Çay ve Kahve Tiryakileri Dikkat: Bu Hataya Düsmeyin

Çay ve kahveden sonra mutlaka 1 bardak su için!

Sağlık 18.11.2022 11:17:00 0
Çay ve Kahve Tiryakileri Dikkat: Bu Hataya Düsmeyin

Çay ve kahveden sonra mutlaka 1 bardak su için!

 

Havalarin sogumasiyla birlikte pek çok kisi su içmek için susamayi bekliyor! Bununla da kalmayip soguk havalarda ‘içim isinsin’ diyerek çay ve kahve tüketimini artiriyor. Üstelik çay ve kahvenin suyun yerini tutabildigini düsünüyor! Acibadem Atasehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Ayse Sena Burcu, tüm bu yanlislar nedeniyle özellikle kis aylarinda vücudun yasamsal fonksiyonlari için kritik öneme sahip olan su tüketiminin azaldigini, olusan sivi kaybiyla böbreklerden kalbe bir çok organin zarar gördügünü vurgulayarak “Gün içerisinde tüketilen kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler diüretik (idrar söktürücü) etkiye sahip olduklarindan asiri tüketimleri vücutta sivi kaybina neden olmaktadir. Bu içecekleri sinirli tüketmeli, çay ve kahvenin hemen ardindan da mutlaka bir bardak su içmeyi ihmal etmemelisiniz” diyor. Suyun az içilmesi kadar fazla tüketilmesinin de zararli oldugunu, basit bir formülle kisinin günlük su ihtiyacini hesaplayabilecegini belirten Beslenme ve Diyet Uzmani Ayse Sena Burcu, kisin su tüketimine yönelik çok önemli uyarilar ve önerilerde bulundu.

 

Kisin enfeksiyonlar da eklenince!

Vücuttaki yasamsal fonksiyonlarin devamliligi için her gün yeterli miktarda su tüketimi büyük önem tasiyor. Yaz aylari kadar fazla olmasa da kisin da terleme, idrar, fiziksel aktivite, proteinli ve tuzlu yiyeceklerin fazla tüketilmesi hatta nefes almayla dahi vücutta su kaybi olusuyor. Acibadem Atasehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Ayse Sena Burcu, kis aylarinda sik rastlanan atesli hastaliklarda solunum yoluyla, ishalde ise bagirsak yoluyla sivi kaybi ortaya çikabildigini belirterek, vücuttaki suyun dengesinin yasamsal önemi oldugunu, günlük yasam aliskanliklari arasina mutlaka yeterli su tüketiminin eklenmesi gerektigini vurguluyor. 

 

Kim, ne kadar su tüketmeli? Iste formülü!

Yetiskin bir insan vücudunun ortalama yüzde 60’i sudan olusuyor. Yetersiz su tüketimi sonucu bas agrisi, halsizlik, bilinç bulanikligi gibi durumlar görülmesi kaçinilmaz olabiliyor. Yeterli su tüketiminin kalp sagligi için de kritik bir öneme sahip oldugunu belirten Ayse Sena Burcu “Su kaybinin fazla olmasi durumunda kan hacmi azalir, dolasim yeterli olamaz, besin ögelerinin doku ve organlara ulastirilmasinda dogacak sorunlar bu organlarin islevine yansir. Ileri seviyede sivi kaybi (dehidratasyon) meydana gelmesi ise inmeye kadar giden ciddi saglik sorunlarina neden olabilir” diyor.  Beslenme ve Diyet Uzmani Ayse Sena Burcu, su tüketimi ihtiyacinin kisiden kisiye degistigini belirterek “Günlük zorunlu ihtiyaç duyulan su tüketimini; vücut agirliginizi (kg) 30 ml ile çarparak basitçe hesaplayabilirsiniz. Idrar renginin koyulasmasi, günlük su ihtiyacinizi karsilamadiginizin pratik bir göstergesidir” diye konusuyor.  

 

Bu faydalarini bir bilseniz!

Suyun vücudumuz için sayisiz faydasi oldugunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmani Ayse Sena Burcu; bu faydalari söyle özetliyor:  “Atik maddelerin vücuttan uzaklastirilmasi, besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere tasinmasi, kan dolasiminin saglanmasi, hücrelerin, doku ve organlarin saglikli çalismasi, hücrelere oksijen tasinmasi, cildin saglikli ve esnek görünmesi, metabolizmanin desteklenmesi, vücut isisinin düzenlenmesi gibi pek çok faydasi olan su, vücudumuz için yeri doldurulamaz bir öneme sahiptir. Bu nedenle günlük yasantimiza mutlaka suyu dahil etmeli ve su içmek için kesinlikle susamayi beklememeliyiz” diyor. 

 

Su tüketiminde bu uyarilara dikkat!

Buna karsin su tüketiminin ezbere olmamasini, az su içmek kadar fazla su tüketiminin de çesitli sorunlara yol açabildigini belirten Ayse Sena Burcu “Ezbere su tüketimi böbrek, kalp ve solunum yetmezligi olan hastalarda riskli olabilir. Bu hastalarda tüketilen suyun idrarla atiminda problem olabilir. Idrarla atilamayan su vücutta birikebilir. Bu durum nefes darligi ve ödeme neden olabilir. Bu hastalarin günlük su tüketim miktarlari hekimler tarafindan belirlenmeli, düzenli takip yapilmalidir. Sadece bazi hastalik durumlarinda degil, normal ihtiyacinin üzerinde su tüketimi olan bireylerde de fazla su tüketimi saglik için zarar olusturabilir. Ihtiyacin üzerinde su tüketimi vücuttaki sodyum, potasyum ve diger minerallerin dengesinin bozulmasina bagli olarak vücudun islevsel faaliyetlerinin bozulmasina, böbreklerin asiri çalismasina, böbregin idrari konsantre etme yeteneginin bozulmasina neden olabilir” uyarisinda bulunuyor. 

 

 Çay ve kahveyi abartmayin! Ardindan mutlaka 1 bardak su için!

Özellikle soguk kis günlerinde ‘içim isinsin’ diyerek çay ve kahve tüketiminde asiriya kaçilabildigini belirten   Beslenme ve Diyet Uzmani Ayse Sena Burcu, bu tür kafein içeren içeceklerin diüretik (idrar söktürücü) olmasi sebebiyle vücutta sivi kaybina yol açtigi uyarisinda bulunarak “Çay ve kahve tüketiminde asiriya kaçmamaya, çay ve kahve içtikten hemen sonra her seferinde mutlaka 1 bardak su içmeye özen gösterilmelidir” diyor. Su içmekte zorlananlarin, suyun içerisine ekleyecekleri limon- salatalik, elma dilimleri-tarçin kabugu, armut dilimleri-nane ve limon-zencefil gibi meyve ve sebze dilimleriyle su tüketimlerini kolaylastirabileceklerini kaydeden Ayse Sena Burcu, böylece hem vitamin / mineral alimina katki saglanabilecegini hem de su içiminin daha keyifli hale getirilebilecegini söylüyor. 


Çarşamba 21.5 ° / 11.1 °
Perşembe 21 ° / 10.6 °
Perşembe 21 ° / 10.6 °