ORMAN PARKLARI, 20 YILLIĞINA KİRAYA VERİLEBİLECEK KAPALI TEKLİF USULÜYLE İHALE EDİLECEK

ORMAN PARKLARI, 20 YILLIĞINA KİRAYA VERİLEBİLECEK KAPALI TEKLİF USULÜYLE İHALE EDİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), devlet ormanlarında mevcut ve tesis edilecek orman parklarının ayrılmasına, onanmasına, planlanmasına, geliştirilmesine, işletilmesine ve iptaline ilişkin usul ve esasları belirledi

Tarim ve Orman Bakanligi Orman Genel Müdürlügü (OGM), devlet ormanlarinda mevcut ve tesis edilecek orman parklarinin ayrilmasina, onanmasina, planlanmasina, gelistirilmesine, isletilmesine ve iptaline iliskin usul ve esaslari belirledi. Buna göre, OGM’nin uygun bulmasi halinde teklif edilen orman alani, orman parki olarak ayrilacak. Orman parklari, kapali teklif usulüyle 20 yila kadar kiralanabilecek. Orman parklarina ve ekoturizm rotalarina gelen ziyaretçilerden alinacak giris ücreti konusunda OGM yetkili olacak.

OGM’nin Orman Parklari Yönetmeligi, Resmi Gazete’nin bugünkü sayisinda yayinlanarak yürürlüge girdi. Mesire Yerleri Yönetmeligi’nin kaldiran, ‘A, B, C ve D tipi mesire yeri’ tanimlarini ‘konaklamali ve konaklamasiz orman parki’ olarak degistiren yönetmelik, su düzenlemeleri içeriyor:

OGM YETKILI OLACAK: Devlet ormanlarinda mevcut ve tesis edilecek orman parklarinin ayrilmasina, onanmasina, planlanmasina, planlarinin uygulanmasina, gelistirilmesine, isletilmesine, islettirilmesine, yönetilmesine ve iptaline iliskin usul ve esaslari belirlemeye OGM yetkili olacak.

ORMAN PARKI TEKLIF RAPORU VE EKLERI OGM'YE GÖNDERILECEK: Rekreasyonel kaynak degerlerine sahip orman alanlarinda isletme müdürlügünce düzenlenen orman parki teklif raporu ve ekleri, özel kanunlarla belirlenen alan ve sinirlar ile koruma ve yasaklama hükümleri içinde yer alan kanunlar ve mevzuatinin getirdigi yasaklar için ilgili kurumlardan gerekli izin ve görüsler alinarak, bölge müdürlügünün görüsüyle OGM'ye gönderilecek.

OGM’NIN UYGUN BULACAGI YERLER ORMAN PARKI OLARAK AYRILACAK: OGM'nin uygun bulunmasi halinde teklif edilen orman alani, orman parki olarak ayrilacak. Orman parklarinin dogal, kültürel, rekreasyonel ve estetik kaynak yönünden planlanmasina ve projelendirilmesine ait is ve islemler, OGM merkez ve tasra birimlerince yapilacak veya yaptirilacak.

SINIR DEGISIKLIGI OGM ONAYI ILE YAPILABILECEK: Orman parklarinda, özel kanunlarla belirlenen alan ve sinirlar ile koruma ve yasaklama hükümleri içinde yer alan kanunlar ve mevzuatinin getirdigi yasaklar için ilgili kurumlardan uygun görüs almak kaydiyla gerekli hallerde sinir degisikligi OGM onayi ile yapilabilecek. Sinir genisletme talepleri, orman parki alaninin verilen hizmetler bakimindan yetersiz kalmasi, ziyaretçi potansiyelinin ve faaliyetlerinin artmasi, farkli fonksiyon ve rekreasyonel ihtiyaçlarin karsilanmasi, düzensiz ve kontrolsüz faydalanmanin önüne geçilmesi ve benzeri nedenlerle degerlendirmeye alinabilecek.

ORMAN PARKLARI KAPALI TEKLIF USULÜYLE IHALE EDILECEK: Orman parklari, 20 yilligina kiraya verilebilecek. Orman parklari isletmecilikleri kapali teklif usulüyle ihale edilecek. Bu yerlerin isletmeciligi, sözlesme tarihinden itibaren 3 yil bitmeden ve sözlesmenin bitimine 6 ay kala devredilemeyecek. Isletmeci her yil, yillik kira bedelinin yüzde 5'i tutarinda ödemeyi, agaçlandirma bedeli olarak sözlesme süresince kira ödeme dönemlerinde Tarim ve Orman Bakanligi’nin ilgili hesabina yatiracak. Orman parklari, komisyon tarafindan yilda en az 1 kez denetlenecek.

ORMAN PARKLARI ÇADIR, LÜKS ÇADIR VE KARAVAN ALANLARI OLARAK DÜZENLENEBILECEK: Orman parklarinda, ihtiyaç olmasi halinde sözlesmeler çadir, lüks çadir ve karavan alanlarinin yapilabilecegi sekilde tekrar düzenlenebilecek. Yillik kira bedelinin yüzde 25'inden az olmamak üzere, bedel tespit komisyonlarinca çadir, lüks çadir ve karavan alanlarinin bedelleri tespit edilerek yillik kira bedeline eklenecek ve konu ile ilgili maddeler ek sözlesmede düzenlenecek. Orman parklarina ve ekoturizm rotalarina gelen ziyaretçilerden giris ücretlerinin alinip alinmamasi konusunda OGM yetkili olacak.

MESIRE YERLERI ORMAN PARKI OLARAK ADLANDIRILACAK: Mesire Yerleri Yönetmeligi kaldirilacak. Bu yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihten önce A tipi, B tipi, C tipi mesire yerleri ile sehir veya kent ormani olarak isimlendirilen D tipi mesire yerleri, hiçbir isleme tabi tutulmaksizin tipine göre konaklamali veya konaklamasiz orman parki olarak adlandirilacak.