'İhracatçılar 'vizesiz Avrupa' ile hedeflerine daha sağlam ilerleyecek'

TİM Başkanı Büyükekşi: 'AB'nin vize uygulamasının yarattığı sorunlardan en fazla etkilenen kesim ihracatçılar' 'İhracatçıların, gerek tecrübeleri, gerek AB pazarının vazgeçilmez oyuncuları olarak vize serbestisinin sağlayacağ?

Güncel 9.03.2016 15:48:04 0
İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye-AB Zirvesi'nde gündeme gelen Türk vatandaşları için 'vizesiz Avrupa' beklentisine ilişkin 'Vize uygulamasının yarattığı sorunlardan en fazla etkilenen kesim ihracatçılar. İhracatçılar, gerek tecrübeleri, gerek AB pazarının vazgeçilmez oyuncuları olarak vize serbestisinin sağlayacağı avantajlarla hedeflerine çok daha sağlam ilerleyebilecek' değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, yaptığı yazılı açıklamada, Brüksel'de yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nde Türk tarafının öneriler paketinde yer alan 'En geç haziran sonunda Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz seyahat edebilmeleri' talebini değerlendirdi.

AB'nin vize uygulamasının yarattığı sorunlardan en fazla etkilenen kesimin ihracatçılar olduğunu kaydeden büyükekşi, gündeme gelen 'vize serbestisi' ile ilgili sürecin hızlandırılmasını olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Vize serbestisinde bu aşamaya gelinmesinde büyük emek ve destekleri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere hükümete gösterdikleri yoğun çaba ve kararlı tutum için şükranlarının sunan büyükekşi, 'TİM olarak, vize uygulamasının kaldırılmasının, halkımızın AB'ye duyduğu güven kaybı nedeniyle üyelik sürecine giderek azalan desteğini yeniden artıracak ve Türkiye-AB ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir kilometre taşı olacağına inanıyoruz' ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, malların serbest dolaşımda olduğunu ancak kişilerin vizesiz Avrupa'ya gidemediğini anımsatarak, Türkiye'nin 2015 yılında AB pazarının toplam ithalatından aldığı payı yüzde 1,21'e çıkararak rekor kırdığını hatırlattı.

Başkan Büyükekşi, ihracatçıların, gerek tecrübeleri, gerek AB pazarının vazgeçilmez oyuncuları olarak vize serbestisinin sağlayacağı avantajlarla hedeflerine çok daha sağlam ilerleyebileceklerini vurguladı.

Perşembe 37.6 ° / 22.1 °
Cuma 37.3 ° / 22.9 °