Manisa'da 5 bin kişilik sığınmacı kampı kurulacak

Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kınık: 'Sığınmacıların ülkemizde insani şartlarda konaklatılması ve ihtiyaçlarının karşılanması anlamında Manisa'da 5 bin kişilik kamp kurulmasına yönelik çalışmaları yürütüyoruz' 'Yeme

Güncel 30.03.2016 12:24:04 0
Manisa

ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kerem Kınık, sığınmacıların insani şartlarda konaklatılması ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Manisa'da 5 bin kişilik kamp kurulmasına yönelik çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Kızılayının, Suriye insani yardım operasyonunu yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğünü, Türkiye'ye gelen sığınmacılara yardım elini uzattığını söyledi.

Türkiye ve AB arasında sığınmacı krizi konusunda mutabakata varıldığına işaret eden Kınık, 'Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bu anlamda, AB'den ülkemize geri gönderilme statüsünde olan mülteciler ve kaçak göçmenlerin tespitiyle ilgili Yunanistan'da birtakım faaliyetler yürüttü.' diye konuştu.

Kınık, 'Sığınmacıların ülkemizde insani şartlarda konaklatılması ve ihtiyaçlarının karşılanması anlamında Manisa'da 5 bin kişilik kamp kurulmasına yönelik çalışmaları yürütüyoruz. Kızılay olarak, özellikle bu geçiş dönemindeki geri gönderilecek mültecilere yönelik hizmetlerle ilgili Göç İdaresi ile birlikte çalışıyoruz.' dedi.

Türkiye'de 22 kamp bulunduğunu dile getiren Kınık, şöyle devam etti:

'Bu kamplarda 250 bin Suriyeli yaşıyor. Buradaki insanlara yönelik Kızılay kartlarımız var. Bu kartlarla 310 milyon lira gibi bir maddi destek sağladık. Kamp dışındakilere de bu anlamda desteklerimiz devam ediyor. Son dönemlerde açtığımız toplum merkezlerinde, mülteci kardeşlerimizin uyum problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Ayrıca Suriye içinde desteklediğimiz kamplar da var. Suriye'deki 500-600 bin civarında mağdura destek veriyoruz.'

- 'Dünyanın neresinde mazlum varsa Kızılay orada'

Türk Kızılayının 150 ülkede faaliyet gösterdiğini, nerede mazlum varsa ona yardım eli uzattığını vurgulayan Kınık, özellikle Somali, Pakistan, Bangladeş, Yemen ve Filistin gibi ülkelerde çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Kınık, 'Yemen'e insani yardım gemimiz yardım götürdü. İki veya üç haftaya kadar Somali'ye 10 bin tonluk un sevkiyatımız olacak. Özellikle insani yardım ve afet temelli çalışmalarımız yurt dışında devam edecek.' ifadelerini kullandı.

- 'Kan ürünlerinde dışa bağımlılığımız sona erecek'

Kan bağışı çalışmalarına değinen Kınık, Türkiye'nin kan sarfiyatının yıllık 2,4 milyon ünite olduğunu anlattı.

Yıl sonu itibarıyla 2,1 milyon ünite kan toplamayı hedeflediklerini belirten Kınık, 'Şu an bu üniteleri topluyoruz. Türkiye kendi kan ihtiyacını kendi gideren bir ülke. Bu anlamda da ilk sıradadır. 2017 sonuna kadar Plazma Fraksinasyon Fabrikası kurulumuna öncülük edeceğiz. Bu, kan ürünlerinde dışa bağımlılığımızı tamamen bitirecek. Her yıl ödediğimiz yaklaşık 1 milyar liranın kalmasını sağlayacak.' dedi.


Cuma 22.2 ° / 11.7 °
Cumartesi 18.3 ° / 11.8 °
Pazar 20.4 ° / 12.4 °