FENERBAHÇE’NİN SESSİZLİĞİ

TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LİG; 34. HAFTA (26-29 Nisan 2024)

1.05.2024 10:21:00 0
FENERBAHÇE’NİN SESSİZLİĞİ


 

Sivasspor-Fenerbahçe maçı, son dakikalar… Djiku ve Livakovic müdahaleleri sonucu Manaj yerde kalmış, hakem devam kararı vermiş fakat VAR incelemesi sonucu gelen penaltı kararını Manaj gole çevirmişti. Bu golle 2-2 biten maç sonucunda FB 2 puan kaybetmiş lider Galatasaray’ın 4 puan gerisine düşmüştü.

Djiku’nun müdahalesi Manaj’ı bozmuş ve oyuncu sağlıklı bir şut atamamıştı. Ancak VAR Livakovic’in müdahalesinde ihlal tespit etmişti.

Ben, Djiku’nun hamlesinin penaltı olduğunu düşünüyorum. 

Kaleci Livakovic’in hamlesi ise; futbolun doğasında pozisyon sonlanmış ve istemsiz/kaçınılmaz bir temas gerçekleşmişti. Bu nedenle devam kararını doğru buluyorum. Fakat benzeri pozisyonlarda onlarca penaltı kararı (FB’nin lehine de) verilmişti. Son yıllarda Avrupa’da da benzer kararlar çoğunluktaydı. Dolayısıyla standart gereği penaltı kararı doğruydu.


 

Bütün bunlara karşın yorumcular ve yazarların bir kısmı pozisyonu penaltı olarak değerlendirirken bir kısmı da kararı yanlış bulmuştu. Sonuç itibariyle “sana göre, bana göre” durumu ortaya çıkmıştı. Böyle durumlarda Hakem/VAR kararını kabul etmek ve takdire saygı duymaktan başka yapılacak bir şey yoktur.


 

Ancak böylesi durumlarda FB yönetimi, Teknik Direktör İsmail Kartal ve zaman zaman futbolcular kararı protesto eder, şiddetle eleştirir ve karar uzun düre gündemde tutulurdu. Fakat bu defa böyle bir şey olmadı ve FB camiası sessiz kaldı.

Fenerbahçe’nin bu sessizliğini hayra yormak mı yormamak mı konusunda kararsız kaldım.

Hayırlısı olsun bakalım. Gelecek günler ne gösterecek?

*** 

Şampiyonluk yarışında GS ve FB puan kaybetmedi ve son 4 haftaya 4 puan farkla girildi. GS, büyük ve önemli bir avantaja sahip ancak yarış bütün hız ve heyecanıyla devam edecek…

***

Ligde kalma mücadelesinde heyecan da bütün hızıyla devam etti. Bu yarışta şampiyonluk yarışına benzer bir şekilde son maça kadar devam edecek gibi.

***

Eyüpspor’dan sonra İzmir temsilcisi, İzmir’in köklü kulübü Göztepe’de Süper Lig’e çıktı. 

Böylesi bir taraftara sahip sarı kırmızılıların yeri elbette Süper Lig olmalıydı. Göztepe’ye Süper Lig’de başarılar diliyorum.

 

26.04.2024

HEYECAN VE SEYİR KEYFİ…

YUKATEL ADANA DEMİRSPOR AŞ-GALATASARAY AŞ: 0-3

Goller: Ziyech (53’), Kerem Demirbay (64’), Icardi (90+1’)


 

Geçen sezonki ve bu sezon başındaki görüntüsünü arayan Adana Demirspor, geçen hafta Samsun maçında bunun sinyallerini vermişti. Hikmet Karaman, riskleri almış, gemileri yakmış… Öne üç hızlı ve hareketli üç forvet atmış, arkalarına Balotelli’yi oyun kurucu olarak görevlendirmiş. Kalan oyuncularıyla savunma hattı oluşturmuş. Orta sahadan vazgeçmişti sanki. 

İlk devreyi böyle oynadı ev sahibi.

Galatasaray da “madem öyle, gel böyle” diyerek orta sahasız oynadı adeta.

ADS yüksek tempoda oynarken konuk takım “düşük vites” oynadı.

