Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz, domates ve narenciye sektörünün ardından süt üreticisini de vurdu. Aydın?da krize dikkat çekmek isteyen bir çiftçi, günlük sağımı olan 300 litre sütü yoldan geçenlere bedava dağıttı.
Aydın?ın Kuyucak ilçesinde günlük sağımı olan 300 litre çiğ sütü satamayan süt üreticisi İdris Pazarlı, yoldan geçen sürücülere bedava süt dağıttı. Süt krizine dikkat çekmek isteyen üretici, ?Bedava süt? yazılı pankartla karayolunun kenarında saatlerce bekledi. Kooperatifler süt alımını durdurduğu için sütlerini bedava dağıttığını söyleyen İdris Pazarlı?ya, yoldan geçen sürücüler de korna çalarak destek verdi. Bölgenin en büyük süt kooperatifi olan ÖR-KOOP tarafından sütlerinin süt fazlalığı nedeniyle 3 gündür alınmadığını ifade eden Çiftçi İdris Pazarlı, ?16 adet sağımda olan ineğimden elde ettiğim günlük 300 litre çiğ sütü 3 gündür satamadığım için bedava dağıtıyorum. Bugün ise soruna dikkat çekmek için kooperatifin bulunduğu Nazilli-Denizli Karayolu üzerine giderek yoldan geçenlere sütü bedava dağıttım. Umarım bu sorun kısa sürede çözülür. Yoksa bir ay içinde ya iflas edeceğim ya da ineklerimin hepsini keserek et olarak satacağım? dedi.
300 LİTRE SÜTÜ BEDAVA DAĞITTI
Sultanhisarlı çiftçi İdris Pazarlı, devlet desteğiyle aldığı 20 ineğin 16 tanesinin süt verdiğini ve bu ineklerden günde ortalama 300 litre süt elde ettiğini ifade ederek, ?Geçtiğimiz günlerde, sütleri satın alan ÖR-KOOP Yönetimi sütteki fazlalık ve kriz nedeniyle süt alımlarını düşürdüğünü söyledi. Bölgedeki en büyük kooperatif olmasına rağmen krizden etkilendiği için bizim sütlerde elimizde kaldı. Son 3 gündür sütlerimi satacak bir yer olmadığı için komşu, akraba derken mahalledeki herkese bedavaya vermeye başladım. Sütleri verebilmek için tanesi bir liradan kap almak zorunda kaldım. Bu gün ise eylem yapmaya karar verdim. Arabamla 25 kilometre yol giderek yanımda getirdiğim sütleri satın almayan kooperatifin karşısında yoldan geçen herkese dağıttım. Yere döküp telef olacağına bari insanlarımız süt içsin, yoğurt yapsın yesin düşüncesi ile bedavaya dağıttım. Eğer kısa sürede sütleri satına alacak kimse bulamazsam son çare olarak dökeceğim. Çünkü günlük kayıbım yaklaşık 300 lira. Ayda 9 bin lira yapar. Bir ay sonra çözüm bulmazsam ineklerimin hepsini kesip kasaplara satacağım? dedi.
VATANDAŞ ŞAŞKINLIKLA İZLEDİ
Pazarlı?nın dağıttığı bedava sütü gören vatandaşlar ise şaşkınlıklarını gizleyemedi. Kooperatif çalışanları ise açtığı pankartlarla yol kenarında bedava süt dağıtan üreticiyi şaşkınlıkla izledi. Bazı vatandaşlar ise cep telefonları ile olayı görüntülemeyi ihmal etmedi.
?HEP KONUŞUYORUZ AMA SONUÇ YOK?
Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) Başkanı Ahmet Ertürk de süt krizini boykot eden çiftçiye destek vererek, 'Bizim süt fiyatları konusundaki sorunu çözme konusunda yaptırım gücümüzün olmadığını biliyoruz. Hep konuşuyoruz ama sonuç yok. Et ve Süt Kurumu, bu işin otoritesini ele almalı' dedi. Yaşanan süt krizinin sebeplerini anlatan Ertürk, firmaların 1 liradan süt almak için üreticiye dayatma uyguladığını vurgulayarak, ?Süt sektöründe yaşanan krizin çiftçimize yansıyan olumsuz etkilerini yaklaşık 3 aydır çeşitli platformlarda anlatmaya gayret ediyoruz. Kasım ayının ortalarında ortaya çıkan bu kriz neticesinde sütümüzü sattığımız firmalardan paramızı zamanında alamıyoruz. Bunun yanı sıra süt firmaları sürekli fiyatı düşürme gayreti içindeler. Üretici örgütü olarak biz Ulusal Süt Konseyinin referans fiyatından daha aşağı bir fiyatı kabul ettik. Ama bu da yetmedi. Bir yandan fiyatı düşürme çabaları diğer yandan ?Kabul etmezsen sütünü almam? tehditleri arasında yaşıyoruz. Çiftimiz bunu hak etmiyor. Sattığımız malın değerinin düşürülmesi bizlerin gururuna dokunmaktadır. HAYKOOP yönetimi olarak geride bıraktığımız 3-4 aylık sürede ikili diyaloglar ile sorunları çözmeye gayret ettik. Geçici çözümler ile sorunları bir nebze öteledik. Bakanlığımıza sürekli bilgi aktarıyoruz. Firma temsilcileri ile irtibatımızı bir an olsun kesmedik. Ülkemizin tamamını etkisi altına alan bu krize biz sürekli çözüm ortağı olmayı seçtik. Ancak; geldiğimiz noktada bazı firmalar tek taraflı sütün litre fiyatını 1 Lira olarak belirleyip ?kabul etmeyenin sütünü almayacağız? demektedir. Biz artık bu kadarına yeter diyoruz. Bizimle daha fazla oynanmasın. Onlar zarar ettiklerini söylüyor da köylümüzün sütü 1 liraya alındığında edeceği zarar ne olacak? Bizler Bakanlığımızdan müdahale alımı yaparak arz fazlasını en azından süt tozu şeklinde eritmesini talep ettik. Sonucunu merakla bekliyoruz? diye konuştu.