ANKARA (AA) - 'Sınır Yönetimi Alanında Kurumlararası İşbirliği ve Koordinasyon Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, yetki ve görevleri saklı kalmak kaydıyla sınırlarda görevli kurumlar arasında iş birliği ve koordinasyonun geliştirmesi ile Entegre Sınır Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Sınır Yönetimi Uygulama Kurulu ve Ulusal Koordinasyon ve Ortak Risk Analiz Merkezinin kuruluşuna dair usul ve esasları düzenliyor.
Yönetmelikle, kamu güvenliği ve halk sağlığı ile sınır kapılarının güvenliğinin sağlanmasından sorumlu kamu kurum ve kuruluşları arasında ortak yürütülecek faaliyetlerin belirlenmesi, yasadışı geçiş, düzensiz göç, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti ve her türlü kaçakçılığın önlenmesi, canlı hayvan ve hayvansal ürünler ile bitki ve bitkisel ürünlerden kaynaklanan bulaşıcı hastalık ve diğer sağlık risklerine karşı tedbirlerin alınması, bulaşıcı hastalıklar ve diğer sağlık risklerine karşı halk sağlığının korunmasına yönelik ortak faaliyetlerin belirlenmesi ve uygulanması, nükleer ve radyolojik maddeler ile kimyasal ve biyolojik ajanların yasadışı olarak ülkeye giriş çıkışının önlenmesi, kişilerin ve eşyanın sınır kapılarında yasal geçişlerinin düzenli, hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde yerine getirilmesi için gerekli tedbirlerin alınması, pasaport, vize ve ikamet izin belgelerinde sahteciliğin önüne geçilmesi ve sınır yönetiminde görevli kamu kurum ve kuruluşları arasında karşılıklı bilgi paylaşımının sağlanması hedefleniyor.
- Yeni kurumların görevleri
Yönetmelikle kurulan Entegre Sınır Yönetimi Koordinasyon Kurulu, sınırların yasa dışı faaliyetlere karşı korunması, güvenliğinin sağlanması, ülke içinde ve uluslararası alanda iş birliğinin geliştirilmesi ile sınır yönetimine ilişkin her türlü karar ve tedbirlerin uygulanmasından sorumlu olacak.
Kurul, Başbakanın veya görevlendireceği bakanın başkanlığında, Genelkurmay Başkanı veya Genelkurmay İkinci Başkanı, Avrupa Birliği Bakanı, Dışişleri Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sağlık Bakanı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanından oluşacak. Kurul yılda iki defa veya Başbakanın çağrısı üzerine toplanacak, gerekli görüldüğünde diğer bakanlar da kurula davet edilebilecek.
Sınır Yönetimi Uygulaması Kurulu, sınırlardan geçişleri düzenleyecek. Kaçakçılık, yasadışı sınır geçişi, yasadışı göç, göçmek kaçakçılığı, insan ticareti ve diğer yasadışı faaliyetlerle mücadele edilmesi, halk sağlığı, hayvan ve bitki sağlığına yönelik sınır aşan risk ve tehditlerin önlenmesi ile kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülecek ortak faaliyetlere ilişkin kararlar alanması Sınır Yönetimi Uygulaması Kurulunun sorumluluğunda olacak.
Kurul, İçişleri Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında, Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkanı, Avrupa Birliği, Dışişleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı müsteşar yardımcılarıyla, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı, Genelkurmay İstihbarat Plan ve Koordinasyon Daire Başkanı, Emniyet Genel Müdürü, Sahil Güvenlik Komutanı, Göç İdaresi Genel Müdürü, İller İdaresi Genel Müdürü ve Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdüründen oluşacak ve 3 ayda bir toplancak.
Ulusal Koordinasyon ve Ortak Risk Analiz Merkezi de sınır güvenliğine ilişkin bilgi ve istatistiklerin toplanması ve paylaşılmasından sorumlu olacak.