Her iki takım çok fazla sayıda pozisyon üretti. Ancak ligin en az gol yiyen takımı karşısında hiç kimse bu kadar pozisyon bulmamıştı. 

İlk devrenin 0-0 bitmesini kaleciler istedi, gole izin vermedi. 

Ömer Üründül sevmez böyle maçları pek. Taraftarları da bilemem ama futbolseverler için seyir zevki yüksek bir devre oynandı.


 

İkinci devre de ilk yarının bir tekrarıydı. Bir farkla ki GS vitesi yükseltmişti. Klasik bir Hakim Ziyech golünden sonra bütün planlar bozuldu, tek taraflı bir oyun çıktı ortaya. Kerem Demirbay’ın çok şık golü ve Mauro’nun noktayı koymasıyla lider haftayı kayıpsız geçti.

Her iki kaleci de iyi bir performans ortaya koyarken Muslera 3 puanda önemli bir pay sahibi oldu. Yaşça kıdem alan Mertens gençlere taş çıkaran bir oyun ortaya koydu ve maçın yıldızı oldu.

Mendoza etkili oyununu golle süsleyebilseydi haftaya damga vuran oyunculardan biri olabilirdi.


 

Bu maç sonunda Mertens asist krallığında, Icardi gol krallığında birinci sırada yer aldı. 

Okan Buruk, geçen yıl üst üste 14 maç kazanma rekorunu kırmıştı. Bu maç ile bu sezon 15 maç üst üste kazanarak kendine ait rekoru yeniledi.


 

27.04.2024

KASIMPAŞA AŞ-YILPORT SAMSUNSPOR: 1-0

Goller: Aytaç Kara (3’)


 

Hajradinovic-Aytaç Kara işbirliğinde 3. dakika golü ile maçı bitirdi Kasımpaşa. Samsun sonrasında zorlasa da gol bulamadı. Konuk takımın son iki hafta performansı biraz düşük kaldı.

Kasımpaşa 4 hafta kala Avrupa hedefini korudu. 


 

EMS YAPI SİVASSPOR-TÜMOSAN KONYASPOR: 1-0

Goller: Manaj (86’)


 

Puana şiddetle ihtiyacı olan Konya, topa hâkim oldu, Sivas kalesinde daha çok göründü. Ancak oyunu etkiye dönüştürmekte çok başarılı olamadı konuk takım. 

Yenilmeme hedefinde olan ev sahibi gol için Manaj’a güveniyordu. Arnavut futbolcu bu maçı da boş geçmedi ve 3 puanı getiren golü attı.

Konya, son 4 haftada çok sıkıntılı bir süreç yaşayacak. Takımın çok zorlu bir fikstürü var. Evinde hem FB hem de GS ile oynayacak. 


 

TEK TARAFLI DERBİ

FENERBAHÇE AŞ-BEŞİKTAŞ AŞ: 2-1

Goller: Batshuayi (30’), İrfan Can Kahveci (69’)/Cenk Tosun (82’)


 

Kırmızı Kart: El-Musrati (25’, BJK) 


 

Maçın mutlak favorisi Fenerbahçe idi. Şampiyonluk yarışında bu maçta yaşanabilecek puan kaybı, şampiyonluk ihtimalini Kaf Dağı’nın ardına atardı. 

Bu sezon yaşanılan süreç sonunda Beşiktaş’ın bu maçtan puan alması pek mümkün değildi fakat siyah beyazlılar maçın büyük bir bölümünde direnç göstermekten uzak kaldı.


 

Ev sahibi iyi başladı lakin geciken gol sinirleri germeye başladı. Buna karşı takımı sezon boyunca taşıyan oyuncular sakindi. 19’da İsmail Yüksek’in sakatlanması kendisi ve takımı adına büyük talihsizlikti. Genç oyuncuya acil şifalar diliyorum.


 

25. dakikada El-Musrati’nin kırmızı kartı konuk takımı 10 kişi bıraktı. Sarı lacivertlilerin eli hiç şüphesiz daha da rahatladı ve takım ilk yarıyı 1-0 önde kapadı.

FB’de bu sezonun en etkili oyuncularından bir olan İrfan Can Kahveci’nin golüyle skor 2-0 olunca Kadıköy derin bir nefes aldı. 69’dan sonra puan kaybı söz konusu bile olamazdı.

