'Küresel ekonominin görünümüne ilişkin belirsizlikler var'

ECB Başkanı Draghi: 'ECB için 2016 daha kolay bir yıl olmayacak. Küresel ekonominin görünümüne ilişkin belirsizliklerle karşı karşıyayız' 'Avrupa'nın gittiği yön ve yeni şoklara direnci ile ilgili soru işaretleri var'

FRANKFURT (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, 2016 yılının ECB için daha kolay bir yıl olmayacağını ve küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler bulunduğunu bildirdi.

ECB, 2015 yılı yıllık raporunu yayımladı. Raporda değerlendirmelerine yer verilen Draghi, 2015'in Avro Bölgesi için bir toparlanma yılı olduğunu ancak enflasyonun aşağı yönlü olmaya devam ettiğini dile getirdi.

Bu gelişmeler ışığında, güveni güçlendirmenin 2015 yılında Avro Bölgesi için önemli bir konu olduğunu aktaran Draghi, 'Yıl ilerledikçe, güvenin gerçekten arttığını gördük. Kredi dinamikleri toparlandı, istihdam artmaya devam etti ve deflasyon korkuları tamamen ortadan kalktı.' ifadelerini kullandı.

Draghi, ECB?nin ekonomik ortamın iyileşmesine para politikası kararları ve Avro Bölgesi'nin bütünlüğü ile ilgili tehditleri ele alması gibi iki ana yolla katkı sağladığını kaydetti.

Alınan önlemlerin etkili olduğunu belirten Draghi, 'ECB'nin varlık alım programı olmasaydı enflasyon 2015'te negatif, 2016'da yarım puandan daha düşük ve 2017'de yaklaşık yarım puan düşük oldurdu. Program, Avro Bölgesi'nde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'yı (GSYH) 2015 ile 2018 arasında yüzde 1,5 artıracak.' görüşünü paylaştı.


-'Avrupa'nın gittiği yön ve yeni şoklara direnci ile ilgili soru işaretleri var'


Draghi, açıklamasında 2016 yılına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 2016 yılında Avrupa ekonomisini ve küresel ekonomiyi zorlukların beklendiğine işaret eden Draghi, şunları kaydetti:

'ECB için 2016 daha kolay bir yıl olmayacak. Küresel ekonominin görünümüne ilişkin belirsizliklerle karşı karşıyayız. Devam eden deflasyonist zorluklar var. Avrupa'nın gittiği yön ve yeni şoklara direnci ile ilgili soru işaretleri var.'