ANTALYA İKLİM DOSTU KENT OLACAK

ANTALYA İKLİM DOSTU KENT OLACAK

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yürütücüsü olduğu MAtchUP projesi kapsamında “Antalya Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP)” hazırlamak üzere ikinci çalıştayını düzenlendi.

Antalya Büyüksehir Belediyesi’nin yürütücüsü oldugu MAtchUP projesi kapsaminda “Antalya Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani (SECAP)” hazirlamak üzere ikinci çalistayini düzenlendi.

Antalya Büyüksehir Belediyesi, Avrupa Birligi Ufuk 2020 Akilli Sehirler ve Topluluklar Programi kapsaminda hibe almaya hak kazandigi MAtchUP Projesi ile enerji verimliligini gelistirip sürdürülebilir kilarak daha yasanabilir kentsel ortamlar yaratilmasi hedefiyle çalismalarina devam ediyor. 8 farkli ülkeden enerji, ulasim, bilgi ve iletisim teknolojileri, entegre çözümlerin gelistirilmesi ve çogaltilmasi yoluyla Avrupa Kentsel Dönüsüm sürecini güçlendirmeyi amaçlayan projenin lider kentlerinden biri olan Antalya’da, “Antalya Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani (SECAP)” hazirlanmasina yönelik ikinci toplanti meslek odalari temsilcileri, akademisyenler, STK temsilcileri, belediye ve kurum ve kuruluslardan temsilcilerin katilimi ile Yildiz Kenter Sahnesi’nde yapildi. 

'IKLIM KRIZINI ARTIK HERKES HISSEDIYOR'

Antalya Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani’nin son çalistayi için bir araya geldiklerini söyleyen Antalya Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani Lokman Atasoy, iklim krizinin artik bir gerçek oldugunu ve bütün dünyanin bunu kabul ettigini belirtti. Atasoy, “Insanoglun bir gerçegi kabul etmesi için maalesef yasayarak tecrübe etmesi gerekiyor. Iklim krizi bir gerçek ve bugün bu gerçekle bizzat yüzleserek yasiyoruz. Keske bu kadar geç kalmasaydik. Artik 2050, 2100 felaket senaryolarini konusuyoruz, tartisiyoruz ve antlasmalar, sözlesmeler yapiyoruz. Geç kaldik. 2021 yili sonunda ülkemiz Paris Iklim Anlasmasini onayladi” dedi.

'IKLIM KRIZINI EN ÇOK HISSEDECEK COGRAFYADAYIZ'

Yerel yönetimlerin iklimle ilgili geç kalmak gibi bir lükslerinin olmadigini söyleyen Atasoy, “Bunu önceden gören ve vizyon sahibi yerel yönetimler, bunun çalismalarini herhangi bir ulusal eylem planini veya yasayi beklemeksizin yapmaktadir. Antalya Büyüksehir Belediyesi, bunlardan bir tanesi. Çünkü biz iklim degisikligi ile ilgili yasanacak krizi en çok hissedecek cografyada oldugumuzu biliyoruz. Biz bunun adimlarini, kilavuzunu, kitabini yazacagiz.  Antalya Büyüksehir Belediyesi olarak Baskanimiz Muhittin Böcek’in öncülügünde iklim dostu bir Antalya için sizlerle beraber ortak akilla,  bilime, teknige, akla, mantiga dayali bir eylem planini hazirliyoruz. Gerçek olan, yapilmasi gereken budur. Yoksa toplanalim, söylesiler yapalim, kutuplar eriyor vs bir yere kadar. Bu sekilde olmaz. Artik eyleme geçme zamani” diye konustu.

'ARTIK BIR EYLEM PLANIMIZ OLACAK'

Çevre ve doga dostu Antalya hedefi ile göreve basladiklarini belirten Atasoy, “Ilk çalismalarimiz da bu konuda oldu. Baskanimizin talimati ile hemen Iklim Degisikligi ve Temiz Enerji Sube Müdürlügü kurduk. Türkiye’nin ilk Sürdürülebilir Enerji Eylem Plani’ni hazirlayan belediyeyiz. Tarimda, peyzajda, turizmde, ulasimda hatta kültür sanatta bile çevre odakli, iklim degisikligine uyumlu nasil çalismalara özen gösterdik.  Her alanda uyum ve mücadele çalismalarini baslattik. Önce kendimizden baslayalim dedik ve TSE’nin yaptigi titiz denetimleri sonucunda Türkiye’nin ilk iklim dostu resmi kurum belgesine layik görüldük. Bizim hedefimiz Antalya’nin iklim dostu olmasi. Bunun için mücadelemizi hep beraber yürütüyoruz. Çok yakinda bir eylem planimiz olacak ve ne yapacagimizi bilir vaziyette, emin adimlarla ilerleyecegiz” dedi.