Selimiye Camisi restore edilecek

Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' dediği 441 yaşındaki Selimiye Camisi, kapsamlı restorasyondan geçirilerek Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Güneren: 'İnceleme sonucunda camide statik açıdan bir sorunu olmadığını gördük, bu sevindirici

Güncel 8.03.2016 12:48:02 0
Selimiye Camisi restore edilecek

EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından, Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi, kapsamlı restorasyondan geçirilecek.

Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Selimiye Camisi'nde restorasyonun çalışmalarına proje anlamında 3 yıl önce başlandığını anlattı.

Rölöve projesinin Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylandığını belirten Güneren, restitüsyon ve restorasyon projelerinin de yüzde 80 tamamlandığını söyledi.

Projelerin onaylanmasının ardından Selimiye'de esaslı bir restorasyona başlanacağını vurgulayan Güneren, restorasyonla Selimiye Camisi'nde görülen ve zamanla oluşan yıpranmaların giderileceğini aktardı.

Osman Güneren, restorasyon kapsamında, zeminin ve elektrik tesisatı, ısıtma ve soğutma tertibatının elden geçirileceğini ifade ederek, 'İnceleme sonucunda camide statik açıdan bir sorun olmadığını gördük, bu sevindirici. Restorasyon projesinin kurul tarafından da onaylanması sonrası çalışmalara yıl sonunda başlamayı planlıyoruz' dedi.

Çevresel ve meteorolojik etkiler nedeniyle minarelerde bozulmalar tespit edildiğini vurgulayan Güneren, bu nedenle restorasyona minarelerden başlanacağını kaydetti.

Güneren, 'Restorasyon sonrası 40-50 yıl müdahale edilmeksizin caminin ömrü uzatılmış olacak' diye konuştu.

- 'İbadeti engellemeyecek'

Restorasyon döneminde caminin hem ziyarete hem ibadete açık olacağını belirten Güneren, şöyle devam etti:

'Selimiye yalnızca Edirne için değil, Türkiye için de önemli bir değer hatta UNESCO listesinde yer almasıyla dünya için de çok değerli. Bu nedenle camiyi restorasyon sırasında hem ziyarete hem ibadete kapatmak doğru olmaz. İş güvenliği ve güvenlik tedbirlerini alıp, camiyi kısmen kapatarak çalışmaları yürüteceğiz. Bu anlamda Vakıflar Genel Müdürlüğü mahir bir kurumdur, İstanbul'daki Fatih Camisi'de kısmi kapatmalarla restoresi tamamlanmıştı.'

- Selimiye, mimaride son nokta

Edirne'nin ve Osmanlı'nın simgesi Selimiye Camisi, kentin merkezinde, eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı denilen alanda bulunuyor.

2. Selim'in emriyle 1568-1575'te yaptırılan cami, çok uzaklardan göze çarpan yapısı ve kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda bir şehircilik uzmanı olduğunu vurguluyor.

Kesme taştan yapılan ve iç bölümüyle bin 620 ve toplamda 2 bin 475 metrekarelik bir alanı kaplayan cami, mimarlık tarihinde, en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelendiriliyor.

Cami, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında, şadırvanı, taş, mermer, çini, ahşap sedef gibi süsleme özellikleriyle dikkati çekiyor. Selimiye Camisi'nin mihrap ve minberi de mermer işçiliğinin baş yapıtlarından sayılıyor.


Perşembe 9.3 ° / 5.6 °
Cuma 7.6 ° / 5.1 °
Cumartesi 7.4 ° / 3.3 °