Tarih: 11.09.2024 19:46

Meryem Türktekin'den Sert Tepki: "İSTANBULDA DEPREME DAVETİYE ÇIKARTIYORLAR"

Facebook Twitter Linked-in

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Meryem Türktekin, İstanbul'da 210 milyon metrekarelik alanda jeotermal enerji santrali (JES) sahası

 ilan edilmesine sert tepki gösterdi.

İstanbul Valiliği’nin 7 ilçede 11 jeotermal kaynak sahası için açık teklif usulüyle ihale yapma kararını eleştiren Türktekin, "Bu karar, doğayı ve halk sağlığını hiçe sayan bir uygulamadır" dedi.

"Doğayı ve Halk Sağlığını Riske Ediyorlar"

Türktekin, açıklamasında şunları söyledi: "Aydın'da JES'lerin neden olduğu felaketler ortadayken, İstanbul’da da benzer bir rant planı devreye sokuluyor.


"Rant Uğruna Kuzey Ormanları Yok Ediliyor"

Kuzey Ormanları olarak bilinen İstanbul’un akciğerlerini rant uğruna yok ediyorlar. Zira 
JES santralleri bulunduğu bölgelerde sadece hava kalitesini bozmakla kalmıyor. Bu santraller yeraltından çekilen ve ağır metaller içeren atık sularını da çevreye yayarak ekolojik yıkımlara neden oluyor. Yeraltı sularının kirlenmesine ve su kıtlığına yol açıyor.

Yarın İstanbul Valiliği’nin Fatihteki ek binasında Beykoz'da 55 milyon, Silivri'de 76 milyon metrekarelik alanlar ve diğer ilçelerde toplam 210 milyon metrekare doğal alan ihale yoluyla şirketlere peşkeş çekilecek.
Birincisi bu ihaleleri alacak şirketlerin kimlere ait olduğunu yakın takipteyiz. İkincisi ve daha da önemlisi JES’lerin çevreye verdiği zararlar apaçık ortadayken, bu projelere izin verilmesi İstanbul’u büyük bir tehlike altına sokacaktır, buna şiddetle itiraz ediyoruz."

"JES’ler Deprem Riskini Artırıyor"

Türktekin, jeotermal enerji santrallerinin yol açtığı çevresel risklerin yanı sıra sismik risklerine de dikkat çekerek, "ABD ve İsviçre’de jeotermal enerji santralleri ile sismik faaliyetler arasında bağlantı olduğu kanıtlanmışken, İstanbul gibi deprem riski yüksek bir bölgede bu projeleri hayata geçirmek, olası bir depreme davetiye çıkarmaktır. 
Bu karar, bilim insanlarının uyarılarını hiçe saymak ve İstanbul halkının can güvenliğini  riske etmek demektir. 
6 Şubat depremlerinde onbinlerce insanımızı kaybettik, geride kalanların yaralarını hala saramadık. Hiç bir şeyden ders çıkarmıyor, çevreyi hala rant ve talan alanı olarak görmeye devam ediyorlar" ifadelerini kullandı.

"Halkın Yanında Olacağız"

Son olarak Türktekin, Gelecek Partisi olarak, doğanın ve halkın haklarını savunmaya devam edeceğiz. Bu rant ve talan projelerine karşı her platformda halkımızın yanında olacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz" diyerek, yarın İstanbul Valiliği’nin Fatih’deki ek binasında yapılacak ihaleye karşı olduklarını ve sürecin yakın takipçisi olacaklarını belirtti."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —