Omuz Agrilari Hakkinda Bilinmesi Gereken 5 Önemli Nokta

Uzun saatler bilgisayar karsisinda çalisma, diz üstü bilgisayar (laptop) hatta sarj aleti derken iyice agirlasan çantamizi sik sik omzumuzda tasima, toplu tasima araçlarinda askiliklardan tutunurken olasi bir yanlis hareket ya da parklarda omuzlari hareke

Sağlık 16.11.2022 11:51:00 0
Omuz Agrilari Hakkinda Bilinmesi Gereken 5 Önemli Nokta

Uzun saatler bilgisayar karsisinda çalisma, diz üstü bilgisayar (laptop) hatta sarj aleti derken iyice agirlasan çantamizi sik sik omzumuzda tasima, toplu tasima araçlarinda askiliklardan tutunurken olasi bir yanlis hareket ya da parklarda omuzlari hareket ettirme aletlerini bilinçsizce kullanma… Tüm bu nedenler ve daha fazlalari omuz sikismasindan omuz yirtigina, kireçlenmeden ‘donuk omuz’a dek bir çok omuz hastaliklarina yol açabiliyor, siddetli agrilar ve hareket kisitliligi ile kisinin yasam konforunu son derece olumsuz etkileyebiliyor! Acibadem Dr. Sinasi Can (Kadiköy) Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Turan Çift, günümüzde yasa bakmaksizin hemen herkesin omuz agrilari ile karsilasabildigini, omuz agrilarinin günümüzde en sik görülen agrilar arasinda yer aldigini belirterek “Günlük yasantimizda en sik kullandigimiz eklemlerimiz olan omuzlarimiz çok komplike bir yapiya sahiptir. Omuz deyince 4 eklemden bahsediyoruz ve çok hareketli olan bu eklemler travmaya çok açik. Ayrica bazi yanlis yasam aliskanliklari sonucu da zamanla yipranarak çesitli sorunlar ortaya çikarabiliyor. Çogunlukla dayanilmaz siddetli agrilar ve hareket kisitliligi ile basvuran hastalarimizin öyküsünü dinleyerek, muayene ve gerekli tetkiklerin ardindan çesitli tedaviler uyguluyoruz. Ilaç, enjeksiyon ya da fizik tedavinin yetersiz kalmasi durumunda hastalarimizi sagligina kavusturmak için artroskopi denilen kapali ameliyata basvuruyoruz” diyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Turan Çift, omuz agrilari hakkinda bilinmesi gereken 5 önemli noktayi anlatti, önemli uyarilar ve önerilerde bulundu.  

Bu hatalar omuzlari yipratiyor!  

Omuzlarimiz günlük yasantimizda en sik kullandigimiz, farkinda olmadan en fazla yiprattigimiz, travmaya en açik eklemlerimiz arasinda yer aliyor. Özellikle 60 yasina gelip de omuz agrisi geçirmemis bir kisi olmadigini belirten Prof. Dr. Hakan Turan Çift, bu agrilarin çok hafif olabildigi gibi ameliyata kadar da gidebildigini belirterek “Günlük yasantida yapilan yanlis hareketler; örnegin bilgisayar karsisinda uzun süre mola vermeden oturma, yanlis durus pozisyonlari, hareketsizlik, omuz kaslarini güçlendirici egzersizler yapmamak, bas üstü hareketleri (cam silme, rafa uzanma vb) sik ve uzun süreli yapmak, toplu tasima araçlarinda askiliklari tutarken yanlis bir hareket ya da parklarda omuz çevirme aletlerini hizli ve yogun sekilde çevirme gibi bilinçsizce yapilan uygulamalar ve özellikle çok yaygin olarak kullanilan spor salonlarinda yapilan agir egzersizler omuzlarda hasara yol açarak günlük yasami çekilmez kilan siddetli agrilara yol açabiliyor. Ayni sekilde; bir balkon yikayacakken kovaya az az ve birkaç kez su doldurmak gerekirken, aceleci davranarak kovanin tümünü doldurup tasimak bir anda omuzlarda travmaya yol açarak tendon kopmasina bile neden olabiliyor. Omuzda agir çanta tasinmasi hatta çantanin içine dizüstü bilgisayar, sarj aletleri gibi malzemeler doldurulup tasinmasi da omuzlara agir hasarlar verebiliyor” uyarisinda bulunuyor.  

