Izmir Köykoop. Birliginin süt üreticilerinden Ankara’ya çagri: Arttirmayin sübvanse edin!

Köy Koop Izmir Birlik Baskani Neptün Soyer, süt maliyetlerinin artmasi fakat fiyatinin sürekli yerinde saymasi sonrasinda, “Türkiye’deki enflasyon Mayis-Ekim ayinda neredeyse yüzde 14 artmis. 1 litre süt fiyatinda hiçbir artis yok. Söyle bir öneri getiriy

Güncel 11.10.2022 13:18:42 0
Izmir Köykoop. Birliginin süt üreticilerinden Ankara’ya çagri: Arttirmayin sübvanse edin!

Köy Koop Izmir Birligi çatisi altindaki kooperatiflerin temsilcileri artan gida enflasyonuyla beraber yükselen maliyetine ragmen sütün litresinin 7,50 lirada kalmasi sonrasinda Ödemis’te basin açiklamasi yapti. Demircili Tarimsal Kalkinma Kooperatifi’ndeki bulusmada çatisi altindaki 44 kooperatifle günlük 1 milyon litre süt üreten Köy Koop’un Izmir Birlik Baskani Neptün Soyer konustu ve hükümet yetkililerine seslendi. “Toprak bosta çiftçi borçta kalmasin” parolasiyla nir araya gelindi.Ayrica üreticiler tarafindan Izmir’de sergilenen ve Türkiye’ye örnek olan kooperatifçiligin önemine dikkat çekildi. Ödemis Belediye Baskani Mehmet Eris ve esi Selma Eris, üreticiler ile vatandaslarin destek verdigi açiklamada merkezi yönetime sübvanse çagrisi yapildi.

“Kabul etmiyoruz” Köy Koop Izmir Birlik Baskani Neptün Soyer, “Kabul etmiyoruz. Üreten, sabah aksam 7 gün 24 saat bilfiil tarlada, hayvanin basinda olan cefakar çiftçimizin feryadini, serzenisini görmeyen, çiftçimizi, köylümüzü ezdiren, konusunda uzman bilim insanlarinin bu hesaplarin böyle olmamasinin gerektigini üstüne basa basa yanlis tarim politikasi izledigini belirten açiklamalarini dinlemeyen, özellikle Ulusal Süt Konseyi ve Gida Komitesi’nin belirleyemedigi süt fiyati yüzünden kesilen damizlik ineklerin telafisinin en az 3 senede olacagini bilmeyen, yem, akaryakit, elektrik, gübre gibi girdileri baskilamayip enflasyonla mücadele adi altinda çiftçinin ürettigi mallari özellikle süt fiyatini Gida Komitesi ve Ulusal Süt Konseyi kanaliyla baskilayan 6 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanligi Gida Komitesi tarafindan yapilan basin açiklamasini kesinlikle kabul etmiyoruz. Yükselen enflasyon kosullarinda artan girdi maliyetleriyle süt fiyati 10 lira 50 kurustan az olamaz” dedi.

“Arttirmayin sübvanse edin” Baskan Soyer, 2022 yili Mayis ve Ekim aylari arasindaki maliyet artislarina dikkat çekerken, “1 litre motorin pompa fiyati yüzde 16 artmis. DAP gübre 1 çuval fiyati yüzde 26.67, ticarethanenin 1 kilovat elektrik fiyati yüzde 40’lara varmis. Türkiye’deki enflasyon Mayis-Ekim ayinda neredeyse yüzde 14 artmis. 1 litre süt fiyatinda hiçbir artis yok. Söyle bir öneri getiriyoruz biz; ARTTIRMAYIN! 7.50’de kalsin. Ama dünyanin bütün demokratik ülkelerinde, tarimini öncelemis, tarimina deger veren ülkelerde oldugu gibi aradaki 3 lirayi devlet sübvanse etsin.Baska çaresi yok. Biz sürekli oturup da mazota ne zaman zam geldi, yem ne kadar diye hesaplayamayiz. Bu köyde süt toplaniyor, biraz ileride bugday un oluyor simdi önümüzdeki 1 ay içinde zeytinlerimiz zeytinyagina dönüsecek. Bu köyde yasayan insanlarin hayatlarini elinden aliyorsunuz. Bu insanlar maliyetinden süt istiyorlar. Çok fazla istemiyorlar aslinda. Çünkü bizim bütün hayatimiz burasi. Çocuklarimizi okutmak istiyoruz, hastalandigimiz zaman hastanede bakilmak istiyoruz, birbirimize sabahlari güler yüzle günaydin demek istiyoruz, kahvemize gitmek, bagimiza bahçemize gitmek istiyoruz. Dedigimiz gibi süt fiyatini 7.50’de birakabilirsiniz. Maliye Bakani’miz açiklamisti. Ocak ayina kadar bu sikinti bitecek demisti. Devletimiz çok büyük. Ocak ayina surada ne kaldi. 3 lirayi sübvanse etmenizi bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