Futbol… Hayat gibi… Aslında hiçbir şey kesin değil. Nitekim Cenk Tosun’un şık golü skoru 2-1 yapınca tribünler endişelendi. Olası bir beraberlik tam anlamıyla bir kâbus olurdu ki Livakovic az fakat kritik kurtarışlarıyla buna izin vermedi. 


 

Maçın en iyisi İrfan Can Kahveci oldu. Batshuayi golü ve hareketli oyunuyla galibiyete katkı verdi.


 

Olası bir puan kaybı TD İsmail Kartal’a yazardı. Kartal, oyuna Dzeko’nun yerine Batshuayi ile başladı. 74’te Batshuayi’yi kenara alıp Dzeko’yu sahaya attı. Hâlbuki 2-0’dan sonra ikisi de sahada olabilirdi. Ancak kazandığı için İsmail Kartal haklı çıktı. 


 

ÇIKIŞ YOK…

ATAKAŞ HATAYSPOR-RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ: 1-2

Goller: Dadaşov (73’)/Piatek (5’), Kemen (69’) 


 

İki Galatasaray maçı ve sezon başındaki birkaç maç hariç tutulursa Hatay bir türlü istediğini sahaya yansıtamadı. Kritik maçlarda fazladan etkisiz kalması da cabası. Hal böyle olunca “ateş çemberi” kaçınılmaz oldu. Şüphesiz son 4 haftanın en sıkıntılı takımlarından biri Hatay…


 

Başakşehir süreci zorlu başlayan Çağdaş Atan, ilerleyen sürede hoca-takım uyumunu yakaladı ve hayli başarılı olarak 4. sıraya oturdu. Avrupa kupaları yolculuğu sürpriz olmayacak Başakşehir, zorluk derecesi yüksek maçları daha iyi oynaması halinde gelecek senenin etkili takımlarından biri olacaktır.


 

Piatek’in sezon başı tutukluğu fazla uzun sürmeseydi Polonyalı gol krallığı yarışında daha iddialı olabilirdi. 


 

28.04.2024

DERİN NEFES…

SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL AŞ-MONDİHOME KAYSERİSPOR: 1-2

Goller: Ndiaye (7’)/Boa Morte (45+2’), Bourabia (56’)


 

Kırmızı Kart: Bourabia (90’)


 

Son demlerde Pendik elinden geleni yapıyor. Bu çabası takdire değer. Takım, puanı/puanları hak eden bir oyun oynadı. Hele 7. dakikada Pendik, 1-0 öne geçince sadece Kayseri değil küme düşme hattı karıştı. Puan barajı bir anda yükseldi.


 

Maçın kısmetli olan tarafı konuk takımdı. Bulduğu 2 golle maçı kotaran konuk takım puanını 40’a çıkararak çok derin bir nefes aldı. Pendik’in işi artık çok ama çok daha fazla zora girdi.


 

CORENDON ALANYASPOR-İSTANBULSPOR AŞ: 6-0

Goller: Oğuz Aydın (2’ ve 90+3’), Janvier (8’ ve 28’), Balkovec (55’), Ahmed Hasan (67’)


 

Onurlu mücadelesine devam eden İstanbul, bu maçta da son haftalarda oynadığı oyunu oynamaya çalıştı. Erken gelen 2 Alanya golü maçı baştan kopardı.

Kısmetli bir gününde olan Alanya’nın bir Avrupa bileti kapması çok da sürpriz olmaz. 


 

ÇAYKUR RİZESPOR AŞ-MKE ANKARAGÜCÜ: 2-2

Goller: Gaich (25’), Olawoyin (32’)/Bajic (56’), Rodrigues (90+9’)


 

Birinci devre sahada müthiş bir Rize vardı. Sezonunun en güzel oyunlarından birini oynadı ev sahibi ve bunun karşılığını 2 golle aldı.


 

İkinci devre Rize kapandı, Ankaragücü yüklendi denilebilir. Artık hangisiyse oyun Rize yarı sahasında oynandı. Konuk takım, ilk golünü atana kadar gerçekten zorlu bir baskı kurdu. 

İlhan Palut’un buna çözüm bulamaması düşündürücü oldu. 


