Tarih: 25.11.2022 21:38

ESHOT'un 2023 giderleri yüzde 192 artacak

Facebook Twitter Linked-in

2023 yili bütçesi onaylandi
 

Izmir Büyüksehir Belediyesi Meclisi kentin toplu ulasim lokomotifi ESHOT Genel Müdürlügü’nün 2023 yili Mali Yili Performans Programi ve Bütçe Tasarisi’ni kabul etti. 2023’te de yatirimlara hiz katacak ESHOT’un gelir bütçesi 4 milyar 300 milyon 800 bin TL olarak belirlenirken, gider bütçesi ise artan maliyetler nedeniyle bir önceki yila oranla yüzde 192 oraninda artis göstererek 5 milyar 321 milyon TL olarak kabul edildi.



Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Kasim ayi meclis toplantisinin altinci birlesimi, Izmir Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Özuslu yönetiminde yapildi. Meclis gündeminde ESHOT Genel Müdürlügü’nün 2023 Mali Yili Performans Programi ve Bütçe Tasarisi, Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi’nde oy çokluguyla kabul edildi. ESHOT’un 2023 yili tahmini gelir bütçesi 4 milyar 300 milyon 800 bin TL, gider bütçesi ise 5 milyar 321 milyon TL olarak kabul edildi. Açik fazlanin finansmani 1 milyar 20 milyon 200 bin TL oldu. Akaryakit giderleri ve maliyetlerdeki büyük artisin dikkat çektigi 2023 yili gider bütçesinin bir önceki yila göre yüzde 192 artmasi öngörüldü.



Akaryakit 3 yilda yüzde 281 artis gösterdi
ESHOT 2023 Bütçesi hakkinda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu adina söz alan CHP Meclis Üyesi Rasit Dirim, ESHOT’un faaliyetleri hakkinda bilgi verdi. Dirim, “ESHOT’un 2023 bütçesi, pandemi döneminde ve sonrasinda kurumun mücadele etmesi gereken konularin genislemesiyle hazirlandi. 2019 yilinda motorinin litre fiyati 6 lira 29 kurusken bugün ise yüzde 281 artisla 23 lira 95 kurusa çikti. Ülkemizde yasanan enflasyon, elektrikte, yedek parça gibi birçok alanda yüzde 200 ile yüzde 500 oranlarinda artisa neden olmustur. ESHOT’un maliyetleri de giderek artmaktadir. Izmir’de toplu ulasimin yüzde 48’ini tasiyan böyle bir önemli kurumun hasilat verilerine baktigimizda, kurumun 2019 yilinda ortalama aylik 100 TL gelirine karsilik 186 TL gideri bulunurken, bugün her 100 TL gelirine 408 TL gideri bulunmaktadir. UKOME’de asil yönetim yetki si Izmir Büyüksehir Belediyesi’nde olmasi gerekirken merkezi idare yönetmelikte yaptigi degisiklikle Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin iradesi, merkezi idarenin atadigi bürokratlara geçti. 2019’dan bugüne akaryakita 60 kez zam geldi. Bu süreçte toplu ulasim tarifesi ise UKOME’nin engellemesi nedeniyle sadece iki kez güncellenebilmistir” seklinde konustu.



“Bakanliktan borçlanma yazisi hala cevaplanmadi”
Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin elektrikli otobüs alimi ve ESHOT’un artan yüklerini azaltmak için Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na gönderdigi borçlanma talebini hatirlatan Dirim, “1 Nisan 2022 tarihinde Tunç Baskanimizin imzasiyla Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na gönderdigi ESHOT’un borçlanma talep yazisi bugüne kadar cevaplanmadi. Izmir Büyüksehir Belediyesi ve ESHOT’u mali yönden yipratan uygulamalarin olmamasi gerekir” dedi.



ESHOT’un 2023 rotasi
Izmir’de ulasimin amiral gemisi ESHOT Genel Müdürlügü, 2023 yilinda da gelisim sürecine yeni projelerle devam edecek. 2023 hedefleri arasinda toplu ulasim hizmetini saglama disinda öne çikan hizmet basliklari ise söyle;
•    100 adet elektrikli otobüs ve 58 adet midibüs alimi
•    Yeni günes enerjisi santrallerinin (GES) kurulmasi
•    Bes ilçenin IZTASIT Projesi’ne entegre edilmesi
•    200 yeni durak tesisinin yaptirilmasi
•    Yeni ise alimlarla kadin sürücü sayisinin 170’e ulasmasi
•    Planlama Optimizasyonu Sistemi’nin kurulmasi
•    Hizli ulasim sistemlerinin (Ekspres ve Transit Hattin) gelistirilmesi
•    Mevcut atölye, garaj ve tesislerin fiziki yapilarinin iyilestirilmesi
•    Bornova ve Buca’da yeni tesislerin kurulmasi
•    Kalite Yönetim Sistemi sayisinin 5’e yükseltilmesi
•    Stratejik Insan Kaynaklari Yönetim Sisteminin Tamamlanmasi
•    Talebe Duyarli Toplu Tasima
•    Toplu Ulasim Hizmeti Sunan Kurumlarin Sübvanse Edilmesine Yönelik Kanun Teklifi Hazirlanmasi
•    Kurumsal Is/Karar Verme Süreçlerinin Otobüsten Alinan Dijital Verilerle Iyilestirilmesi Için Telemetri Sisteminin Kurulmasi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —