Türktekin'den "Uluslararası Denizci Kadınlar Günü" mesajı

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Meryem Türktekin, Uluslararası Denizci Kadınlar Günü'nü kutladı.

Güncel 18.05.2024 21:34:00 0
Türktekin

Gelecek Partisi İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcı Meryem Türktekin, Uluslararası Denizci Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Türktekin, ’Denizlerimizde görev yapan tüm denizci kadınlarımıza görevlerinde başarılar diliyor, 18 Mayıs Uluslararası Denizci Kadınlar Günü Kutluyorum " dedi.

18 Mayıs tarihi, 2021 yılında IMO (International Maritime Organization) tarafından, toplumlarda kadın denizcilerle ilgili farkındalık yaratmak, kadınların bu alanda karşılaştığı zorluklarla ilgili çözümler geliştirmek ve denizciliğin erkek egemen bir sektör olması düşüncesiyle mücadele etmek amacıyla, Uluslararası “Denizci Kadınlar Günü” olarak  ilan edildiğini kaydeden Türktekin, Uluslararası Denizci Kadınlar Günü'nün  2022 yılından itibaren de birçok ülkede coşkuyla kutlandığını belirterek şunları söyledi;

“Kadınlar, her alanda olduğu gibi tarih boyunca denizlerde de çeşitli rollerde yer almışlardır. Günümüzde ise, kadınlar artık kaptanlıktan tutunda, gemi personelliğine, güverte zabitliğine, deniz biyologluğundan denizci mühendisliğine kadar birçok alanda denizcilik sektöründe başarıyla görev yapıyorlar. Ancak Türkiye kadın emeğini ve işgücünü değerlendirme noktasında karada bir çok ülkenin gerisinde kaldığı gibi, aynı hatayı denizcilikte de tekrarlıyor. Bugün denizlerimizde aktif rol alan kadınlarımızın onurlandırılması ve toplumda kadın denizcilerle ilgili farkındalık yaratılması, karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözümler ortaya konulması  gerekirken ne yazık ki yine hiçbir şey yapılmadığını görüyoruz.Denizcilikle ilgili bölümlerde okuyan kız öğrencilerin yıllardır süren zorunlu staj yeri sorunları bile hala çözüme ulaştırılmadı. Oysa üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin bu konuya diğer ülkelerden daha fazla önem vermesi ve bu günü çok daha etkin şekilde geçirmesi gerekir.”

“Şu an ülkemizde çalışma çağındaki kadınların sadece üçte birinin iş gücü piyasasına dahil olabildiğini kaydeden Gelecek Partisi İnsan Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcı Meryem Türktekin,  ”Bu oran OECD ülkelerinde ise %64; çünkü o ülkelerde kadınların iş gücü piyasasına dahil olmasını sağlayacak kamu destekleri var. Ülkemizde ise, hala her üç kadından ikisi iş bulamıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin vakit kaybetmeksizin denizcilik sektöründe kadınlara fırsat eşitliği sağlayacak politikalar ortaya koyması gerekiyor. Bu hem kadınlara büyük bir istihdam alanı yaratacak hem de  denizcilik alanında atılım yapmamızı  sağlayacaktır" diye konuştu.


Çarşamba 37.9 ° / 25.5 °
Perşembe 37.6 ° / 22.1 °
Cuma 37.3 ° / 22.9 °