 

2-1’den sonra oyun biraz duruldu lakin Başkent ekibi için pabuç pahalıydı. İlave edilen süre ile son 10 dakikada inanılmaz bir baskı kuran sarı lacivertliler son dakika golüyle 1 puanı kotardı. 


 

ONUACHU FIRTINASI

TRABZONSPOR AŞ-GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ AŞ: 4-2

Goller: Onuachu (50’, 66’ ve 68’), Bardhi (65’)/Sorescu (12’), Draguş (21’)


 

Gaziantep, Trabzon ile transfer söylentileri çıkan Draguş’un etkili oyunuyla başladı. Art arda 2 golle devreyi 2-0 önde tamamlayan konuk takım ligde kalma mücadelesinde çok önemli bir avantaj yakaladı.


 

İkinci devrede Onuachu fırtınası esti. Nijeryalının 3 golüne 1 golle katkı veren Bardhi ile skor 18 dakika içinde 4-2’ye geldi. 


 

Gaziantep’in ateş hattındaki yürüyüşü son 4 haftada devam edecek gibi.


 

29.04.2024

VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK-BITEXEN ANTALYASPOR: 4-1

Goller: Güven Yalçın (36’), Marcao (64’), Can Keleş (81’), Paoletti (90+1’)/Larsson (78’)


 

Kırmızı Kart: Ramzi Safouri (55’, Kırmızı Kart)


 

Karagümrük için bu maçta puan kaybetmek ipe un sermek anlamına gelebilirdi. Bunu en iyi ve yakından bilen biri Tolunay Kafkas’tı. 

Kafkas’ın takımı hak ettiği 3 puanı 4 gollü bir galibiyetle aldı ve mücadeleye devam dedi.


 

Eksik kadrosuyla İstanbul’a gelen Akdeniz ekibi bir de şanssızlık yaşadı. 21’de zorunlu oyuncu değişikliği yapmak mecburiyetinde kaldı. Bahadır Öztürk’e geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Maçta etkili olamayan Antalya’nın farklı mağlubiyeti haftanın sürprizlerinden biri olsa gerek. 

Haftanın Maçı 

Pendik-Kayseri (1-2)

Haftanın Güzel Maçı

Rize-Ankaragücü (2-2)

ADS-GS (0-3)

Haftanın Heyecanlı Maçı

FB-BJK (2-1)

Haftanın Takımı

Kayseri

Karagümrük

Haftanın Futbolcusu 

Onuachu (Trabzon)

Haftanın performansı

Mertens (GS)

Muslera (GS)

Haftanın Performansları

İrfan Can Kahveci, Livakovic (FB), Marcao (Karagümrük), Mendoza (ADS), Manaj (Sivas), Oğuz Aydın (Alanya), Zeqiri (Rize), 

Güzel Goller

Janvier (Alanya), Marcao (Karagümrük), Cenk Tosun (BJK), İrfan Can Kahveci (FB), Piatek (Başakşehir), Draguş (Gaziantep), Kerem Demirbay, Icardi (GS)

Haftanın Asisti

Tadic (FB)

Mertens (GS, Icardi’ye)

Haftanın Pozisyonu

Adana Demirspor maçında skor 1-0 iken Kerem Demirbay’ın hatası sonucu oluşan pozisyonda Muslera’nın kurtarışı

Draguş’un skor 2-0 iken direkten dönen topu

Haftanın Hakemi

Muhammet Ali Metoğlu

Haftanın iyi hakemleri

Zorbay Küçük

Haftanın Talihsizi

Volkan Bayarslan (Hakem)

Haftanın Talihlisi

Onuachu (Trabzon, üçleme)

GÖZE TAKILANLAR;

* Konyaspor’da Teknik Direktör Ömerovic ile yollar ayrıldı. 4 hafta kala takımın başına Sportif Direktör Ali Çamdalı getirildi. Takım Fenerbahçe maçına Çamdalı ile çıkacak. 

* Sivas’ta Manaj’ın (Ailevi nedenlerle Arnavutluk’a gitmesi nedeniyle) kadro dışı kaldığı haberleri sosyal medyada yer aldı. Göreceğiz… 

 

Yorum Haber: Yüksel Durak


Anahtar Kelimeler: FENERBAHÇE’ SESSİZLİĞİ
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °