Sifir Atik Mavi panelinde temiz bir dünyanin yollari arandi

Baskan Büyükakin’in moderatörlügünde gerçeklesen ‘Sifir Atik Mavi’ konulu panelde daha temiz bir dünyanin yollari arandi

Güncel 16.10.2022 16:53:00 0
Sifir Atik Mavi panelinde temiz bir dünyanin yollari arandi

Baskan Büyükakin’in moderatörlügünde gerçeklesen ‘Sifir Atik Mavi’ konulu panelde daha temiz bir dünyanin yollari arandi

 

Çevre duyarliligina dikkat çeken ve bu konuda pek çok vizyon projeler ortaya koyan Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, “Daha aziyla daha çok dünya” temasiyla gerçeklestirdigi Sifir Atik Festivali’nde anlamli bir farkindalik hareketi baslatti. Türkiye’de yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamli dönüsüm seferberligi olan festivalde, sifir atik ile ilgili pek çok konu islendi ve sorunlara çözüm önerileri arandi.  Bu baglamda festivalin üçüncü ve son gününde gerçeklesen ‘Sifir Atik Mavi’ konulu panele vatandaslarin ilgisi yüksek oldu. Panelin moderatörlügünü yapan Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Baskani Tahir Büyükakin, “Panele katilarak önemli fikirlerini bizimle paylasan konuklarimiza tesekkür ediyorum. Kocaeli gerçeklestireceginiz projelerde sizin eviniz. Her ne istiyorsaniz Kocaeli Büyüksehir Belediyesi olarak bunun ev sahipligini yapmaya haziriz ve bunu bilmenizi isteriz” dedi.

 

PANELE KATILANLAR

Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin’in moderatörlügünde gerçeklesen panelde ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Baris Salihoglu, UNDP Sudaki Yasam Savunucusu Sahika Encümen, Bir Umut Marmara Belgeseli Yönetmeni Sibel Göloglu, Doga Gönüllüsü Yazar Güven Islamoglu, TURMEPA Yönetim Kurulu Baskani Sadan Kaptanoglu, ‘Sifir Atik Mavi’ konulu panelde konusmalarini gerçeklestirdi.

 

ENCÜMEN: “ATIKLAR DOGRU SEKILDE DÖNÜSTÜRMELI”

2020’de UNDP Türkiye'nin Sudaki Yasam Savunucusu ilan edilen Sahika Encümen, deniz yasamini korumanin önemini vurguladi. Ercümen,“Yaptigim dalislarda en çok plastik atiklar ile karsilasiyorum. Bazi deniz canlilarimizi, örnegin, Caretta Caretta gibi deniz kaplumbagalarini, çogu zaman boynuna plastik poset veya ag takilmis sekilde yardima muhtaç halde buluyoruz. Bir çogunu kurtariyoruz, bazen de kurtaramiyoruz. Hepimizin yapmasi gereken de bu atiklarin dogru sekilde dönüstürülmesi” dedi.

 

“IKLIM KRIZININ ETKILERINI YASIYORUZ”

“Deniz benim yasam alanim” diyen Encümen, “Maalesef iklim krizinin etkilerini yasiyoruz. Atiklarinin yüzde 15’i deniz üzerinde. Bu, buz daginin görünen kismi. Geriye kalan yüzde 85’i ise denizin altinda. Denizi sevmeyen insanin bile derin düsünmesi lazim. Çünkü soludugumuz hava, içtigimiz su dogal olaylardan etkileniyor” dedi.

 

PROF. DR. SALIHOGLU: BÜYÜKSEHIR’E MINNETARIZ

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Baris Salihoglu ise Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’ne böyle bir etkinligi düzenledigi için minnettar olduklarini söyledi. Salihoglu, “Denizlerimizin geldigi son durumu görüyoruz. Bir müsilaj problemi Marmara’da yasadik. Simdi bunu yasamiyoruz. Denizdeki kirlilik durumu ve oksijen azligi ise devam ediyor” dedi. Çevreye karsi hassasiyetin memnuniyet verici oldugunu dile getiren Prof. Dr. Salihoglu, “Son dönemde denize karsi olan ilgi, hassasiyet çok önemli. Çevresel ve evsel atiklarin denizi kirletmemesi için herkesin son derece duyarli olmasi gerekiyor” dedi.

