Kentler arasi iliskiler Izmir'de saglamlastirilacak

Avrupa - Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi yarin Özdere’de toplanacak

Güncel 6.11.2022 11:09:00 0
Kentler arasi iliskiler Izmir

Avrupa - Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi yarin Özdere’de toplanacak
 

Izmir’i 7-8 Kasim’da ev sahipligi yapacagi Avrupa-Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi’nin 13. Genel Kurulu’nun heyecani sardi. Genel Kurul için Izmir’e gelen meclis üyeleri ise toplantinin önemini vurguladi. MedCities Genel Sekreteri Joseph Canals Molina “Bu iki gün boyunca Izmir, Akdeniz’deki yerel diyalogun baskenti olacak” dedi.



Akdeniz’in kuzeyi ile güneyindeki yerel yönetimlerin isbirligini tesvik etmek amaciyla kurulan Avrupa - Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi’nin (ARLEM) 13. Genel Kurulu yarin (7 Kasim) basliyor. Izmir Özdere’de yapilacak genel kurul iki gün sürecek.


Genel Kurul için Izmir’e gelen meclis üyeleri toplantinin önemini vurguladi. Akdeniz Kentler Agi (MedCities) Genel Sekreteri Joseph Canals Molina ARLEM'in 13. Genel Kurulu’nun, zorluklara ragmen yerel ve bölgesel isbirliginin gündemde tutuldugunun ve bunlara, her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuldugunun açik bir isareti oldugunu söyledi. Molina söyle devam etti: “ARLEM on üç yil önce Barselona'da kuruldu ve kurucu üyesi oldugumuz bu organizasyona kendimizi çok yakin hissediyoruz. Meclis'te MedCities'i Baskan Tunç Soyer temsil ediyor ve kendisinin Akdeniz’deki iliskilere bagliligi, hem MedCities'in ARLEM'deki rolünü güçlendiriyor hem de güçlü bir diyalog ve isbirligi mesaji veriyor. Bu iki gün boyunca Izmir, Akdeniz’deki yerel diyalogun baskenti olacak. Bu çabalari desteklemekten gurur duyuyoruz.” dedi.



Amaç yerel ve bölgesel yetkililerin seslerini yükseltmek
Akdeniz için Birlik (UfM) Genel Sekreter Yardimcisi Dr. Abdelkader El Khissassi, toplantinin verimli geçecegine inandigini belirtti. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani ve ARLEM çatisi altindaki Akdeniz Kentler Agi (MedCities) Yönetim Kurulu Üyesi Tunç Soyer ile görüsmekten onur duyacagini ifade eden Khissassi “ARLEM ve UfM, Avrupa-Akdeniz ortakliginin yerel ve bölgesel boyutunu güçlendirmek ve Akdeniz bölgesindeki yerel ve bölgesel yetkililerin seslerini yükseltmek için uzun süredir isbirligi yapiyorlar. Genel hedefimiz barisçil, istikrarli ve güvenli bir alan yaratmak” ifadelerini kullandi.



Bakoyannis: Toplanti büyük bir adimi temsil ediyor
Atina Belediye Baskani Kostas Bakoyannis ise Akdeniz sehirlerini daha da yakinlastirmak, daha iyi hale getirmek ve daha ileriye götürmek için bu kadar büyük potansiyele sahip girisimlerin cesaret verici oldugunu söyledi. Bakoyannis söyle devam etti: “Toplanti özellikle bu kriz ve kargasa zamanlarinda, ortak denizimizin üç kiyisi etrafinda siyasi diyalog ve bölgelerarasi isbirliginin arttirilmasi, kapsayici demokratik süreçlerin güçlendirilmesi ve Akdeniz'deki dirençli sehirlerin saglamlastirilmasi yönünde büyük bir adimi temsil ediyor” dedi.



Panel toplantilari da var
Toplantida “Akdeniz’de kapsayici ve dirençli sehirler”, “Akdeniz'de iklim eylemi” Panel toplantilari yapilacak. Ayrica “COVID-19 krizinden kurtulmanin bir yolu olarak Akdeniz'deki inovasyon ekosistemleri ve start-up'lar”, “hizmet ve turizm sektörü” de toplantinin önemli konu basliklarindan olacak. Toplanti kapsaminda, Izmir’den basvurularin da yapildigi, Akdeniz'de genç yerel girisimcilik ödül töreni de yapilacak.



43 ülkeden 80 üye
ARLEM AB ve Akdeniz’deki toplam 43 ülkeden 80 üye ve 2 gözlemciyi bir araya getiriyor. ARLEM üyeleri bölgesel veya yerel düzeyde yetkiye sahip seçilmislerden olusuyor. ARLEM'de Akdeniz Ortagi tarafindan, Türkiye'yi temsilen Selçuk, Melikgazi, Mersin, Sariçam, Balikesir belediyelerinin üyeligi bulunuyor. Izmir ise ARLEM’de Avrupa Birligi kontenjanindan MedCities’i temsilen üye olarak bulunuyor.


Salı 37.9 ° / 24.8 °
Çarşamba 39.4 ° / 25.3 °
Perşembe 41.5 ° / 26.9 °