PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU'NDA ERDOĞAN'IN GEZİ'YLE İLGİLİ SÖZLERİ TARTIŞMA YARATTI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, İstanbul Finans Merkezi Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemlerine yönelik “Bu eşkıyalar, teröristler bira şişeleriyle caminin içini pislemişti; bu

Güncel 8.06.2022 16:46:00 0
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Istanbul Finans Merkezi Kanun Teklifi’nin görüsmeleri sirasinda Cumhurbaskani Tayyip Erdogan’in Gezi eylemlerine yönelik “Bu eskiyalar, teröristler bira siseleriyle caminin içini pislemisti; bunlar çürük, bunlar sürtük” sözleri nedeniyle tartisma yasandi. CHP Istanbul Milletvekili Mehmet Bekaroglu, “Ben çocuklarimla, esimle gittim. Bu lafi iade ediyorum Sayin Cumhurbaskani’na” diye konustu. Komisyon Baskani Cevdet Yilmaz, “Cumhurbaskanimiz 85 milyonun cumhurbaskani. Hakaret etmeye hakkiniz yok. Hakaret ediyorsunuz” dedi.

AKP’nin geçen hafta TBMM Baskanligi’na sundugu “Istanbul Finans Merkezi (IFM) Kanun Teklifi üzerindeki görüsmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda basladi. New York, Londra, Tokyo, Dubai finans merkezleri gibi Istanbul’un da küresel bir finans merkezi olmasinin amaçlandigi kanun teklifinde, IFM'nin tüm altyapi ve üstyapisinin isletilmesi, yönetilmesi ile bölge sinirlari içerisinde kalan bagimsiz bölümlerin kiraya verilmesi is ve islemlerinin 20 yil süre ile Türkiye Varlik Fonu tarafindan bu amaçla kurulan bir anonim sirket tarafindan yürütülmesi düzenleniyor. Teklifle IFM'de gerçeklestirilecek finansal hizmet ihracati niteligindeki faaliyet ve islemlerle ilgili istisnalar getiriliyor. Katilimci belgesi almis finansal kuruluslar tarafindan IFM'de gerçeklestirilen finansal hizmet ihracati niteligindeki faaliyetler kapsaminda elde edilen kazançlarin yüzde 75'i kurumlar vergisinden istisna tutulmasi öngörülüyor.

“YATIRIM IÇIN HUKUK DEVLETI VE EKONOMIK ISTIKRAR GEREKLI”

CHP Istanbul Milletvekili Mehmet Bekaroglu, getirilecek istisnalarla yabanci yatirimcilarin gelmesinin gerçekçi olmadigini ifade ederek, yatirim için hukuk devleti ve ekonomik istikrarin olmasi gerektigini belirtti.

Türkiye’nin ekonomisine deginen Bekaroglu, “Böyle bir ortamda ciddi risklerle karsi karsiyayiz. Bir de buna jeopolitik riskler eklendi. Sayin Cumhurbaskani ‘terörle mücadele için çok gereklidir’ diye güneyde sinir ötesi bir operasyona yani savasa girecegimizi ilan etti. Sadece PKK, PYD ile savas anlamina gelmiyor bu, onlara karsi operasyon yapmak anlamina gelmiyor, herkes biliyor ki orada Iran var, Amerika var, Rusya var, Suriye yönetimi var” dedi.

“ÇOCUKLARIMLA ESIMLE GITTIM, BU LAFI IADE EDIYORUM”

Bekaroglu, Erdogan’in partisinin geçen hafta grup toplantisindaki Gezi eylemlerine yönelik açiklamalarina tepki gösterdi. Cumhurbaskani Erdogan’in kullandigi sözü ‘S…’ olarak ifade eden Bekaroglu, söyle konustu:

“Sayin Cumhurbaskani her sey normalmis gibi buraya teklif getiriyor öbür taraftan bunlar yokmus gibi her yerde bagiriyor çagiriyor, milletin yarisina agza alinmayacak hakaretlerde bulunuyor. S… diyecegi nitelendirmede bulunuyor. Kime? Milletin yarisina. Gezi gösterilerine, resmi rakamlara göre 4 milyon insan katildi. Biz katildik. Ben çocuklarimla, esimle gittim. Bu lafi iade ediyorum Sayin Cumhurbaskanina” dedi.

