ÖZDAĞ: “SAĞLIK BAKANI ‘HEM DENETLENEN HEM DE DENETLEYEN’ BİR KONUMDADIR”

TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Gelecek-Saadet Partileri TBMM Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Türkiye'deki sağlık sektörü ve hükümetin uygulamaları hakkında sert eleştirilerde bulundu.

Güncel 7.06.2024 11:43:00 0
ÖZDAĞ: “SAĞLIK BAKANI ‘HEM DENETLENEN HEM DE DENETLEYEN’ BİR KONUMDADIR”

TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Gelecek-Saadet Partileri TBMM Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Türkiye'deki sağlık sektörü ve hükümetin uygulamaları hakkında sert eleştirilerde bulundu. Özdağ, mevcut iktidarın yanlış politikaları yüzünden uzun süredir siyasi ve ekonomik anlamda ciddi sorunlarla mücadele ettiğini belirterek; eğitimden tarıma, sosyal devlet anlayışından uluslararası ilişkilere, hayat pahalılığından sığınmacı ve kaçak sorununa kadar birçok alanda kronik sorunların yaşandığını vurguladı. Özdağ, hükümetin tasarruf tedbirlerinin de vatandaşa yüklendiğini belirtti.

 

Sağlık Bakanlığına Yöneltilen Eleştiriler

 

Selçuk Özdağ, özellikle sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunların başı çektiğini ifade ederek, Sağlık Bakanı'nın etik sorunlar yarattığını ve sektörde haksız rekabete neden olduğunu söyledi. Bakanın, hekim olmasının yanı sıra üniversite ve hastane zincirlerine sahip olmasının ciddi bir çıkar çatışması yarattığını belirtti. Özdağ, bu durumun kamuoyu tarafından bilindiğini ancak Bakan'ın bu eleştirileri umursamadığını dile getirdi. Özdağ, Sağlık Bakanı'nın ‘hem denetlenen hem de denetleyen’ bir konumda olmasının ciddi bir etik sorun teşkil ettiğini belirtti.

 

Özdağ, Sağlık Bakanı'nın TBMM'de verilen yazılı soru önergelerine 15 gün içinde makul ve gerekçeli cevap vermek mecburiyetinde olduğunu, ancak bu zorunluluğun farkında olmadığını söyledi. Sağlık Bakanı'nın bu tavrına karşı atanmış bürokratların seçilmiş milletvekillerinden ve yasalardan üstün olmadığını ifade eden Özdağ, Bakan'ın bu tavrının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

 

Şehir Hastaneleri ve Hasta Garantisi

 

Selçuk Özdağ, şehir hastanelerine harcanan devasa miktarlara da dikkat çekti. 2017-2022 yılları arasında 187 milyar 735 milyon lira harcanarak 28.548 yatak kapasiteli 18 şehir hastanesi yapıldığını belirtti. Özdağ, bu hastanelere hasta garantisi verildiğini ve hasta sayısı yeterli olmadığında eksik kalan kısmın milletin diğer fertlerine fatura edildiğini iddia etti. Şehir hastanelerinin yapımında harcanan bu büyük miktarların yanı sıra, hastanelerin işletilmesinde de ciddi sorunlar yaşandığını ve halkın bu durumdan olumsuz etkilendiğini ifade etti.

 

Böbrek Yetmezliği ve Hemodiyaliz Üniteleri

 

Özdağ, böbrek yetmezliği nedeniyle renal destek tedavisi gören hasta sayısının yaklaşık 70 bin olduğunu ve kamuda ve özel sektörde hemodiyaliz ünite sayısının 700 civarında olduğunu belirtti. Hemodiyaliz işlemlerinin büyük miktarda steril su gerektirdiğini ve her bir işlemde 160 litre steril su kullanıldığını açıkladı. Bu sürecin, suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan sterilizasyonunu gerektirdiğini ve idari ihmallerin bu süreçte büyük sorunlar yarattığını ifade etti. Özdağ, Sağlık Bakanlığı'nın idari personelinin liyakat, ehliyet, ahlak ve dürüstlükten yoksun olduğunu ve denetim mekanizmasından kaçıldığını belirtti.

 

Araştırma Önergelerinin Önemi

 

Gelecek-Saadet Partileri TBMM Grup Başkanı Özdağ, sağlık sektöründeki bu sorunların araştırılması ve gereğinin yapılması gerektiğini vurgulayarak, komisyonlarda görüşülecek araştırma önergelerinin önemine dikkat çekti. Bu tür önergelerin Türkiye'nin sağlığı ve selameti için elzem olduğunu belirten Özdağ, bu sorunların peşini bırakmayacaklarını ifade etti. Özdağ, bu tür araştırma önergelerinin kabul edilmesinin ve gereğinin yapılmasının sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

 


Salı 27.9 ° / 18.5 °
Çarşamba 27.3 ° / 19 °
Perşembe 26.9 ° / 15.5 °