Özdağ Manisa programı öncesi Tarım Bakanı Yumaklı'ya seslendi; "Kuru üzüm üreticisinin sorununu çözün"
Selçuk Özdağ, Manisa’da programlara katılacak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslenerek, enflasyon ve üretim girdi artış oranlarının altında taban fiyat uygulamaları ile kuru üzüm üreticisini mağdur ettiğini söyledi.
TBMM Gelecek – Saadet Grubu Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, 8 Aralık Cuma günü Manisa’da bir dizi programlara katılacak olan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya çağrıda bulunarak, Toprak Mahsulleri Ofisinin kuru üzüm üreticisi olmak üzere çiftçinin ve üreticinin kabusu olduğunu kaydetti ve konuya çözüm bulmasını istedi.
TBMM Gelecek-Saadet Grubu Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ kuru üzümde bir vurgun yaşandığını kaydederek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sorular yöneltti. Özdağ konuşmasında, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), enflasyon ve üretim girdi artış oranlarının altında taban fiyat uygulamaları ile kuru üzüm üreticisini mağdur ederek kabusu haline geldiğini ileri sürdü.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenleyen TBMM Gelecek-Saadet Grubu Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, Türkiye’nin Dünya’nın en büyük çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi ve ihracatçısı olduğunu söyledi. Özdağ, “Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) 2020 yılı sektör raporuna göre, 5 yıllık çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin miktarı 1 Milyon 357 Bin tondur. TMO 2021-2022 yılı destekleme alımını doğru politikalar güderek organize edemediği, enflasyon ve girdi artış oranlarının altında taban fiyat uygulamasıyla Manisa ağırlıklı olmak üzere İzmir ve Denizli’deki yaklaşık 110 Bin kuru üzüm üreticisinin ve ailelerinin kabusu haline gelmiştir” dedi.
Türkiye’nin Dünya rekolte ortalamasının yüzde 20’sine tekabül eden 260-300 bin ton oranında üretimle Dünya genelinde büyük bir paya sahip olduğunu kaydeden Özdağ, “Yine ülkemizde çekirdeksiz kuru üzüm üretimi Ege bölgesinde yer alan Manisa merkezle Manisa’ya bağlı Turgutlu, Salihli, Akhisar ilçeleri, İzmir’de Menemen, Kemalpaşa, Denizli’de Çal, Çivril, Buldan’da yoğunlaşmıştır. Üretim miktarı Manisa’da yüzde 87, İzmir’de yüzde 9, Denizli’de yüzde 4 civarındadır. TÜİK’in 2019 yılı verilerine göre Dünya kuru üzüm ihracatında ilk sırada yer alan Türkiye 2019 yılında 520 Milyar Dolar karşılığında yaklaşık 243 Bin ton kuru üzüm ihracatı gerçekleştirmiştir. Türkiye kuru üzüm ihracatının yüzde 75-80 oranını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapmaktadır. Bu ülkeler arasında İngiltere, Almanya ve Hollanda en çok ihracat yapılan ülkelerin başında gelmektedir. Yaş üzüm ise Rusya’ya ihraç edilmektedir. Dolayısıyla çekirdeksiz kuru üzümün tarım, tanıtım ve ticaretinin geliştirilmesi ve sektörün sorunlarının giderilmesi ülkemiz açısından oldukça önemlidir. Ancak TMO’nun üreticiden aldığı ürünleri satarken şaibeli işler yaptığı medyaya yansımıştır. Buradan Tarım Bakanını, TMO Genel Müdürünü ve bir yandan da Cumhurbaşkanı’nı göreve davet ediyoruz" diye konuştu.
İddialar hakkında TMO’nun 2021 yılından günümüze ürün sattığı, özel firma ve şahıslarda kolaylık tanıma adı altında ne gibi uygulamalara imza attığını açık ve net bir şekilde açıklaması gerektiğini söyleyen Özdağ konuşmasını şöyle sürdürdü; “Hazineye para bulmak için yüksek faizle tahvil satmaya çabalarken bazı kurum üzüm üreticilerinin tarafımıza aktardığı bilgilere göre bir takım özel firma ve şahıslar TMO’dan ürün alıp, işleyip, ihraç edip ortalama 45 gün içerisinde paralarını döviz üzerinden alırken TMO’ya olan borçlarını neredeyse hiç faiz ödemeden 3-6 ay içerisinde ödedikleri iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? 2022 yılında kuru üzüm kilosu 13 lira bandında alınırken TMO’nun devreye girmesiyle mahsül numarasına göre 7, 8, 9 ve diğer numaralara göre 20-26 lira bandına çıkarılmıştır. Bu durum üreticiyi sevindiren bir gelişme olması gerekirken olay farklı bir seyir almıştır. 2022 yılında ortalama maliyet fiyatı olarak kilogramı 25 liradan alarak 91 bin stoku olan TMO yaklaşık 8-10 ay bekledikten sonra 2023 yılı Temmuz sonuna kadar yaklaşık 75 Bin tonunu özel üzüm işletmelerine kilogramı 26,5 liradan resmen peşkeş çekmiştir. Bunun akılla, mantıkla, ticaretle uzaktan yakından ne ilgisi var? Bu birilerine kamunun ve milletin malını yağmalamak değil midir? Tüm bunlar yaşanırken kamuoyu Dilan Polatlar, Fatih Terim’ler ve diğerleri üzerinden meşgul edilmektedir. Bu iddiaları çürütecek olan TMO Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanıyla, Cumhurbaşkanı’dır. Akıllı, mantıklı ve şeffaf bir şekilde kuru üzümde ve diğer mahsüllerde vurgun yapılmış, peşkeş çekilmiş midir açıklanmalıdır. Ama hiçbir bilgi verilmiyor ve aydınlatılmıyor. Bu rejiminde sisteminde adı kesinlikle demokrasi değildir.”