Yazar Ahmet Doğan Özeke, vefatının seneyi devriyesinde kabri başında anıldı.

Yazarlığı yanında neyzen, şair, hattat, ressam da olan Özeke, rahatsızlığından dolayı ömrünün son yıllarını Muğla’da geçirmiş, 20 Haziran 1998 yılında Muğla’da vefat ederek Muğla Yeni Mezarlığa defnedilmişti.

Yaşam 21.06.2024 17:43:00 0
Yazar Ahmet Doğan Özeke, vefatının seneyi devriyesinde kabri başında anıldı.

Yazarlığı yanında neyzen, şair, hattat, ressam da olan Özeke, rahatsızlığından dolayı ömrünün son yıllarını Muğla’da geçirmiş, 20 Haziran 1998

 yılında Muğla’da vefat ederek Muğla Yeni Mezarlığa defnedilmişti.

Türkiye Yazarlar Birliği Muğla Temsilciliği girişimleriyle mezarı yeniden yaptırılan Özeke’nin kabri başında yapılan anma programında neyzen Mustafa Kemal Güngör tarafından üflenen ney sonrası Ziya Karabulut tarafından da Yasin-i Şerif okundu.

Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof.Dr. Namık Açıkgöz yaptığı konuşmada: “ Ahmet Doğan Özeke, 20. yüzyıl kültürümüze müzik açısından zenginlik katmış bir şahsiyettir. Büyük neyzen ve Mevlevi dedesi Gavsî Baykara’dan ney meşk eden Özeke, İstanbul’da ve Bursa’da yetiştirdiği neyzenlerle ney kültürünün yaygınlaşmasına vesile olmuştur. Yazdığı neyzenler Kahvesi adlı kitabı ile de 20. Yüzyıl neyzenlerini yazmıştır. Özeke, Galatasaray Lisesi mezunu olup gazetecilik de yapmış, Karagöz oynatmış, Ortaoyunu ve Meddah geleneğini bilen birisi idi. Anadolu ağızlarını ve etnik ağızları başarılı bir şekilde taklit ederdi. Bursa’da yaşadığı sırada da hastalığı nüksetmiş ve doktoru daha uygun havası olan bir yerde yaşamasını tavsiye edince 1990’ların başında Muğla’ya yerleşerek burada ney öğretmiştir. 1998 yılında Muğla’da vefat edip Şehir Yeni Mezarlığına defnedilmiştir. Bugüne kadar mezarı yapılmamıştır. Mermerci kardeşimiz Özkan Demirtaş, himmet edip kabri yaptırmıştır. Ömrünün son yıllarını Muğla’da geçiren neyzen Özeke, burada yaşamak ve öğrencilere ney öğretmekle şehrimize değer katmıştır. Özeke ile ilgili yapmak istediklerimizin ilki onu öncelikle hatırlamak ve gündeme taşımaktı. Sonrasında ise merhumla ilgili bir de panel yapmayı düşünüyoruz. Bu yüzden Özeke ile ilgili bilgisi ve değerlendirmesi olan herkesi bizimle irtibata geçmesini bekliyoruz. Ruhu şad olsun.”

20 Haziran 2024 tarihi İkindi sonrası Muğla Yeni Mezarlıkta Ahmet Doğan Özeke’nin kabri başında yapılan anma programı, programa iştirak edenlerce okunan Fatihaların ardından sona erdi.


Perşembe 37.6 ° / 22.1 °
Cuma 37.3 ° / 22.9 °
Cumartesi 37.3 ° / 23.6 °