Bosna Hersek Başbakanı Zvizdic, Türkiye ziyareti öncesinde AA'ya konuştu: 'Geçen yılki 500 milyon avroluk ticaret hacmini önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde iyileştirmek ve arttırmak istiyoruz' 'Görevimiz, Bosna Hersek'in sahip olduğu
SARAYBOSNA (AA) - ALMİR TERZİC - Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdic, Türkiye ile Bosna Hersek arasında geçen yıl 500 milyon avro olan ticaret hacmini önümüzdeki yıllarda arttırmak istediklerini belirtti.
Zvizdic, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine yarın Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi AA'ya açıklamalarda bulundu.
Ziyaret çerçevesinde, Bosna Hersek'ten Türkiye'ye et ihracatı konusunda olumlu gelişmeler yaşanmasına yönelik beklentilerini dile getiren Zvizdic, süt ürünleri ve diğer ürünlerin Türkiye'ye ihracatı konusunda da yeni adımlar atılacağını kaydetti.
Zvizdic, Türkiye'deki temaslarında sadece et ve süt ürünleri ihracatının değil, metal ve odun sanayisi ürünlerinin de ihracatını masaya yatıracaklarını aktararak, 'Geçen yılki 500 milyon avroluk ticaret hacmini, önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde iyileştirmek ve arttırmak istiyoruz.' dedi.
Bosna Hersek heyetinin Türkiye'ye yapacağı ziyaretin en önemli konularından birinin, iki ülke arasında ticari ilişkileri ve karşılıklı ticaret hacmini ciddi anlamda geliştirecek yeni ticaret anlaşması olduğunu anlatan Zvizdic, şunları ifade etti:
'Bu anlaşmanın en önemli parçası et ihracatı olacak. Ayrıca bunun, beyaz peynir ve diğer ürünler için de geliştirilmesine çaba gösteriyoruz. Et ihracatının ticaret anlaşmasına konularak uzun vadeli programın bir parçası olması için kotamızı teklif edeceğiz. Bu şekilde hem tarımla uğraşan vatandaşlarımız hem de bu işe girmek isteyen insanlar, uzun vadeli düşünebilsin. Geçmişte yaşadığımız sorunlara rağmen, Türk tarafının destek ve anlayışını bekliyoruz.'
Zvizdic, Türkiye'ye yapacağı ziyaretin iki ülke arasındaki iyi ve dostane ilişkilerin bir kez daha ortaya konması adına da fırsat olduğunu vurgulayarak, 'Türkiye'nin bugüne kadar Bosna Hersek'te yaptıkları için teşekkür ediyorum. Özellikle de son yıllarda, gerek sellerden sonra yapılan yardımlar gerekse biri geri dönüşçüler, diğeri ise küçük ve orta ölçekli işletmeler için ayrılan iki kredi hattı için ayrıca teşekkür ediyorum.' diye konuştu.
- Görüşmelerin odağında ekonomik iş birliği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek'te hayata geçirilen 700'ün üzerinde proje olduğuna dikkati çeken Zvizdic, Türkiye'nin tavrının her zaman Bosna Hersek'in bağımsızlığını, Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğinde attığı adımları desteklemekten yana olduğunu hatırlattı.
Zvizdic, ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini geliştirmek adına da önemli olduğunun altını çizerek, 'Görüşmelerimizin odağında ekonomik iş birliği olacak.' dedi.
Türkiye'ye yapacağı ziyarette farklı sektörlerden Bosna Hersekli iş adamlarının da kendisine eşlik edeceğini anımsatan Zvizdic, iş adamlarının bir bölümünün çeşitli programlara katılmak üzere kendisinden önce gittiğini ve perşembe günü Ankara'da kendilerine eşlik edeceklerini söyledi.
Zvizdic, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önemli ölçüde geliştirilebileceğine inandığını dile getirerek, 'Bizim görevimiz, Bosna Hersek'in sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde tanıtmak. Türk yatırımcıların bunu en iyi şekilde anlayacağına ve bu tanıtımların gerçek bir yatırım daveti olacağına eminim.' ifadelerini kullandı.
- Ferhadiye Camisi'nin açılışan davet
Türkiye'deki temasları kapsamında ayrıca TİKA'nın desteğiyle restore edilen ve 7 Mayıs'ta açılması planlanan Banja Luka şehrindeki tarihi Ferhadiye Camisi'nin açılışının da ele alınacağını belirten Zvizdic, sözlerini şöyle tamamladı:
'Bu açılış, önemli bir olay. Bu tarihi ve kültürel miras, sadece bir ibadethane değil aynı zamanda bir semboldür. Bosna Hersek'teki bir arada yaşama geleneğinin yıkılamayacağını kanıtlayan bir sembol. Bu cami bizim gerçek geleneğimizi temsil ediyor. Açılış davetiyelerinin çoktan davetlilere ulaştığını düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla farklı ülkelerden, kurumlardan temsilciler Ferhadiye'nin açılışına katılacak. Bu ziyaret de Türkiye'deki yetkilileri bir kez daha açılışa davet etmemiz için imkan sunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ya da Başbakan Ahmet Davutoğlu öncülüğündeki bir heyetin açılışa katılmasından onur duyarız. Türkiye, bu tarihi mirasın yeniden kazandırılmasında önemli yardımlar yaptı.'