Sorunun nedeni ciddi bir hastalik da olabilir!

Omuz agrilarina bazi hastaliklarin da yol açabildigine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Turan Çift su bilgileri veriyor: “Çogunlukla omuz sikisma sendromu, omuz yirtiklari, omuz travmalari, kemik uçlarinin sürtünmesini önlemeye yarayan ‘bursa’ adi verilen omuzlardaki keseciklerin iltihaplanmasi (bursit), omuzun kireçlenmesi (artrozu) halk arasinda kulunç denilen fibromiyalji - boyundan yansiyan agrilar ve nadir görülse de olasi bir tümör omuz agrilarina yol açabiliyor. Omuz agrilarini ‘dinlenirsem geçer’ diyerek ihmal etmek altta yatan sorunun daha da ilerlemesine neden oldugundan, bir an önce hekime basvurmak ve konulacak taniya göre tedaviye baslamak gerekir.”

Dikkat! Omuz çikigini yerine oturtayim derken!...

Omuz çikiginda ilk müdahalenin mutlaka Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani tarafindan yapilmasi gerektigini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Turan Çift söyle konusuyor: “Toplumumuzda omuz çikiginda çok sik yapilan yanlislarin basinda ‘ben yerine oturturum’ diyen kisiler geliyor. Ülkemizde ne yazik ki doktor olmayip doktor gibi davranan çok kisi oldugu için, bu tür müdahalelerle çikigi yerine getireyim derken bu kez kiriklara da yol açilabiliyor! Bu nedenle acil servise dahi gidildiginde mutlaka ortopedi uzmanina danisilmalidir.”   

Omuz hastaliklarinin tedavisinde farkli yöntemler uygulaniyor

Omuz hastaliklarinda farkli tedaviler uygulandiginin altini çizen Prof. Dr. Hakan Turan Çift, sorunun altinda yatan nedenlerin mutlaka hasta öyküsü dinlenerek ve muayene edilerek, gerekirse tetkiklerle desteklenerek belirlenmesinin ve tedavinin ona göre planlanmasinin çok önemli oldugunu söylüyor. Prof. Dr. Hakan Turan Çift su bilgileri veriyor: “Omuz yirtiklari, omuz sikismasi, donuk omuz ya da kireçlenme gibi sorunlarda medikal tedavi ya da fizik tedavi ile fayda görmeyen hastalarda cerrahi tedaviye basvuruyoruz. Ameliyati artroskopi denilen kapali yöntemle yaparak hastanin ameliyat esnasinda ve sonrasinda konforunu yükseltebiliyoruz. 4-5 delikten kamerali sistemle girerek gerçeklestirdigimiz ameliyatla çok basarili sonuçlar aliyoruz. Ancak ameliyati son seçenerek olarak düsünüyoruz; pek çok hastada ameliyata gerek kalmadan medikal tedavi ya da fizik tedavi ile basarili sonuçlar alabiliyoruz. Kireçlenme sorunu ileri seviyedeyse proteze de basvurulabiliyor.” 

Omuz sagligini korumak için basit ama etkili önlemler!

Acibadem Dr. Sinasi Can (Kadiköy) Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Turan Çift omuz sagligini korumak için bazi basit ama etkili önlemler oldugunu belirterek, omuz kaslarini güçlendirici egzersizleri düzenli olarak yapmak, yukari uzanirken dikkatli olmak, agir çanta ya da agir poset tasimaktan kaçinmak, bir seferde agir kaldirmak yerine örnegin kovaya birkaç sefer ama az su doldurmak, posetleri tek elde degil iki kola bölüstürerek tasimak, otururken ve yürürken dik durmaya dikkat etmek ve bilgisayar basinda çalisirken mola vermeyi ihmal etmemek gerektigini söylüyor. Yapilan bilimsel çalismalarin; omuz yirtiginin kaynamasinda sigaranin olumsuz etkisi oldugunu ortaya koydugunu belirten Prof. Dr. Hakan Turan Çift, bu nedenle sigaradan uzak durmanin genel saglik açisindan önemli oldugu gibi omuz sagliginda da çok önemli oldugunu vurguluyor. 


Çarşamba 21.5 ° / 11.1 °
Perşembe 21 ° / 10.6 °
Perşembe 21 ° / 10.6 °