 

“DENIZ YASAMINI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

Doga Gönüllüsü Yazar Güven Islamoglu ise yaptigi konusmada, “Denizde hayalet aglar her geçen gün deniz tehdidini artiyor. Denizdeki plastiklerin yüzde 10’u atik balik agi.  Biz denizden bunlari çikartiyoruz. Artik deniz aglari markalaniyor. ‘Kestim, takildi’ yok. Haber vereceksiniz, Çevre ve Sehircilik Bakanligi bu atik aglari toplayacak. Fethiye’de 14 metre boyunda balinaya denk gelmistim. Kaçak atilan aga takilmisti. SAT komandolari ile balinayi kurtarmistik. Bunlar sadece bizim görebildiklerimiz. Deniz yasamini korumak zorundayiz. 4-5 yildir bu konuda farkindalik çalismalar yapiyoruz. Balik aginin kopmamasi lazim. Çöp toplamak ile bu isler olmuyor. Biz çöpçü degiliz, çöp toplamaktan biktik. O lastik, o balik agi denize gitmeyecek” dedi.

 

“SIFIR ATIK SESSIZ DEVRIM”

TURMEPA Yönetim Kurulu Baskani Sadan Kaptanoglu ise, Baskan Büyükakin’in “Sifir Mavi Atik size ne ifade ediyor ?” sorusuyla ilgili sunlari aktardi; “Bizim dernegimizin “Deniz varsa hayat var” isimli sahane bir mottosu var. Bu noktada sözün bittigi yerdeyiz. Iklim degisikligi demiyoruz, iklim krizi diyoruz. Bizim yaptiklarimizin sonucunda bunlar basimiza geliyor. Denizler bizim oksijen kaynagimiz. Sifir atik sessiz devrim. Hepimizin bireysel olarak yapacagi çok sey var. Dünyayi ilk kirleten biz degiliz ama dünyayi kurtaracak son nesil biz olacagiz. Sifir Atik Mavi her kesime ulasmamiza neden oldu. Gelecek diyoruz ya, gelecek simdi. Buna göre davranmak zorundayiz.”

 

“MARMARA, KOCAELI KADAR SANSLI DEGIL

Bir Umut Marmara Belgeseli Yönetmeni Sibel Göloglu yaptigi konusmada, “Ne yazik ki görünen sey su, insanoglu denizin kimyasini bozmus, bize de müsilaj olarak gelmis. Nasil bozmusuz, sampuan ve deterjandan kutularindan tutun da tarimsal alanlarda kullandigimiz gübreye kadar attigimiz atiklar ile. Kocaeli kadar sansli degil Marmara bölgesi. Tahir Baskanin bunda katkisi büyük. Müsilaj konusunda önemli çalismalar yürütüyor” dedi.

 

BÜYÜKAKIN: KOCAELI SIZIN EVINIZ

Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin panel sonunda konuklarina tesekkür etti. ‘Sifir Atik Mavi’ konulu panelde önemli konusmalar gerçeklestirdiklerini belirten Baskan Büyükakin, “Kocaeli, gerçeklestireceginiz projelerde sizin eviniz. Her ne istiyorsaniz Kocaeli Büyüksehir Belediyesi olarak bunun ev sahipligini yapmaya haziriz ve bunu bilmenizi isteriz” dedi. Panel sonunda Baskan Büyükakin, konusmacilara hediye verdi.


Cuma 27.9 ° / 17.8 °
Cumartesi 29.7 ° / 20 °
Pazar 30.5 ° / 19.8 °