizmetlerine erisimde olusan esitsizliklerin hizmet ve haklara erisimde de sorunlar yarattigini belirtti. Kent hayatinin hareket gerektirdigini vurgulayan Alpkökin, sunlari söyledi:

'Önceligimiz, kadinlari ve esit haklara erisemeyen herkesi farklilasan tüm ihtiyaçlariyla kapsayan bir yapi yaratmak. Bu, bir yeniden insa süreci, dolayisiyla alinacak daha çok uzun bir yol var. Bu süreci ilmek ilmek ördügümüzü düsünürsek bugün buradan kamuoyuna duyuracagimiz danismanlik programinin da bugüne kadar yaratilan dönüsüme çok yakistigini söylemeliyim. Bir kent hakki olarak ulasimda firsat esitligini, bir insan hakki olarak da istihdamda firsat esitligini yürekten savunuyorum.'

ESITLIK BURADA

‘Esitlik Burada’ projesinde Metro Istanbul, IPA ve EBRD, toplumsal cinsiyet esitliginde farkindalik olusturma, esitsizliklerin azaltilmasi ve önyargilari asma konusunda tetkik, kapasite gelistirme ve degerlendirme alaninda 18 ay sürecek is birligine basladi. Bu süreçte kadinlarin haraketliligini artiracak, Metro Istanbul’da kadin çalisan sayisini gelistirecek ve kadinlarin ekonomik kalkinmasina katki sunacak çalismalar yapilacak.


Çarşamba 37.9 ° / 25.5 °
Perşembe 37.6 ° / 22.1 °
Cuma 37.3 ° / 22.9 °