Göktan Ay


Akademik alımlardaki yanlışların mahkemelerce çözülmesi etik mi?

Artık usandık!


Artık usandık!

NEDEN USANDIK?; AKADEMİK İLANLARIN ŞAHIS GÖZETMESİNDEN, ALIMLARDAKİ PUANLAMA SİSTEMİNE UYULMAMASINDAN, İLANLARDA YANLIŞ AKADEMİK DERECELER İSTENMESİNDEN, REKTÖR OLMAK İÇİN KIRK KAPIYA  KOŞANLARIN İTA AMİRİ BİLGİSİNDEN YOKSUN OLMASINDAN VB.…

YÖK’ün de yanlış yapan idarecilere yaptırım yapmaması, cesaretlendiriyor, ancak medyaya düşünce ya da atamada kaybedenlerin mahkemeye başvurması ile düzeltmelere gidiliyor. 

Mahkemenin düzeltmesinde bile –ispatlı olduğu halde- YÖK, ilgililere görev ihmali nedeniyle soruşturma açmıyor.

Eğer akademik atamaları mahkemeler çözecekse, Rektör, Genel Sekreter ve Y.K. üyeleri, Dekan vb.  ne iş yapıyor?

Örnek dava memurlar.net te yayımlandı: “Tarsus Üniversitesi tarafından ilan edilen Araştırma görevlisi kadrosuna başvuran adaylar için yapılan yazılı sınavda 100 üzerinden 7 puan verilerek başarısız sayılan bir aday, atama işleminin iptali için dava açtı. Dava konusu istem: Davacı tarafından, Tarsus Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Anabilim Dalında 1 adet araştırma görevlisi alımı yapılmak üzere yapılan araştırma görevlisi alım sınavında 100 üzerinden 7 puan verilerek başarısız sayılmasına ilişkin işlem ile sınav neticesinde anılan kadroya yapılan atama işleminin iptali istenilmiştir.

Tarsus Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Anabilim Dalı'nda açılan araştırma görevlisi kadrosu için yapılan sınavda verilen notların objektif olmadığı iddiasıyla açılan dava, Danıştay Sekizinci Dairesi tarafından yeniden incelenmek üzere bozuldu.”

“09.11.2018 tarih ve 30590 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümlerini yazalım.

1/ Yönetmeliğin 6. Md. 4. fıkrası kapsamındaki Öğr.Gör. kadrolarında, MYO’larda  bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil olmak üzere ALES puanının %30'unu, lisans mezuniyet notunun %10'unu, yabancı dil puanının %30'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu;…..MYO’da ise ALES notunun %35'ini, lisans mezuniyet notunun %30'unu ve giriş sınavı notunun %35'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirler. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır. Adayların değerlendirmede dikkate alınan puanları ile lisans mezuniyet notları, kadro ilanında belirtilen internet adresinde ilan edilir." hükmüne; "Sınavlarda başarılı olanların atanması" başlıklı 13. maddesinde; "(1) Sınavlarda başarılı olan adaylar, başarı puanları esas alınarak ilan edilir. İlan edilen kadro sayısı kadar yedek aday da ilan edilir. Atamalar yürürlükteki mevzuata göre yapılır”

Not 1: “Önce “6. Md. 4. fıkrası kapsamındaki Öğr.Gör. kadrolarında, MYO’larda  bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil olmak üzere” derken, sonra ‘MYO’larda ise…’ diye ayrı bir puanlama getirilmiştir. İlk cümlede ki ‘MYO’lar dahil’ deyip sonra ‘MYO’da ise” demek tenakuz oluşturmaktadır.”

MADDE 5

Not 2: “Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına, bir lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar, lisans mezunu olanlar ve denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında lisans öğrenimini tamamlamış olanlar müracaat edebilirler. Alanlarındaki puan türünde 100 üzerinden 70 puan alanlar sınavda başarılı sayılırlar. Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren beş yıl için geçerlidir.”

MADDE 7

(1)“Arş.Gör. kadrosuna başvurabilmek için giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla ‘otuz beş yaşını’ doldurmamış olmak gerekir. Devlet yükseköğretim kurumlarının Arş.Gör. kadrolarına başvurularda ‘tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi’ olmak şartı aranır.”

Doğru akademik ilan: “Arş. Gör. /Eczacılık Fakültesi/Farmakognozi: Eczacılık Fakültesi lisans mezunu olup, Farmakognozi alanında yüksek lisans veya doktora yapıyor olmak” /19 Mayıs Üniversitesi

(3) “Öğr. Gör. kadrosuna başvuracak adaylarda ‘en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak’ veya ‘lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlardan mezun olmak’ şartı aranır.”

(4) “Meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanıyla doğrudan ilgili lisans mezuniyeti bulunmayan alanlardaki programların öğretim görevlisi kadrolarına başvuracak adaylarda, ‘en az lisans mezunu’ olup belgelendirmek kaydıyla alanında ‘en az iki yıl tecrübe sahibi olmak’ şartı aranır.”

Not: Maalesef, çoğu ilanda gözetmek ya da bazılarının başvurusunu engellemek için 3-5 yıl tecrübe şartı aranmaktadır. Bu etik değildir.

Yanlış akademik ilan: “Bilgisayar Teknolojisi Programı/Öğr. Gör.: İktisat bölümü lisans mezunu olmak. Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak. Üniversitelerin Kalite ile ilgili birimlerinde ‘en az 3 yıl tecrübeye sahip olmak’. Kalite alanında ders vermiş olmak ve bu alanda sertifika sahibi olmak.” İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden/ 22 Mart 2025

(5) “Meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarındaki uygulamalı dersleri vermek üzere istihdam edilecek öğretim görevlilerinde, her program için Yükseköğretim Kurulu tarafından karar verilen sayıdaki öğretim görevlisi kadrosu için geçerli olmak üzere, ‘lisans mezunu olup’ belgelendirmek kaydıyla uygulama alanında en az dört yıl mesleki tecrübe sahibi olmak şartı aranır.”

Not: Maalesef, çoğu ilanda şahıs gözetmek ya da bazılarının başvurusunu engellemek için 5-10 yıl tecrübe şartı aranmaktadır. Bu etik değildir.

Yanlış/Eksik akademik ilan:

Sağlık Hizmetleri MYO/ Ağız ve Diş Sağlığı Prog./Öğr.Gör: Ortodenti ABD’da Dr. yapmış olmak/ Altınbaş Üniversitesi / 10.03.2025

Sonuç:

1/ Yönetmeliklerde sorun olmadığı ve açık/net izahlar olduğu görülüyor.

2/ Üniversite Genel Sekreterlerinin 2547 sy.kan. çok iyi bilen, yıllarca içinde haşır neşir olmuş kişilerden olması, beyin görevini yapması gerekiyor. Rektörün veya Dekanların yanlış yapmasını engelleyecek bir gücü olması gerekiyor. Ama son yıllarda unvanlı akademisyenlerden atama yapıldığı görülüyor ki, buna  YÖK’ün derhal müdahale etmesi gerek. YÖK Dekan atamasına müdahale ettiği halde Genel Sekreter atamasına karışmıyor.

3/ Rektör atamalarında, hiç idari görev yapmamış Prof. ların seçilmesi de sorun yaratıyor. Genel Sekretere emir veriyor, Dekana mobbing uyguluyor. Bu durumda akademik barış ortadan kalkıyor.

4/ Çözüm net: Bilgili, etik, bilime/sanata saygılı İTA amirleri şart…