“Tarim Bakanligi Hazine Bakanligi’ndan kurtul” Tire Süt Kooperatif Baskani Osman Öztürk, “Tarim Bakanligi Hazine Bakanligi’ndan bir kere kurtulun artik,Lütfen. Sizin bir bütçeniz var. Bu bütçeniz üzerinden devlete ait, yetistiriciye ait destekleriniz neyse açiklayin yetistiricinin bir an önce ayaga kalkmasi için. Geçen hafta süt fiyatlarini su mu bu mu yapalim derken birden yem fiyatlari üst üste artmaya basladi. Bunu önleyemedikten sonra süt isterse 15 lira olsun, ne fark eder! Hiçbir seyin çözümünü alamayiz. Burada kooperatiflerin, üreticilerin ayakta kalabilmesi için ortak bir kararla ortak bir fiyat olmali. Eskiden Devlet Planlama Teskilati vardi. Bunu kaldirdilar. Gerekirse yilbasinda sütün fiyati ne kadar? Devlet bunu belirleyecek, yil içinde artis olursa üstünü devlet tamamlayacak. Bu kadar basit” dedi.
“Bu kisir döngüyü hepimiz yasadik” Bademli Fidancilik Tarimsal Kalkinma Kooperatif Baskani Selçuk Bilgi, “Bu filmi, kisir döngüyü hepimiz 5-6 defa yasadik. Yine böyle bir kisir döngü, sütler para etmeyecek veya çok yüksek olacak. Disi hayvanlar satilacak, tekrar ithalatin kapisi açilarak yeniden 5-10 kisi daha zengin edilecek. Bütün film budur. Biz bunu 15 senedir yasiyoruz” açiklamasinda bulundu.

“Çocuklari sütsüz birakmayalim” Üretici Mualla Akgün, “Bölgemizde 10 binin üzerinde hayvancilik tesisi var. Bu tesislerde bizim talebimiz; 1 kilo süt 3 kilo yem alabilecek konuma gelmelidir. Çocuklar sütsüz olmaz, çocuklari sütsüz birakmayalim” dedi.

“Vatandas teneke tulum peynirini yiyemiyor “ Zeytinlik Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Ortagi Nazmiye Aynali da, “Artik çocuklarimizin, gençlerimizin süt içmesi, yogurt yemesi için bu yem fiyatlarinin önüne geçilmesi gerekiyor” çikisina imza atti.

Gereli Köyü Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Mustafa Gerçek, “Hem sütün toplanmasinda hem üretiminde hem de satis noktasinda ayni yerdeyiz. Hükümetin baktigi tarafindan, tüketiciler tarafindan bakmaya çalisiyoruz.Satis magazasi olan bir kooperatifiz. Git gide günlük cirolarimiz düsmeye basladi. Vatandas teneke tulum peynirini yiyememeye basladi. 80 milyonun 70 milyonu tüketici. Bunlari düsünecegiz derken 10 milyon bizleri, sabahin köründe, sogukta, sicakta hayvan tesisinin içinde bogusarak para kazanmaya çalisan köylüyü ve üreticiyi de göz ardi etmemek gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Son 20 yilda umudumuzu tükettiler” Haliller Kooperatifi Baskan Yardimcisi Hasan Özdemir de, “Devlet tüketiciyi de üreticiyi de düsünmek mecburiyetinde. En azindan devlet elini tasin altina koyup sübvansiyon yapsin” dedi.

Çiftçi Mehmet Kani, “Her gün zam. Yeme zam, mazota zam, gübreye zam” diyerek maliyetlerin artisina dikkat çekerken üretici Hasan Ersemerci de, “Her seye zam geliyor. Bize zam yok. Ezilen tasin altinda hep biz oluyoruz” açiklamasina imza atti.

Üretici Erdinç Türkön, “Bizim umudumuzu, her seyimizi son 20 yilda tükettiler, aldilar” derken fiyatlarin artmasini istemediklerini belirten Gülserin Palaska da, “Tüketici de çok zamli yiyor. Ama bizden çikiyor 7.40 liraya sütümüz marketlerde 15-20 liraya. Hep çiftçiden gidiyor hep çiftçiden gidiyor” açiklamasinda bulundu.
Kaymakçi Tarimsal Kalkinma Kooperatif Baskani Rasit Tatli ithalata ayri bir parantez açarken, “Niye Türk çiftçisinin yeri ekilmiyor da, destek verilmiyor da Türk çiftçisi üretmiyor, disaridan mal aliyoruz? Böyle bir dünya yok” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Herkes güler yüzle bakardi malina simdi hayvanini kestiriyorlar” Üretici Gülgün Sesen, “35 sene önce herkes güler yüzle bakardi malina. Ama simdi yok. Herkes hayvanini kestiriyor” dedi.

Emenler Kalkinma Kooperatifi Baskani Zeynel Tufan, “Devletin çiftçinin elinden tutup bize destek çikmasi lazim. Yoksa hepimiz birakacagiz, dayanamayacagiz” açiklamasinda bulundu.

Saçli Kooperatif Baskani Erol Aksu, “Saman 3 bin lirayi geçti. Mazot öyle devamli yükseliyor. Zaten mazotu kaç paraya aldigimizi bilmiyoruz. Millet arazileri ekemez hale geldi” diye konustu.

Üretici Yadigar Türkön, “Sütler ucuz, yemler, samanlar pahali. Isin içinden çikamaz hale geldik” ifadelerini kullandi.

Çiftçi Gülsüm Hacer de, “Her gün zam her gün zam. Biz acaba bugün ne zamlanacak diyoruz?” derken üretici Elif Sesen ise, “Inekçiligi birakmayi düsünüyoruz. Icar tutuyoruz, tarlamiz yok. Her sey parayla. Saman, yem para. Süte zam gelmiyor yeme zam geliyor durmadan” ifadelerini kullandi.

Ev sahibi konumundaki Demircili Kalkinma Kooperatifi Baskani Hüseyin Coskun da yapilan açiklamadan dolayi destek verenlere tesekkürlerini iletti.


Cumartesi 12.3 ° / 5.6 °
Pazar 13.3 ° / 5.9 °
Pazartesi 14.1 ° / 6.8 °