FOÇA'DA MADIMAK ANMASI

Sivas katliamında hayatını kaybeden sanatçılar ve aydınlar, İzmir Foça’da da anıldı.

Güncel 3.07.2022 12:05:27 0
FOÇA

Sivas katliaminda hayatini kaybeden sanatçilar ve aydinlar, Izmir Foça’da da anildi.

Pir Sultan Abdal’i anma etkinlikleri için 1993 yilinda Sivas’a giden 33 aydin ve sanatçinin katledilmesinin üzerinden 29 yil geçti. 2 Temmuz 93’te Sivas’ta konakladiklari Madimak Otelinin atese verilmesi sonucu hayatini kaybedenler hüzün ve özlemle anildi.

Atatürkçü Düsünce Dernegi Foça Subesi ve Alevi Kültür Dernekleri Foça Bagarasi Subesi’nin ortaklasa düzenlenen anma programi; 2 Temmuz Cumartesi aksami Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde yapildi.

Yilmaz Mizrak’in tasarladigi anma programina, Sair-Yazar Hüseyin Yurttas siiri, saziyla ve sesiyle Asik Hüseyin Aras, açiklamalariyla Fehmi Isiklar ve Murtaza Aktas, ADD Siir Korosu Altan Çiloglu, Eylül Yagmur, Hüseyin Çelikten, Mukaddes Yarba ve Özgül Turunçoglu katki sundu. Bilgisayar, ses ve isik yönetiminde Hakan Ararat görev yapti.

Eski milletvekili ve sendikaci Fehmi Isiklar, sunlari söyledi:

‘‘Aydinlarimiz ve ozanlarimiz Madimak Otelindeydi. Sikismaya baslayinca tehlikeyi anlayinca Aziz Nesin Erdal Inönü’yü aradi yakini oldugu için. Erdal Inönü ile birlikte uzunca bir süre mücadele ettik. Erdal Inönü bu konuda çok elestirildi. Aslinda çok düzgün bir insandi. Iyi bir demokratti ama bu konuda onun da yanlisi oldu. Bu yanlisi onun yüzüne söyledigim için rahatlikla açiklayabilirim. Bunu SHP’nin küçük kurultayinda da anlatmistim. Kendisine söylemistim. Vali’ye inandi, yetisme biçimi Vali’ye inanmayi gerektiriyordu. Aziz Nesin’e inanmadi. Vali, merak edilecek bir sey yok demisti, o da merak edilecek bir sey olmadigina inandi… Sonuçta otel basildi, o kaldirim taslari kullanildi. Otelden bir anekdot verecegim. Oturuyorlar, ölürsek ne olacak diye soruyor biri. Bir baskasi, ölmeyenler bizim için siir yazar diyor. Neresinden bakarsaniz bakin bir vahsetle karsi karsiya geldik. Ve bu davaya zamanin Adalet Bakani Sevket Kazan avukat olarak katildi, saniklari savundu, atraksiyonlarla davayi uzattilar ve bu dava zaman asimindan dolayi düstü. 33 aydin ve ozan, 2 otel çalisani, 35 can! Öylece faile meçhule gitti.’’

Hüseyin Yurttas, Sivas olayindan sonra yasadigim içlenmelerle yazdigim siir dedigi ‘Yakilmislar Agiti’ni seslendirdi. ‘Bagislasin seni Asim Bezirci, Behçet ve Metin. Bagislama sen onlari öldüreni. Çün kani yerde siirin. Sair gece vezniyle yaz bu siiri, karanlikta uguldasin dizelerin… Sairler yakiliyorsa ülkende, daha çok siir oku çocuk. Sairler yakiliyorsa ülkende sende, sen de siir yaz çocuk’ dizelerini okudu.

Murtaza Aktas, 16. Yüzyilin Sivas Banaz’li büyük ozani Pir Sultan Abdal'i anlatti.

Anma programina Foça Belediyesi Meclisi Baskan Vekili Kenan Düzgün, Belediye Meclis Üyeleri, Atatürkçü Düsünce Dernegi Foça Subesi Baskani Seniz Ararat, Alevi Kültür Dernekleri Foça Bagarasi Subesi Baskani Halil Çitak, CHP Foça Ilçe Baskani Ayla Yilmaz, IYI Parti Foça Ilçe Baskani Bilgin Sahin ve vatandaslar katildi.


Pazar 31 ° / 21.8 °
Pazartesi 29.3 ° / 20.3 °
Salı 25.1 ° / 18.2 °