KOMISYON BASKANI YILMAZ: HAKARET EDIYORSUNUZ

Bekaroglu’nun konusmasina müdahale eden Komisyon Baskani Cevdet Yilmaz, “Cumhurbaskanimiz 85 milyonun cumhurbaskani. Hakaret etmeye hakkiniz yok. Hakaret ediyorsunuz” dedi. Bekaroglu ise “Ne diyorsun sayin baskan. Ben etmedim, o bize hakaret etti” yaniti verdi.

Komisyonda, tansiyon yükselirken milletvekilleri arasinda tartisma yasandi. Yilmaz, Bekaroglu'ndan sözlerini düzeltmesini istedi. Bekaroglu ise görüslerini yineledi. Gerilimin sürmesi üzerine toplantiya ara verildi. Aranin ardindan oturumu açan Cevdet Yilmaz, su açiklamayi yapti:

“Sayin Bekaroglu’nun ifadeleri oldu. Ben de müdahale etmek zorunda kaldim. Iki husus var. Bir tanesi Türkiye savasa girmiyor. Ülkesinin güvenligini saglamaya dönük operasyon yapiyor. Terör örgütleriyle savas olmaz. Onlarla mücadele edilir. Diger taraftan cumhurbaskanimiza dönük hiçbir sekilde tasvip edemeyecegimiz ifadeler kullanildi. Belli dönemde kime söyledigi belli olan hususu ‘milletin yarisina kullaniliyor’ gibi anlatmaniz hiç dogru degil. O dönemde Cumhurbaskanimiz ve ailesine yapilan hakaretleri de hepimiz hatirliyoruz. Yapilan vandallik ve küfürleri de unutmadik. Bu ülkeye neler kaybettirdigini de hatirliyoruz. Mesru hükümeti antidemokratik sekilde devirmeye çalistilar” diye konustu.

“VATANDASLARA HAKARET ETME HAKKIMIZ YOKTUR, CUMHURBASKANININ HIÇ YOKTUR”

Yilmaz’a yanit veren Bekaroglu, söyle konustu:

“Ben Sayin Cumhurbaskanina hakaret etmedim. Siz ‘burada vandallar vardi, yikiyorlardi, yakiyorlardi onlara dedi’ diyorsunuz. Türkiye böyle anlamadi. Sayin Cumhurbaskani da bir kere daha o kelimeyi kullanmadi, sahiplenmedi. Bir insan herhangi bir sebepten dolayi hakaret edemez. Eger orada vandallar vardi ise bunlar suçlu; bu suçlarla ilgili yakalanir, ceza alir. Türkiye vatandaslarina hakaret etme hakkimiz yoktur, cumhurbaskaninin hiç yoktur. Söyledigimi geri almiyorum. Hakaret etmiyorum. Ben oraya gittim, esim ve çocuklarimla. Cumhurbaskaninin söylediginden dolayi rencide oldum. Eger bizim için söylemisse iade ediyorum.

Savas meselesine gelince güneye bir operasyon var. Ben gerekli gereksizligi ile bir sey söylemedim. ‘Jeopolitik riskler var’ dedim. Türkiye böyle bir operasyona giriyorsa, gidecek. Orada baska devletler var. Sikintilar olur. Bu anlamda söyledim. Savas kelimesi suç mudur? Tamam sinir ötesi operasyon ismi o olsun. Ama orada baska devletle karsi karsiya gelme ihtimali ve savas çikma ihtimali var.”

YEGIN: CUMHURBASKANI GEZI OLAYLARINI KORKUNÇ HALE GETIREN KISILERI KASTETTI

Komisyon Üyesi ve AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in eylemlere katilan insanlari kastetmedigini savundu. Yegin, “Gezi olaylarini korkunç bir hale getiren kisileri kastetmistir. ‘Kamu binalarinin, polis araçlarinin, ambulanslarin, isyerlerinin, otobüslerin, sokaklarin, parklarin yakildigi’ demistir. Sayin Bekaroglu’nun buralara katilmadigina inaniyoruz” dedi.

Bekaroglu, bunun üzerine “Bir ülkenin cumhurbaskanini suç isleyen insanlara da hakaret edemez” yanitini verdi.

 


Çarşamba 37.9 ° / 25.5 °
Perşembe 37.6 ° / 22.1 °
Cuma 37.3 ° / 22.9 °