Tarih: 13.04.2016 12:42

Şemdinlili kadınların yaşamı kurslarla değişiyor

Facebook Twitter Linked-in

HAKKARİ(AA) - SAİM HARMANCI - Şemdinli'de Aile Destek Merkezinde (ADEM) açılan mesleki eğitim kurslarına katılan genç kızlar ve kadınlar aldıkları eğitimle meslek sahibi oluyor.

İlçe Kaymakamlığınca 2013'te Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne tahsis edilen binada hizmet vermeye başlayan Aile Destek Merkezinde, kadın ve genç kızlara yönelik açılan kurslar ilgi görüyor.

Merkezde, giyim, moda, elde kurdele nakışı, tel kırma ile tel sarma, ebru, tasarım, kuaförlük, yağlı boya çalışması gibi mesleki kursların yanı sıra çocuk bakımı, aile içi eğitim, hasta ve yaşlı bakımı ile okuma ve yazma gibi kişisel gelişime yönelik eğitimler de veriliyor.

Kaymakamlık tarafından kursiyerlere, her türlü araç-gereç ve eğitimde kullanılan malzemelerin de sağlandığı merkezde, mesleki eğitim alan genç kızlar, işlerini kurma fırsatı da yakalıyor.

- 'Bin kişi sertifika aldı'

Şemdinli Kaymakamı Murat Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'te açılan merkezin Şemdinli için ayrı bir önem taşıdığını söyledi.

Merkezin açılmasından bu yana bine yakın kursiyerin sertifika aldığını belirten Öztürk, şöyle konuştu:

'İlçedeki kadınların meslek öğrenmesi ve zamanlarını daha iyi değerlendirmesi amacıyla açılan merkezin çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Burada eğitim alan kadınlarımız, merkezin hizmetlerinden büyük mutluluk duyuyor. Kurslar için gereken malzemeler sürekli sağlanıyor. Merkezin faaliyet yürüttüğü 3 yıllık süreçte 1 milyon liraya yakın kaynak harcandı. Kursiyer herhangi bir masrafa girmeden buradaki imkanlardan faydalanabiliyor. Bu süre zarfında 2 bin 500'e yakın kadın düzenlenen seminer, sergi, kermes, piknik, il içi ve il dışı gezi gibi faaliyetlere katıldı.'

Merkezin düzenlediği kermesten elde edilen gelirle, 40 engelliye tekerlekli sandalye alındığını ifade eden Öztürk, gelirin genellikle hayır işleri için kullanıldığını kaydetti.

Öztürk, 'Kurslarda yapılan faaliyetlerle elde edilen ürünler ise kursiyerlerin inisiyatifine bırakılıyor. Kimisi yapılan ürünleri satarak aile bütçesine katkı sağlarken kimisi de çeyizine koydu. Merkez tarafından yapılan gezilerle, çoğu kursiyerimiz daha önce gitmediği İstanbul, Çanakkale, Trabzon, Mardin, Şanlıurfa ve Van gibi illere gitme şansı buldu.' diye konuştu.

- 'İyi işlere imza atacağız'

Kursta görev yapan el sanatları kursu öğretmeni Menice Öpengin de kursların hem kadınların meslek edinmesini hem de zamanlarını iyi geçirmelerini sağladığını dile getirdi.

Kursiyerlere iyi imkanlar tanındığını ifade eden Öpengin, 'Kadınlarımız için burada güzel bir ortam var. Şemdinli gibi birçok şeyin kısıtlı olduğu bir yerde bu tür faaliyetlerin olması çok güzel. Haftada 30 saat ders veriyoruz. Kurslarımızı 20'şer öğrenciyle sürdürüyoruz. Üç aylık bir eğitimin sonunda öğrencilere belge veriyoruz.' dedi.

Aldığı kursun ardından işyerini açan kadınlar da olduğunu ifade eden Öpengin, bundan memnuniyet duyduklarını ve bunun devamını sağlamak istediklerini anlattı.

Öpengin, 'İnşallah daha iyi işlere imza atacağız. Talep o kadar fazla ki bazen öğretmen yetiştiremiyoruz. Kimseyi geri çevirmiyoruz. Elimizden geldiğince herkese istediği alandan eğitim veriyoruz. Bunların dışında her sene gezi ve pikniklerimiz oluyor. Bu da öğrencilerin bize olan güvenini daha da artırıyor. Bize bu şartları sunan Şemdinli Kaymakamlığına teşekkür ediyoruz.' şeklinde konuştu.

Kursta güzel aktivitelerin olduğunu söyleyen kursiyerlerden Semra Avcı ise nakışta daha önce bilmedikleri birçok şeyi kursta öğrendiklerini söyledi.

Önceden bu tür el sanatlarıyla uğraşmadığını anlatan Avcı, 'Burası benim ikinci evim oldu. Burada bu fırsatların olmasından dolayı sevinçliyiz. Bu eğitimden sonra iş yerimi kurmak istiyorum. Öğrendiklerimi başkalarına da öğretmek istiyorum. Bize bu olanakları sağlayan yetkililerimize teşekkür ediyorum.' şeklinde duygularını ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —