TEİŞ uyardı: İlaç fiyatları güncellenmeli

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç kurunda güncelleme yapılması çağrısında bulunarak “Diyabet, prostat, kalp-tansiyon, antibiyotik, göz damlası, kas gevşetici, hormon ilaçları gibi birçok ürü

Güncel 30.05.2022 12:12:03 0
TEİŞ uyardı: İlaç fiyatları güncellenmeli

Tüm Eczaci Isverenler Sendikasi (TEIS) Genel Baskani Nurten Saydan, ilaç kurunda güncelleme yapilmasi çagrisinda bulunarak “Diyabet, prostat, kalp-tansiyon, antibiyotik, göz damlasi, kas gevsetici, hormon ilaçlari gibi birçok üründe tedarik sorunu yasaniyor. Bugün euro kuru 17 TL sinirini asmisken ilaç fiyatlandirmasinda kullanilan euro kurunun 6 TL olarak belirlenmesi ilaca ulasmayi zorlastiriyor” dedi.

TEIS Genel Baskani Nurten Saydan, bugün yaptigi yazili açiklamada, eczacilarin yasadigi ilaç teminindeki sikintilari gündeme getirerek hastalari magdur oldugunu kaydetti. TEIS Genel Baskani Soydan, “Ilacin fiyati degil ilacin ulasilabilir olmasi hayati bir konudur, çünkü bulunamayan ilaç en pahali ilaçtir” dedi. Saydan, konuyla ilgili sunlari ifade etti:

“YETKILILERIN BIR AN ÖNCE ILAÇ KURUNU GÜNCELLEYEREK EKONOMIK GERÇEKLERE UYGUN HALE GETIRMELERI GEREKIYOR”

“Ilaç fiyatlarinda uygulanan euro kurunun güncel hale getirilerek ilaç sanayiinin tekrar ilaç üretebilir ve ithal edebilir duruma gelmesi gerekiyor. Bugün euro kuru 17 TL sinirini asmisken ilaç fiyatlandirmasinda kullanilan euro kurunun 6 TL olarak belirlenmesi ilaca ulasmayi zorlastiriyor. Bu durumdan dolayi birçok ilaç bulunmamaya, ‘yok’a girmeye, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çikan, tedaviye yeni verilen ilaçlar da ülkemize getirilememeye baslaniyor. Dolayisiyla hastalarimizin tedavisinin aksamasina, tedavi olamamalarina, hatta doktorlarin tedaviyi degistirmek zorunda kalmasina neden oluyor. Vatandaslarimiz ilaçlarini bulabilmek için zaman kaybediyor ve tedavileri aksiyor. Ilaç vazgeçilemez, ertelenemez, özel bir ürün oldugu için yetkililerin bir an önce ilaç kurunu güncelleyerek ekonomik gerçeklere uygun hale getirmeleri gerekiyor.

“ECZACI KAR ORANLARI ARTAN GIDERLER KARSISINDA SABIT ISLETME MASRAFLARINI BILE KARSILAMAKTA YETERSIZ KALIYOR”

Ilaç Fiyat Kararnamesi olarak da bilinen ve ilaçta kârlilik baremlerinin belirlendigi Beserî Tibbi Ürünlerin Fiyatlandirmasina Dair Karar’da 2009 yilindan bu yana bir düzenleme yapilmamis olmasi eczane ekonomilerini olumsuz etkiliyor. Eczane isletmelerinin ayakta kalmasini saglayan yegâne unsur olan eczaci kar oranlari artan giderler karsisinda sabit isletme masraflarini bile karsilamakta yetersiz kaliyor.

“BIR AN ÖNCE ILAÇ FIYAT KARARNAMESINDE DÜZENLEME YAPILMASI GEREKIYOR”

Eczanelerde yasanan sorunlar göz önünde bulundurularak yayinlanmasinin üstünden 13 yil geçmesine ragmen hiç güncellenmemis olan beserî ürünlerin fiyatlandirilmasinda kullanilan kademe oranlarinin mevcut piyasa kosullarina uygun olacak sekilde güncellenmesi artik bir zorunluluk haline gelmis olup, bir an önce Ilaç Fiyat Kararnamesi’nde düzenleme yapilmasi gerekiyor.”


Pazar 31 ° / 21.8 °
Pazartesi 29.3 ° / 20.3 °
Salı 25.1 ° / 18.2 °